Investeringen in veilige huisvesting voor Oeigoeren in Xinjiang.

In de autonome Oeigoeren regio Xinjiang zijn tussen 2011 en 2015 anderhalf miljoen aardbevingsbestendige huizen gebouwd ter vervanging vaan de oude lemen huizen. Dat kwam vooral de Oeigoerse etnische minderheid ten goede.

De cijfers komen van het Xinjiang’s Housing and Urban-Rural Development Department. Sinds het project in 2011 gelanceerd werd, hebben de nieuwe huizen al weerstaan aan een dertigtal aardbevingen van magnitude 5 of meer.

De regionale overheid heeft 121 miljard yuan (16 miljard euro) geïnvesteerd in deze anderhalf miljoen nieuwe huizen. Ze bieden logement aan 6 miljoen boeren en herders.
De bedoeling is tussen 2016 en 2020 nog eens 1.370.000 huizen voor arme gezinnen te subsidiëren. Daarvan zijn er al 822.000 gerealiseerd.

Aardbevingsrisico verminderen

Xinjiang is een regio met hoog aardbevingsrisico. Traditioneel woonden de elf miljoen Oeigoeren er vooral in lemen woningen in oases rond de Taklimatan woestijn. De nieuwe huizen in baksteen en staalstructuur moeten naast aardbevingbestendigheid ook meer comfort bieden.

In de grote handelsoase Kashgar is het historische stadscentrum met lemen huizen echter niet vervangen door baksteen en staal, maar gerenoveerd en aangepast aan de noden van de moderne tijd.. Kashgar is Unesco werelderfgoed.

Voedingsbodem van extremisme elimineren

De bouw van goede woningen heeft tot doel de levensomstandigheden van de Oeigoerse etnische minderheid te verbeteren. Veel Oeigoeren spreken nauwelijks of niet Chinees, zijn laag geschoold en wonen op het platteland dat tot voor vijftien jaar moeilijk bereikbaar was. Ze hebben een economische achterstand op de Han Chinezen die vooral in de grotere steden wonen.

Dat vormt een voedingsbodem voor moslimextremisme, waarvan de separatistische beweging  Oeigoer Wereldcongres en de terroristische groep ETIM profiteren.

Xinjiang kwam recentelijk in het nieuws door de – vooral Amerikaanse – kritiek op de verplichte deradicaliseringstraining voor personen die verdacht worden van sympathie voor het moslimextremisme.

Bron: China daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Investeringen in veilige huisvesting voor Oeigoeren in Xinjiang.

  1. Geweldig meer geld voor mensen met terroristische neigingen. En goede burgers zonder krijgen niks. Nog erg veel huizen in Sichuan zijn nog in slechte staat na de aardbeving in 2008. Als je de vergelijking maakt op populatie per vierkante centimeter dan vraag je je af hoe is het mogelijk dat Tibet en Xinjiang zo hoog op de ranglijst van prioriteiten zitten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.