OogGetuige # 7 Dōngzhì , feest van de Winterzonnewende

OogGetuige is een vaste rubriek op ChinaSquare. In samenwerking met Gordon Dumoulin (immigrant en dankbaar te gast in China) en zijn blog 5iZ brengen we info over de actualiteit van het dagelijks leven. Doel: een objectief en breder perspectief bieden op China. Ter gelegenheid van de feestelijke dagen deze week per uitzondering 2 keer een OogGetuige

冬至 Winterzonnewende…. een nieuwe cyclus met positieve energie

Op 21 december vierde China het Dōngzhì of feest van de Winterzonnewende. In bepaalde perioden van de geschiedenis was dit zelfs een belangrijker feest dan het Lentefeest of Chinees Nieuwjaar.

Het Dōngzhì-feest vindt plaats op de kortste dag en langste nacht van het jaar (op het noordelijk halfrond) en werd een festival tijdens de Han-dynastie (206 v. Chr. – 220 n. Chr.), daarna bloeiend in de Tang- en Song-dynastieën. Winterzonnewende gaat over het bewustzijn van harmonie en een keerpunt in de balans. Het begin van langere dagen met positieve Yang-energie die langzaam weer binnenstroomt voor een nieuwe kalendercyclus.

De Chinese lunisolaire kalenderterm Winterzonnewende markeert ook de komst van midwinter, de koudste periode van het jaar. Energierijke yang-voedingsmiddelen zoals dumplings, tangyuan (zoete plakkerige rijstballen gevuld met noten of zaden), vet vlees en warme kruidendranken of likeuren zitten in de traditionele Dōngzhì-gerechten op de gezinstafel om warm te blijven en gevoed te worden met energie. Elke regio heeft zijn eigen lokale Dongzhi-specialiteiten.

Tijdens de Tang- en Song-dynastieën was het een belangrijke dag om de goden te aanbidden en voorouders te gedenken, wat in sommige regio’s in China nog steeds een traditie is.

De 17-bogenbrug (十七孔桥; Shíqīkǒngqiáo), gebouwd in de 18e eeuw in het Zomerpaleis in Beijing, is een populaire attractie tijdens de winterzonnewende. Gebaseerd op astronomie en geografie, werd de brug ontworpen om alle bogen te verlichten bij zonsondergang tijdens de winterzonnewende. Een magische schemershow en een feest voor het oog in de komende dagen die langer worden.

Foto’s van Xinhua en China Daily
Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.