Energie langs de Zijderoutes wordt groener

China is van plan de  samenwerking qua energie met de partner BRI-landen op te drijven zodat de nieuwe zijderoutes groener worden. China wil de landen helpen met hun overgang naar een koolstofarme maatschappij door samenwerking in nieuwe energie, slimme energie en ook kernenergie.

Fotothermische centrale in Xinjiang


Cuba en Marokko zijn de laatste leden die toetraden tot het Belt and Road energie partnerschap zodat dit netwerk nu 32 leden telt. Energie staat in voor 40% van de Chinese investeringen in de landen langs de nieuwe zijderoutes. China heeft van 2013 tot 2020 139 miljard $ in de nieuwe zijderoutelanden geïnvesteerd. Deze landen zijn begonnen met een overgang naar koolstofarme groei en nieuwe energievoorziening. Premier Han Zheng beloofde op de tweede Belt and Road Energy Ministerial Conference in Qingdao dat China wil samenwerken inzake nieuwe energie, slimme energie en kernenergie. Gezien China beloofd heeft in het buitenland geen steenkoolcentrales meer te steunen, kan verwacht worden dat de investeringen in hernieuwbare energie er almaar zullen toenemen.

Het aandeel van investeringen in hernieuwbare energie waarbij zonne-, wind-, en waterkracht energie steeg van 39% in 2018  tot 57 % in 2020, zodat dit al het grootste deel uitmaakt van de Chinese energie investeringen in het buitenland. In eigen land bedroeg de geïnstalleerde capaciteit van hernieuwbare bronnen 42 % van het nationaal totaal 14% meer dan in 2012. Volgens het World Nuclear Industry Status Report 2021 heeft China al Frankrijk voorbij gestreefd als het tweede land in kerncentrales na de VS.

Geen model

 Er is echter geen eenvormig model voor deze verschuiving naar een koolstofarme groei, aldus de Oezbeekse energieminister via video tijdens de conferentie. De Ethiopische ambassadeur in China Teshome Toga Chanaka zei aan de Global Times dat de omvorming naar nieuwe energie een combinatie van verschillende factoren zoals financiering, technische capaciteiten technologie vereist. Volgens hoofdingenieur Wang Jifeng bij het China Southern Power Grid bestaat 53% van de energie die door zijn netwerk stroomt uit groene energie. De ontwikkeling van de nieuwe energie bronnen vraagt tenslotte ook een oplossing voor de opslag van elektriciteit. Huawei verklaarde dat het in Saoedi Arabië een opslagproject bouwt met een capaciteit van 1300 MWh, het grootste opslag project los van het elektriciteitsnetwerk, zo heet het.

Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *