DJI-drones voor VS ‘het nieuwe Huawei op vleugels’

De Verenigde Staten zijn in hun koude oorlog tegen China toe aan een nieuwe hetze. Dronefabrikant DJI wordt er van beschuldigd de verzamelde gegevens naar China door te sturen. Probleempje is dat DJI het leeuwenaandeel van de VS-markt in handen heeft en dat fabricage door anderen de toestellen 30% duurder dreigt te maken.

Hoewel nooit bewezen werd-ook niet na 7 jaren NSA-aftap van de Huawei telefoon- dat het bedrijf spioneerde, toch werd het bedrijf op de VS-zwarte lijst geplaatst van bedrijven waaraan niet mag geleverd. DJI staat eveneens op deze Entity list en top haviken in de VS willen zelfs dat de VS-overheid zich geen DJI drones meer aanschaft. Hoewel DJI al verklaarde dat de door de drones verzamelde gegevens weggeschreven worden op een hard schijfje voor de eigenaar, toch blijven de VS hun NSA-gedrag projecteren op China en verspreiden verder de mythe dat de gegevens naar China versluisd zouden worden. Deze heksenjacht doet vrezen dat naarmate de veiligheid van de data belangrijker wordt er uiteindelijk een dubbel internetsysteem zal ontstaan: dat van de westerse wereld en dat onder leiding van China. Toch is het door Trump voorgestelde Clean Network niet echt van de grond gekomen omdat de handelspartners van China opzagen tegen de opdeling

Geen invloed

De VS Federal Communications Commission  verklaarde in oktober dat DJI 50% van de drone markt in handen heeft; onderzoeksfirma DroneAnalyst raamt het percentage zelfs op 95% voor de unmanned aerial vehicles, ( UAVs) met een prijs tussen $350 en $2000. Vooral ordehandhaving departementen gebruiken de toestellen.

DJI zag echter tijdig de bui hangen en heeft zijn afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers qua chips, motoren en camera’s verminderd, aldus directeur Onderzoek en zelf ex DJI werknemer David Benowitz bij Droneanalyst. Nu is het bedrijf eigenaar van de meeste zaken waarvan het afhankelijk is. In augustus vertelde DJI zijn investeerders dan ook dat het plaatsen op de zgn Entity list geen invloed had op de verkoop en de operaties in Noord Amerika. Met de stijgende zorgen over Chinese surveillance heeft DJI in 2019 Government Edition drones gelanceerd waarbij foto’s, video en andere gegevens nooit het toestel verlaten. Zelfs de fabrikant heeft er geen toegang tot.

Nieuwe gebruikers

Volgens DroneAnalyst daalde het aandeel van DJI in de wereldwijde drone markt van 74% in 2018 tot 54% in de eerste helft van dit jaar. De reactie van DJI is eenvoudig: betere en goedkopere toestellen bouwen en een nieuwe generatie van gebruikers aantrekken. Zo startte het vooreerst een nieuw onderwijsdepartement op dat een kleine drone aanbiedt tegen $240 en ook software om de leerlingen te helpen met basis programmatie. Vervolgens worden cineasten ingeschakeld voor een drone met stabilisatie technologie. Een andere kan 40 ha grond bestuiven in één uur.

De VS probeert nu opdrachten toe te vertrouwen aan binnenlandse bedrijven die echter veel kleiner zijn. Pentagons Defense Innovation Unit beschikt over een lijst van 11 toegelaten UAV verkopers meestal Amerikaanse en twee uit Zwitserland. Het gebrek aan gelijkwaardige initiatieven dreigt de lokale politie zwaar op te breken.  De meeste in de VS vervaardigde drones kosten 30% meer en bieden minder mogelijkheden. Eigenlijk heeft de anti DJI hetze-overigens door de beide grote partijen- minder met data te maken dan met het beschermen van de eigen industrie.

Bloomberg, Scmp

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *