Willen Chinese jongeren nog een gezin?

De Chinese bevolking veroudert snel. Meer kinderen per gezin kan dat opvangen. Maar willen jongeren nog een gezin? Een enquête peilde er naar.

De Communistische Jeugdliga heeft een enquête uitgevoerd bij jongeren. Het resultaat verscheen in de Guangming Daily (Klaarheid). De enquête was beperkt tot 2.905 stedelijke ongehuwde jongeren tussen 18 en 26 jaar. Daardoor is ze niet representatief genoeg om conclusies te trekken, maar geeft ze wel trends weer.

Liefst 44% van de vrouwen en bijna een kwart van de mannen zijn (nog) niet van plan om te trouwen.
Op de vraag of ze verliefd wilden antwoordde 12,8% nee en 26,3% twijfelde.
Een kwart van de jongeren is ‘niet zeker’ dat ze gaan trouwen en een andere 8,9% denkt dat ze niet zullen trouwen. In totaal vindt dus meer dan een derde het huwelijk niet meer de evidente gang van zaken.
Dertig procent van de ondervraagde jongeren was nog nooit verliefd geweest.
De meeste afwijzende reacties waren er in de rijkste regio’s zoals Shanghai en de provincie Zhejiang.

Als reden om niet te huwen kwamen zowel persoonlijke als financiële motieven naar voor. Van de sceptici denkt 60,8% dat het moeilijk is om een juiste partner te vinden. 34,5% vinden dat ze niet de tijd en de energie hebben om aan een huwelijk te denken. De financiële kosten van een huwelijk vonden 46% te hoog en voor 56,2% is het opvoeden van kinderen te duur. 30,5% van de jongeren ‘gelooft niet in het huwelijk’ omwille van negatieve ervaringen of negatieve beeldvorming in de media.

De Jeugdliga is bezorgd dat de lage interesse in huwelijken ‘een potentieel risico voor de hele maatschappij vormt’. De onderzoekers deden meteen enkele suggesties: in het onderwijs jongeren voorbereiden op een relatie; huwelijksbemiddeling voor jongeren; meer vrouwvriendelijke omgevingen en betere werkomstandigheden voor moeders.

Bron: Sixthtone

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *