Google wil met AlphaGo China heroveren

‘Alpha Go’ heeft te Wuzhen een klinkende overwinning behaald tegen de Chinese 19 jarige Go-meester Ke Jie. Google wil de ruchtbaarheid gebruiken om met haar kunstmatige intelligentie China te heroveren. Toch haalde de wedstrijd nauwelijks de Chinese media.  Microsoft dat ondertussen van Windows 10 een versie heeft uitgebracht die aangepast voor de Chinese overheid, is wel al begonnen met haar systeem te verkopen.

In 1997 versloeg IBM’s Deep Blue Gary Kasparov. Het spel Go of Weiqi wordt sinds de Zhou dynastie (-1046 tot -256 vC) in China gespeeld op een bord met 19 kolommen en 19 rijen en bevat het hoogst mogelijk aantal permutaties. Demis Hassabis van de Londense startup DeepMind ontwierp AlphaGo dat het spel speelt met kunstmatige intelligentie. In 2014 kocht Google DeepMind op. AlphaGo beschikt over twee neurale netwerken of ‘hersenen’: de ene berekent de te verrichten zetten en de andere beoordeelt het verrichtte spel. Ze bedenken 50 zetten op voorhand en kunnen honderdduizenden malen tegen elkaar spelen terwijl ze verbeteren. Computerdeskundigen en futuristen dachten dat het 10 jaar zou duren vooraleer de computer de mens zou verslaan. In 2015 moest de Koreaanse Go-meester Lee Sedol echter al het onderspit delven  tegen AlphaGo.

Wuzhen match

Vorige week werd dan in Wuzhen de stad waar sinds 2014 de World Internet Conference plaats vindt, de match georganiseerd tussen AlphaGo en de 19 jarige Chinese topspeler Ke Jie. Hij is houder van de negende dan,  het hoogst bereikbare niveau in het spel. Een jaar geleden zei Ke Jie nog dat de computer hem nooit zou kunnen verslaan. Google-voorzitter Schmidt was samen met de AlphaGo ontwerper Demis Hassabis naar de Chinese stad Wuzhen gekomen en opende de match samen met de stadsverantwoordelijken.
Met tranen in de ogen gaf Ke Jie na drie matchen verloren te hebben zijn verlies toe: voor de eerste overwinning had AlphaGo 289 zetten nodig gedurende 4u30, de derde overwinning was beklonken in 209 zetten en 3u40. Na de match kreeg AlphaGo ook de negende dan van de China Weiqi Association.  Demis Hassabis verklaarde dat zijn AlphaGo zal stoppen met spelen tegen menselijke spelers.
Oorspronkelijk zou de match door CCTV uitgezonden worden, maar dit werd geschrapt. De uitzending was enkel rechtstreeks te zien via YouTube, dat echter normaal niet toegankelijk is in China. Het conflict tussen Google en China dateert uit 2010 toen Google trompeteerde de Chinese censuur te ontvluchten en voortaan vanuit Hongkong te gaan opereren. Deze vlucht maakte niet enkel de opgang van Baidu als Chinese zoekmachine mogelijk. Wat pijn doet, is dat een derde van ’s werelds gebruikers van het Android smartphone systeem geen toegang hebben tot de Google Play app-winkel en dat betekent ernstig geldverlies. Geen wonder dus dat Google nu een charmeoffensief lanceert ten aanzien van de Chinese overheid.

Ronde van China

Hassabis benadrukte na de match de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie opent, bijvoorbeeld voor nieuwe geneesmiddelen en materialen. Hij is van plan om na de overwinning van zijn geesteskind de Chinese bedrijven en instituten te bezoeken om hen warm te maken voor de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (KI). Feit is dat China wereldwijd tweede staat in het gebruik van KI, zij het een straat na de VS: de Chinese regering en ondernemers investeerden vorig jaar 2,6 miljard dollar in KI en de VS 17,9 miljard dollar. Het VK komt op de derde plaats met 800 miljoen, zo blijkt uit gegevens van het Wuzhen Institute.
Alibaba gebruikt KI om namaak op te sporen, Tencent om de gebruikerservaring te verbeteren op WeChat en Baidu voor optimalisering van het zoeken en ook voor auto’s zonder chauffeur. Het valt dus te bezien of de ronde van China die Hassabis na zijn overwinning plant even zegerijk zal zijn als die van zijn geesteskind.

Microsoft

De afgelopen week werd eveneens bekend dat Microsoft een nieuwe versie van Windows 10 op de markt brengt die speciaal bedoeld is voor de Chinese overheidsadministratie. Het product komt tegemoet aan vragen van de Chinese regering die vooral lokale opslag nastreeft van gevoelige gegevens. De Chinese Windows versie wordt uitgebracht door een joint-venture tussen Microsoft en staatsonderneming China Electronics Technology Group die 51% in handen heeft. De Chinese douane, de stad Shanghai en de door de regering gecontroleerde Westone Information Technology zijn de eerste afnemers van de software. Na de Snowden onthullingen beloofde Microsoft in september vorig jaar dat het een openbaarheids-centrum zou openen waar overheidsambtenaren terecht konden om de Microsoft producten te onderzoeken op veiligheidsbugs.
Volgens vicevoorzitter Terry Myerson van Microsoft heeft zijn firma gedurende twee jaar samen gewerkt met de Chinese overheid qua beoordeling van de Windows 10-veiligheid. Voortaan mag die de eigen versleutelingstechnologie gebruiken op de Windows 10 versie. Deze Windows versie laat evenmin toegang toe tot Microsoft OneDrive waar data in de cloud worden opgeslagen.
Kortom het lijkt er op dat zowel Microsoft als Google een charme offensief voeren naar de Chinese overheid toe. Microsoft dus al met resultaat. Facebook stichter Zuckerberg lonkt eveneens naar het land van het midden. Blijkbaar zal echter meer nodig zijn dan zich eenmaal te laten fotograferen met de werken van Xi Jinping op zijn bureau. Het is dus nu uitkijken of de avances van Google na de succesvolle AlphaGo match het hooghartig vertrek uit 2010 kunnen doen vergeten of als het integendeel een ‘Paard van Troje’-toer wordt.
Bronnen: SCMP, FT, China Economic Review
Lees ook het artikel ‘Waar staat China in kunstmatige intelligentie?’

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *