Groep Alibaba splitst zich in zes entiteiten

De groep Alibaba heeft tot een herstructurering besloten in zes afzonderlijke entiteiten. Opzet is dat de slankere entiteiten sneller kunnen inspelen op veranderingen. Ietwat overdreven kan gesteld dat de zes zich willen positioneren als dynamische starters in plaats van deel uit te maken van een logge structuur.

Nauwelijks één dag nadat topman Jack Ma (foto) terug na lange tijd in het openbaar verscheen, heeft zijn groep het grootste herstructureringsplan bekend gemaakt sinds zijn bestaan. Naar verluidt ging Ma het voorbije half jaar de werking en technologie van visboerderijen bestuderen in Thailand en Japan. Bij zijn her optreden bezocht hij een school te Hangzhou die Alibaba zelf in 2017 had opgericht en waar hij het had over kunstmatige intelligentie en het onderwijs.

Een dag later maakte CEO Daniel Zhang de herstructureringsplannen bekend. De groep die $257 miljard waard is, wordt opgesplitst in zes onafhankelijke entiteiten maar blijft als holding. De zes onafhankelijke bedrijven gaan zich specialiseren in e-commerce, cloud computing, lokale diensten, digitalisering van bedrijven en in media bij de Digital Media and Entertainment Group. Daniel Zhang blijft aan het hoofd van de holding en van de cloud computing entiteit. Het bedrijf voor e-commerce dat zowel de platformen Tmall als Taobao omvat, blijft 100% eigendom van de holding. Het is echter de cloud computing-business die de snelst groeiende eenheid van Alibaba blijkt met het grootste potentieel. Alibaba bezit al het omvangrijkste aandeel in de Chinese cloudmarkt. Volgens Bloomberg is de logistieke entiteit Cainiao reeds de banken beginnen contacteren met het oog op een beursgang in Hongkong.

Flexibeler

Met het opbreken volgt Alibaba echter in het voetspoor van JD.com waarvan de eenheden JD.Health en JD Logistics waarin het moederbedrijf een controlerend aandeel behoudt afzonderlijk op de beurs van Hongkong worden genoteerd. Nu krijgt elke eenheid bij Alibaba ook zijn eigen CEO en bestuur met de mogelijkheid van aparte beursgang. Alibaba argumenteert: ‘De flexibiliteit, het reactievermogen en de innovatie van een bedrijf met 200.000 werknemers is ‘ernstig beperkt’. Het feit dat de grootste doorbraken vandaag afkomstig zijn van starters en kleine bedrijven met een paar honderd medewerkers, is een bewijs van de nieuwe tendens in de technologische wereld, aldus nog de Alibaba-motivering. Daniel Zhang (foto) voegt hier nog aan toe. ‘Deze transformatie zal al onze bedrijven in staat stellen om flexibeler te worden, de besluitvorming te verbeteren en sneller te reageren op marktveranderingen. Met deze wijziging worden de midden- en backoffice-functies afgeslankt, terwijl enkel de functies die nodig zijn voor de naleving van beursgenoteerde bedrijven behouden blijven’.

De hoop is duidelijk dat slankere entiteiten sneller kunnen reageren. Zhang voegde er voor zijn personeel nog aan toe ‘Elke [Alibaba-medewerker], ongeacht in welke businessgroep of bedrijf hij of zij zit, moet zijn of haar ondernemersgeest herontdekken en door de markt worden gedoopt.’

De groep beschikte eind 2022 over 1770 miljard yuan aan activa, maar 70% van, de omzet kwam van e-commerce. Analisten van Goldman Sachs ramen dat één aandeel $ 137 waard is, terwijl de koers in de VS $86 bedraagt. Ondertussen heeft JD.com bekend gemaakt verder door te zullen gaan met het verzelfstandigen van de filialen  JD Property en JD Industrials. Zowel de aandelen van Alibaba als van JD.com gingen de hoogte in.

 SCMP, FT

Fotos Wikipediia Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email