Een mooie toekomst voor de relatie tussen China en Argentinië?

Over de relatie tussen China en Argentinië heeft Xi Jinping in de Argentijnse krant een open brief. Xi neemt deel aan de top van de G20  en brengt tevens een belangrijk bezoek aan Argentinië, waar die top plaatsvindt.

China en ArgentiniëOp het einde van de week fungeert Argentinië als gastland van de G20. De Chinese President Xi Jinping is een van de staatshoofden die de vergadering zullen bijwonen. Xi combineert dat met een staatsbezoek aan Argentinië.

Xi blaast op de klaroen

Tegenwoordig sturen Chinese leiders, voorafgaand aan dergelijke bezoeken, een open brief naar een belangrijk medium van het land waar ze te gast zullen zijn. Soms levert dat interessante lectuur op. We geven hier de korte samenvatting van de brief die Xi Jinping liet plaatsen in de grootste krant van Argentinië, Clarín (De Klaroen).

Goede vrienden

Argentinië is volgens Xi een ‘verre, maar zeer goede vriend’ van China. De twee zijn immers ontwikkelingslanden en behoren tot de succesvolle subgroep daarin, die van de groeilanden. De twee presidenten, Xi voor China, Macri voor Argentinië, hebben elkaar de afgelopen twee jaar maar liefst vier keer ontmoet. Hun regeringen organiseren regelmatig standaard bilaterale besprekingen over economie en politiek. Ze respecteren en steunen elkaars soevereiniteit en territoriale integriteit. China steunt Argentinië bij zijn zoektocht naar een eigen ontwikkelingsmodel, aangepast aan zijn nationale omstandigheden.

Partners in handel

China is de op een na grootste handelspartner van Argentinië. Sinds 1972 onderhouden de beide staten diplomatieke betrekkingen. Intussen is de handel over en weer 2.300-voudig toegenomen. De waarde ervan bedraagt tegenwoordig 13,8 miljard dollar (12,1 miljard euro). Het grootste deel van wat het Zuid-Amerikaanse land aan landbouwproducten exporteert gaat naar China. De Chinese consumenten zijn dol op vers fruit, rundvlees, rode wijn en zeevruchten uit Argentinië.

Partners in financiën

China heeft meer dan 10 miljard dollar (8,7 miljard euro) geïnvesteerd in de infrastructuur, energie, communicatie en landbouw van Argentinië. Dat heeft het land duizenden banen voor zijn inwoners opgeleverd. China en Argentinië gaan steeds meer ‘local currency swaps‘ aan. Ze ruilen dus ‘tijdelijk initieel gelijkwaardige hoofdsommen’ in hun beider valuta’s. De Chinese financiële instellingen werkzaam in Argentinië, leveren een bijdrage aan de ontwikkeling daar.

Voetbal en tango

Xi Jinping wijst in zijn brief ook op twee wat meer kleurrijke banden tussen China en Argentinië. Die op het gebied van het voetbal en die in de wereld van de tango. Van dat eerste is bekend dat het Xi nauw aan het hart ligt. Spelers en coaches van het Argentijnse voetbal dat op wereldniveau speelt werken in China. Omgekeerd gaan Chinese voetballers het voetbal leren in Zuid-Amerika. Naar het schijnt zijn er in veel Chinese steden dansclubs en bonden die zich toeleggen op de tango. De Chinese tangodansers hebben al prijzen gewonnen in internationale competities. Dit soort culturele uitwisselingen is voor China veel belangrijker dan veel Europeanen beseffen of willen zien.

Nog meer cultuuruitingen

Ook de groeiende belangstelling voor de Chinese taal en cultuur in Argentinië bevallen de Chinezen. Xi wees op sporen van die interesse in het werk van de legendarische Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges. Daarop kunnen de Confucius-instituten met hun Chinese en Spaanse lessen voortbouwen. Anderzijds zijn er plannen om het toerisme te stimuleren en meer Chinezen met Argentinië te laten kennismaken.

BRI

Zoals je van hem kunt verwachten besluit de Chinese president, met warme oproepen tot meer samenwerking en uitwisseling, op basis van vertrouwen en respect. Op drie fronten is dat volgens Xi zeker mogelijk. Wederzijdse politieke contacten kunnen leerzaam zijn voor de twee partijen. Het Belt and Road Initiative kan worden uitgebreid tot Latijns-Amerika en de Caraïben. De twee landen zullen meer onderlinge contacten tussen hun bevolking aanmoedigen en organiseren.

En dan: de G20

Opmerkelijk genoeg heeft Xi het pas op het eind van zijn brief over de G20. Blijkbaar is het staatsbezoek aan Argentinië op zich zijn grote aandacht waard. De G20 is voor de Chinese president een van de forums waar de twee landen elkaar in de grote debatten kunnen bijstaan. Mooie streefdoelen daarbij zouden zijn: de wereldvrede handhaven, verder bouwen aan een open wereldeconomie en aan een wereldgemeenschap met gezamenlijke toekomst voor alle mensen.

De volledige Engelse tekst van de brief van Xi Jinping kan je hier lezen.
Bronnen: Xinhua, Wikipedia, dfbonline.nl (De financiële begrippenlijst online)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *