Huawei sprokkels: Afkoeling in West-Europa, opwarming in Rusland

In West Europa koelt de samenwerking met Huawei af: zo komt er in Frankrijk wel geen verbanning, maar worden de ‘onbetrouwbare’ leveranciers afgeraden. Huawei maakt echter opgang in Rusland. Australië is onthutst over de samenwerking van zijn leverancier voor 5G Ericsson met het Chinese Panda Electronics dat op de zwarte VS-lijst staat.

Algemeen-directeur Guillaume Poupard van het l’Agence nationale de la sécurité des systèmes d’information (Anssi) heeft meegedeeld dat er geen echte boycot tegen de Chinese telecomleveranciers Huawei en ZTE komt, maar dat het gebruik van hun apparatuur sterk wordt afgeraden. De beslissing is belangrijk omdat in Frankrijk twee van de 4 telecom operatoren voor de helft van hun huidig netwerk van Huawei afhangen. Het Anssi denkt er aan voor deze operatoren vergunningen te verstrekken voor een periode tussen 3 en 8 jaar. ‘We doen niet aan China pesten, noch zijn we racisten’ aldus Poupard ‘maar Nokia en Ericsson zijn gewoon veiliger’. Het is nu uitkijken naar de reactie van de operatoren. Martin Bouygues van Bouygues Telecom had in januari niet uitgesloten dat indien Huawei niet mocht gebruikt worden, hij de staat voor het gerecht zou brengen.

Verenigd Koninkrijk

Zoals we eerder berichtten, heeft de regering Johnson beslist om op enkele jaren tijd Huawei helemaal uit de VK-netwerken te verwijderen. Dit gaat 7 miljard £ kosten en voorts 5 tot 7 jaren zal duren zonder blackout, zo werd door operatoren in het parlement verklaard. 2/3 van het British Telecom (BT) 4G netwerk is van Huawei; de rest van Nokia; bij Vodafone is 1/3 van 4G Huawei en de rest van Ericsson. Huawei bezit qua 5G het leeuwenaandeel bij BT.

In januari vonden de veiligheidsdiensten het risico dat Huawei zou inhouden, beheers- en controleerbaar. Dit is volgens ex MI5-topman Sir John Sawers nu niet meer het geval na de beslissing van de VS om ook het gebruik van VS-technologie door buitenlandse leveranciers aan Huawei te verbieden. Zijn redenering stelt dat het risico voordien beheersbaar was omdat het ‘betrouwbare’ TSMC chips aan Huawei leverde terwijl dat in de toekomst door de boycot niet meer het geval zal zijn. Hij vindt dus dat Huawei voortaan uitgesloten moet worden omdat het op ‘onveilige’ chips beroep zou doen. Ook Labours schaduwminister voor Buitenlandse Zaken Lisa Nandy wil zich meer onafhankelijker ten aanzien van China opstellen zowel qua 5G als wat kerncentrales betreft.

Reactie China

De Chinese ambassadeur Liu Xiaoming in het VK heeft al gereageerd op de anti-China golf. Hij zei dat als het VK van China een vijand maakt dat het de gevolgen er van zal ondervinden. Hij wees ook op het gevaar dat het bannen van Chinese leveranciers een negatieve weerslag kan uitoefenen op andere bedrijven die meer terughoudend zullen zijn om in het VK te investeren. Het is echter duidelijk dat de huidige anti-China golf gevoed wordt door invloeden uit de VS. Liu Xiaoming vroeg hoe Groot-Brittannië zich ‘groot’ kan noemen als het naar de pijpen danst van andere landen. Voorzitter van Huawei UK en voormalig BP topman John Browne merkt op dat zijn bedrijf een voetbal geworden is tussen de grote machten en waarschuwt dat het VK zijn relatie met China in het gedrang brengt door het uitbannen van Huawei.

Reactie VS

In VS heeft onder staatssecretaris voor Economische groei Keith Krach verklaard dat ‘als de bondgenoten financieel nadeel zouden ondervinden door Huawei te verwijderen, de VS in de kosten wil tussenkomen’. De FED heeft op enkele maanden voor 3500 miljard $ bijgedrukt: er kan blijkbaar nog altijd enkele tientallen miljarden $ bij. Krach noemde Samsung betrouwbaar en liet er geen twijfel over bestaan dat de VS ook Huawei bij de bondgenoten verwijderd wil zien uit de 4G-systemen. Economisten als Nouriel Rubini stellen echter dat het Huawei materiaal 20 % efficiënter is dan de concurrentie en 30% goedkoper.

Duitsland

Ook in Duitsland komen Atlantische krachten in regerings- en oppositiepartijen in het geweer tegen het standpunt van kanselier Merkel om niet tot een boycot van Huawei over te gaan. Naar verluidt is 65% van het Deutsche Telekom netwerk echter uitgerust met Huawei apparatuur. Wellicht niet toevallig verschenen vorige week persberichten over een overeenkomst die tussen Deutsche Telekom en Huawei voor de VS boycot van Huawei afgesloten werd om elkaar als geprivilegieerde partners te behandelen. Om een reactie gevraagd antwoordt Deutsche Telekom dat ze niet gebonden zijn aan één leverancier maar dat ze er meerdere gebruiken voor hun netwerk. Deutsche Telekom waarin de Duitse staat 14,5% aandelen heeft, is Europa’s grootste telecomoperator, is actief in meer dan 50 landen en heeft 184 miljoen mobiele klanten. Vorig jaar beloofde Deutsche Telekom materiaal van Chinese leveranciers uit kerndelen van het netwerk te houden.

Kanselier Merkel is tegen het weren van Chinese leveranciers op de eigen markt. Zoals bekend wil Merkel als EU-voorzitter later op het jaar een top houden tussen China en de EU waar diverse onderwerpen zullen besproken worden. Bovendien beseft Merkel goed dat indien ze de eigen markt voor China zou beperken of afsluiten, China analoge maatregelen zou uitvaardigen die de Duitse autobedrijven kunnen treffen. Voordien waren deze producenten al niet erg opgezet met het door China verplicht percentage aan groene auto’s.

Zwitserland

5G zendmast Huawei (agconnect.nl)

Volgens onderzoek firma OMDIA (ex Ovum) staan Zwitserland en het VK aan de top van 40 landen bij de ontplooiing van hun 5G netwerken. Zuid Korea is de marktleider onmiddellijk gevolgd door Zwitserland en Koeweit. Zwitserland leidt in Europa de vooruitgang zowel door Sunrise als bij Swisscom. In december had Sunrise 80% 5G dekking in 384 steden. Swisscom had 90% dekking met 5G Basic dat snelheden kent van 1 Gb/s. Later zou overgeschakeld worden op 5G Highspeed van 2 Gb/s. De uitrol van 5G in Zwitserland stuit wel op verzet van sommige lokale overheden die bang zijn voor een negatieve invloed van 5G op de gezondheid. Een speciale commissie ter zake is verdeeld. Het is vooral in de Franstalige kantons dat vertraging optreedt.

Opinie

Zowel het blad Global Times als China Daily hebben een opinie van onderdirecteur Tian Dewen van het Institute of European Studies bij de Chinese Academy of Social Sciences gepubliceerd met de titel ‘Europa kan zich niet veroorloven Huawei volledig uit te bannen’. Vertrokken wordt van de VS dreigingen op Europa om geen inlichtingen meer door te spelen in het geval van Huawei 5G aanvaarding. Tsjechië, Polen, Zweden, Estland, Roemenië, Denemarken, Letland en Griekenland zijn al ingegaan om Huawei niet te gebruiken. Vele landen aarzelen nog. Totnutoe bezit Huawei 45% in de Europese markt voor 4G RAN-apparatuur. Huawei in het VK volledig uitbannen zou de uitrol van 5G minstens met twee jaar vertragen naast de kosten van 7 miljard £. De opinie herinnert er aan dat er nooit iets verdachts is gevonden niettegenstaande Huawei in het VK door een speciaal controleorgaan gesuperviseerd wordt en niettegenstaande het in Europa over 3 Security Centers beschikt. Het blad meent dat Europa het zich moeilijk kan veroorloven Huawei volledig uit te bannen omdat nationalisme en ideologische vooringenomenheid de problemen in het tijdperk van globalisering niet kunnen oplossen. Aan de samenwerking met Huawei verzaken, is de leiding verliezen in netwerk technologie, zo stelt de opinie.

Australië

Om nog even in de westerse invloedssfeer te blijven, vermelden we dat Australië – één van de 5 Eyes landen – geschokt is door het nieuws dat zijn provider Ericsson van 5G-apparatuur banden lijkt te hebben met een bedrijf dat op de VS zwarte lijst staat. Deze lijst bevat de naam van Panda Electronics Group en deze groep heeft een joint venture met Ericsson. Ericsson heeft geantwoord dat zij 51% van de aandelen in de joint venture bezitten en gelooft niet dat dit bedrijf geïmpacteerd is omdat de werking en het doel uitsluitend niet-militair is. Naast een Australische operator te bevoorraden met apparatuur hielp Ericsson eveneens met het ‘internet of things”. De terugkeer naar de postduif is wellicht ook niet de juiste oplossing want Chinese liefhebbers kopen hier de snelste Belgische prijsduiven op. Minister Pompeo riskeert ons nog te verwijten zo de CPC-boodschap te willen verspreiden.

Rusland

Huawei opening Open Lab in Moscou

Tegenover de afkoeling in West-Europa staat het hartelijk onthaal van Huawei in Rusland in schril contrast. Rusland weet ook dat de Huawei apparatuur goedkoper is en meer efficiënt dan de concurrentie. In Russische regeringskringen wordt volgens de Financial Times geopperd ‘als we afgeluisterd worden door de VS of door China, verkiezen we China omdat die tenminste helpt en niet sanctioneert’. Russische veiligheidsdiensten vrezen dat in het geval van westerse apparatuur het Pentagon hen in geval van conflict zou kunnen dwingen het Russisch netwerk lam te leggen. De VS-druk op het VK in vredestrijd is al manifest. Het Kremlin zet al stappen zodat de communicatiesystemen van militaire en veiligheidsverantwoordelijken lokaal wordt vervaardigd.

Huawei heeft zijn O&O-personeel in Rusland verviervoudigd tot 2000 onderzoekers. Het verleent steun aan het streven van het Kremlin om de brain drain te stoppen en innovatie te bevorderen. In maart investeerde het 30 miljoen $ in het cloud platform van de grootste staatsbank. Huawei technologie wordt de ruggengraat van de Sberbank cloud. Huawei heeft in Rusland voorts al Samsung overvleugeld als verkoper van smartphones en sloot met de grootste mobiele operator MTS een 5G contract af. In Moskou heeft het een OpenLab geopend waarin partners van afstand toegang krijgen. Daardoor kunnen Huawei ingenieurs bijvoorbeeld de cloud platformen van ondernemingen testen. Momenteel heeft het Openlab 51 Russische bedrijven als partner waarvan er al 29 betrokken zijn in projecten. Voor Huawei is dit niet enkel een investering op lange termijn in de Russische IT-markt, maar ook een bijdrage tot de digitalisering van de economie. Voor de introductie van AI in Rusland heeft Huawei eveneens plannen. Overigens heeft de pandemie de Russische interesse vergroot in Chinese digitale bewakingstechnologie, bijvoorbeeld Alibaba’s ‘Safe City’ product. De Financial Times vraagt zich al af indien het trotse en technologisch gesofistikeerde Rusland gaat geloven dat Huawei veilig is, waarom Zuid-Afrika en Brazilië zouden achterblijven? De krant is duidelijk bang dat Rusland deel gaat uitmaken van een digitale Pax Sinica met wereldwijde weerslag.

PS Reuters rapporteert vandaag dat Telecom Italia Huawei, ZTE en Samsung heeft uitgesloten om mee te dingen voor de bouw van haar 5G-netwerken in Italië en Brazilië

Les Echos, The Guardian, news-24.fr,  www.smh.com, .rcrwireless.com, letemps.ch, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *