En hoe doet China het op COP24 in Polen?

Het is dus zover: de UN Climate Change Conference (COP24) Katowice, Polen, is begonnen. Een van de agendapunten is de beoordeling van de inspanningen die China levert voor de beheersing van de gevolgen van klimaatverandering.

China behoort in elk geval tot de grote groep van landen die blijven streven naar de uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs (in tegenstelling tot de VS).

Het Chinese paviljoen

De Chinese delegatie in Polen telt 90 leden. Het ministerie van Ecologie en Milieu heeft er uiteraard de leiding van. In het Chinese paviljoen zullen vanaf 4 tot 14 december meer dan 20 evenementen worden georganiseerd om het Chinese klimaatbeleid te illustreren en te propageren. Daarnaast zijn er extra conferenties en acties. Zo zal de Greenovation Hub uit Beijing conferenties houden over groene projecten in het kader van het Belt and Road Initiative. Langs de nieuwe zijderoutes van het BRI wil China samen met partners uit andere derdewereldlanden uitzoeken hoe duurzame ontwikkeling en klimaatdoelen kunnen samengaan.

De visie van Brookings

Het Amerikaanse Brookings Institute verwacht een vrij positieve inbreng van China. Dat blijkt uit ‘Around the halls: Brookings experts on what to watch at the COP 24 climate summit‘. Dit is een werkstuk waarin klimaatdeskundigen van Brookings aangeven wat volgens hen de belangrijkste discussiepunten zullen zijn op COP 24, de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Samantha Gross (Fellow – Foreign Policy, Energy Security and Climate Initiative) haalt de voorspellingen en conclusies aan van Bloomberg.

Voorspellingen van Bloomberg

Begin 2018 maakte Bloomberg New Energy Finance (Bloomberg NEF) de balans op van welke landen welke inspanningen hadden geleverd in 2017. Onder andere op basis daarvan voorzag de studiegroep de trends voor 2018, die dus de komende weken kunnen worden bekeken. China komt op een aantal punten goed voor de dag. Het investeerde vorig jaar 132 miljard dollar in schone energie, een nieuw record. De verkoop van electrische auto’s steeg in de VS met 35 %. In China worden er drie keer meer electrische auto’s verkocht dan in de VS. Bij de 10 voorspellingen voor 2018 die dus aan beoordeling toe zijn, maakte China een goede beurt.

De rekening

Wel zal het optimisme van (Bloomberg NEF) bij de beoordeling van het afgelopen jaar wat worden getemperd. Er blijken nog teveel steenkoolcentrales in werking te zijn en er is zelfs een trend naar groei in de steenkoolsector gesignaleerd. Blijkbaar heeft het energiebeleid wat dat betreft af te rekenen met tegengestelde maatschappelijke en economische krachten. Gulle subsidies voor de sector zonne-energie werden ingeperkt of afgeschaft om de wildgroei in te tomen. De sector verteert de verandering en moest zich noodgedwongen voorbereiden op ‘normale marktverhoudingen’ met andere vormen van energieopwekking.

Succesverhalen

Het land leidt echter nog steeds de opgang van de installaties voor zonne-energie en wind-energie. Ook een expert als de Belg Pierre Verlinden die al veertig jaar in de sector van de zonnepanelen, werkt, in België, de VS, Australië en tenslotte in China, merkt het op. De opkomst van de zonne-energie is een succesverhaal van China. Het was ook in China dat industrie en huishoudens sneller dan in andere landen overschakelden van steenkool op gas.

Global Times, ghub.org, bnef.com, brookings.edu

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *