De stand van zaken 67

Ambitieus plan « strategische » sectoren
–De Amerikaanse Minister van Handel John Bryson kreeg bij zijn recent bezoek aan Chengdu van de Chinese regering te horen dat Beijing in het vijfjarenplan 10.000 miljard yuan of 1.700 miljard $ voorzien heeft voor de zeven ‘strategische sectoren’. Het is 2,5 maal meer dan het ambitieuze relanceplan tijdens de financiële crisis van 2008. De sectoren betreffen: alternatieve energie, biotechnologie, informatietechnologie, gesofistikeerde machinebouw, nieuwe materialen, wagens met alternatieve energie en energiezuinige milieuvriendelijke technologieën. Niet alle investeringen zullen door de staat worden opgehoest. Bedrijven en banken worden verondersteld een aanzienlijk deel te dragen. Ook Amerikaanse bedrijven zijn welkom en kunnen genieten van dezelfde voordelen als Chinese ondernemingen die zich in het initiatief inschrijven.
België handel: jaarlijks + 30 %
De bilaterale handel tussen China en België groeide jaarlijks met 30 % gedurende de 3 laatste jaren aldus de Chinese ambassadeur Liao Liqiang op een forum in Antwerpen. Dit jaar zou volgens hem 25 miljard $ kunnen bereikt worden. Enkel de brouwerij Inbev heeft 36 fabrieken en 18 merken in China. Over België werd nog gezegd dat 60 % van de Europese koopkracht zich situeert in een straal rond 500 km van Brussel.
Vijfjarenplan voor de staalindustrie

In het vorige plan steeg de productie van 350 naar 630 miljoen ton. Staal betekende 10% van de totale waarde van de Chinese industriële productie. De invoer van staal daalde van 8 naar 3%. Het nieuwe plan voorziet vooreerst dat de kwaliteit en de soorten staal zullen verbeteren. Zo zal 90% van het gebruikte siliciumstaal lokaal geproduceerd worden en minstens 80% van de hoogwaardige producten zoals roestvrij staal voor scheepvaarttoepassingen. De energie per geproduceerde ton zal met 18% verminderen en mag nergens meer dan 580 kg steenkoolequivalent bedragen. Er komen voorts nieuwe fabrieken er in de Zuidelijke en Zuidoostelijke provincies waar de staalnijverheid nu nog zwak is. De buitenlandse productie van ijzererts door Chinese bedrijven zal met 100 miljoen ton omhoog gaan en de binnenlandse markt zal beter gereglementeerd worden. Er komt ook meer onderzoek naar ontginbaar Chinees ijzererts. Staalbedrijven zullen minstens 1,5% van hun omzet investeren in onderzoek en ontwikkeling; de Chinese technologie moet verbeteren op domeinen zoals smelten met minder koolstofverbruik, volledig gebruik van grondstoffen, en efficiënte productie met een minimum aan energie en uitstoot. De productie zal meer geconcentreerd worden. De grootste 10 bedrijven zullen minstens 60% van alle staal produceren, nu is het nog maar 48.6% (Beijing Review)
Nieuw energieakkoord met Turkmenistan

De presidenten van China en Turkmenistan hebben zich geëngageerd tot een lange termijn- en stabiel energiepartneriaat. Turkmenistan zal 2/3 meer aardgas aan China leveren dan al in een vorig megacontract afgesproken was. In plaats van 40 miljard m³ per jaar worden het er 65 miljard. 65 miljard m³ betreft meer dan de helft van het totale Chinese verbruik vorig jaar. De aardgasleiding tussen de twee landen is met 1.833 km de langste ter wereld en begon in 2009 gas te leveren, zij het voorlopig nog minder dan 10 miljard m³ per jaar. Wanneer het streefdoel van 65 miljard m³ zal bereikt worden, ligt nog niet vast. Voor Turkmenistan vormt China een belangrijk alternatief voor de traditionele leveringen aan Rusland. Het levert ook gas aan Iran en werkt nu aan een (door de VS en de EU gesteund) plan om via Azerbeidzjan en de Kaukasus rechtstreeks aan Europa te leveren. Dankzij Turkmenistan wordt China minder afhankelijk van Russisch aardgas of van overzeese aanvoer van vloeibaar aardgas. In 2011 werd China de grootste handelspartner van Turkmenistan. (bron China Daily)
Sector zonne-energie denkt aan delokalisatie
Chinese fabrikanten van zonnepanelen plannen een deel van hun productie af te stoten naar Zuid-Korea, Taiwan of de VS. Op die manier proberen ze te ontsnappen aan een klacht van Amerikaanse concurrenten bij de Amerikaanse regering waardoor het moeilijk zou worden nog in de VS in te voeren. Door het productieproces gedeeltelijk naar Zuid-Korea en Taiwan te brengen en de eindmontage in de VS te doen zouden de Chinese producenten aan de klacht kunnen ontkomen. Nu al assembleert het Chinese Suntech 3% van de zonnepanelen op de Amerikaanse markt in de VS zelf. Maar 40% van de panelen op die markt komt rechtstreeks uit China. Het geïnstalleerd vermogen in de VS is nog miniem, maar stijgt sinds 2008 jaarlijks met 70%. Door de invoer uit China daalden de verkoopprijzen van 3,3 dollar per Watt in 2008 naar 1 dollar vandaag. Een zesde van de Amerikaanse productiecapaciteit is intussen gesloten. De stagnerende vraag in Europa en de nog kleine vraag in China drijven de Chinese producenten met overcapaciteit naar de VS. De bedoeling zou nu zijn de siliciumwafers nog steeds in China te maken, maar de bewerking tot zonnecellen in Taiwan en Zuid-Korea. (FT)
Opheffing taks voor armste landen
China wil de minst ontwikkelde landen helpen door het schrappen van tarieven op 97 % van de goederen die deze landen exporteren. Dit maakte president Hu op de top in Cannes bekend. Dit is een verder gaand schrappen dan de maatregel in juli vorig jaar die 60 % van hun export besloeg. Bij China’s hulp aan andere landen bedraagt de hulp aan de armste landen juist de helft. China schonk hen ook 400.000 $ om te participeren in activiteiten van de WTO.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *