Kanselier Scholz drie dagen in China (upd)

Tijdens het driedaags bezoek van kanselier Scholz lag de klemtoon op groene energie, grondstoffen en de autosector. Hij had een gesprek met zowel president Xi Jinping als met premier Li Qiang. De Chinese president riep op om de win-win betrekkingen tussen beide landen verder te handhaven en waakzaam te zijn tegen opdoemend protectionisme

Scholz bezoekt Bosch Foto Bundesregiering Kugler Disclaimer

Na zijn blitzbezoek van één dag vorig jaar trok Scholz ditmaal 3 dagen uit voor een bezoek aan Chongqing, Shanghai en Beijing. De kanselier was vergezeld door een uitgebreide schare ceo’s en door de ministers van Milieu, Transport en Landbouw. Het bezoek vindt plaats op de 10e verjaardag van de oprichting van het Chinees-Duitse alomvattend strategische partnerschap. Volgens officiële Duitse cijfers zijn er momenteel naar schatting 5.000 Duitse bedrijven actief in China. China is bijvoorbeeld een kritieke markt voor de Duitse autobedrijven.  Het land was in 2023 voor het achtste achtereenvolgende jaar de grootste handelspartner van Duitsland en dit is op zijn beurt voor het 49e achtereenvolgende jaar de grootste handelspartner van China in Europa. Uit een rapport van het Duitse Economisch Instituut bleek dat niettegenstaande kreten over derisking de totale investeringen van Duitse bedrijven in China in 2023 een recordhoogte van 11,9 miljard euro bereikten, een stijging van 4,3 %. Wel daalde de bilaterale handel in goederen met 8,7 % tot $ 206,8 miljard in 2023  Scholz kan best een opsteker gebruiken want de Duitse economie zou dit jaar nauwelijks met 0,2% groeien en in opiniepeilingen staan zijn regeringspartijen er niet goed voor.

Schone energie

Aan Tongji universiteit Foto Bundesregierung Kugler Disclaimer

In Chongqing bezocht de Duitse kanselier een waterstof-brandstof-celfabriek van de Duitse auto-leverancier Bosch. Het bedrijf bevordert de ontwikkeling van de waterstofindustrie en versnelt de ontwikkeling van clusters in de nieuwe energie- en opslagindustrie. Hij benadrukte dat de fabriek laat zien hoe belangrijk samenwerking is bij de aanpak van grote uitdagingen zoals de klimaatverandering. Volgens een online platform van Chongqing Daily werden in Chongqing sinds februari al 84 bedrijven met Duitse kapitaalinbreng opgericht.
In Shanghai was het de Duitse materialen-fabrikant Covestro die Scholz mocht verwelkomen in haar Asia-Pacific Innovation Center waar het duurzame producten ontwikkelt voor dynamische markten zoals hernieuwbare energie en consumentenelektronica. ‘Onze decennialange aanwezigheid in China belichaamt de geest van de Chinees-Duitse samenwerking, die voor beide partijen zeer gunstig is geweest,’ verklaarde Covestro CEO Steilemann, aan de Global Times. De aandacht voor duurzame energie is duidelijk en Chinese waarnemers merken op dat Duitsland zijn groene overgang versnelt, terwijl China voordelen heeft op het gebied van productiecapaciteit en kosten. ‘De twee partijen kunnen dus hun pragmatische samenwerking op dit opkomende gebied uitbreiden.’

In zijn toespraak aan de Tongji universiteit benadrukte de kanselier dat de concurrentie tussen Europese en Chinese autofabrikanten open en eerlijk  moet zijn. Uit een opiniepeiling die vorige week door de Duitse Kamer van Koophandel in China werd uitgevoerd, bleek dat twee derden van de Duitse bedrijven in China ‘oneerlijke concurrentie’ heeft ondervonden . Door de Chinese staatszender CCTV geciteerd verklaarde Scholz dat de Duitse markt auto’s van Chinese makelij verwelkomt maar voegde er echter aan toe dat Europa dumping, overcapaciteit of schendingen van intellectuele eigendomsrechten niet zal tolereren. Daarnaast ging hij in op hoe Duitse bedrijven nog steeds worstelen met de Chinese bureaucratie en de onzekerheid in de Chinese bedrijfswetten.

Reactie bedrijven

Scholz bij Deutschlands Aussenhandelskammer Foto Bundesregierung Disclaimer

Niettemin verklaart voorzitter Källenius van Mercedez Benz aan Global Times: ‘ China speelt een centrale rol in de wereldwijde strategie van Mercedes-Benz, niet alleen als thuisbasis van onze grootste markt en een van onze grootste productielocaties, maar ook als een van onze wereldwijde centra voor technologische innovatie. We zullen blijven investeren in China. ‘ In dezelfde richting gaat voorzitter Maximilian Foerst van ZEISS Greater China: ‘De Chinese markt is niet alleen een van onze belangrijkste markten, maar ook een belangrijke motor voor onze wereldwijde groei in de afgelopen jaren. We hebben vertrouwen in het blijvende potentieel, niet alleen als markt en productiehub, maar ook als innovatiehub.’ Niet anders liet Siemens CEO Roland Busch zich uit op CGTN: ‘ Duitsland heeft veel technologieën te bieden. Dit is hoe we economieën laten groeien. En ik denk dat we het volgende niveau voor ons hebben om door te gaan. Wij geloven in de Chinese markt, en we zullen onze investeringen verdubbelen.’

Volgens Dong Jinyue bij de Spaanse financiële BBVA Research zijn de Duitse investeringen in China grotendeels gericht zijn op waterstof, auto’s, chemicaliën. energieopwekkingsapparatuur, communicatie en staal. Beide landen werken ook samen op het gebied van onderwijs, cultuur en technologie. Duitsland steunt zwaar op China voor nieuwe energieproducten, maar ook voor farmaceutische producten en zeldzame aardmetalen, aldus managing director Mark Natkin bij het in Hongkong gevestigde marktonderzoeksbureau Marbridge Consulting.

Win-win verder zetten

2 delegaties in Diaoyutai State Guesthouse Foto: Xinhua Disclaimer

De economie kwam ook ter sprake tijdens het onderhoud tussen Scholz en president Xi Jinping. Xi riep zowel China als Duitsland op om waakzaam te zijn tegen toenemend protectionisme en om de kwestie van de productiecapaciteit objectief en dialectisch te bekijken. Hij merkte op dat de industriële en toeleveringsketens van China en Duitsland nauw met elkaar verweven zijn en dat de markten van de twee landen sterk van elkaar afhankelijk zijn. De wederzijds voordelige samenwerking tussen China en Duitsland is geen ‘risico’, maar een garantie voor de stabiliteit van de bilaterale betrekkingen en een kans voor de toekomst, vond Xi. ‘De twee partijen moeten de onderscheidende kenmerken van wederzijds voordeel en win-winresultaten uitdragen en wederzijds succes behalen’. Hij voegde eraan toe dat ‘China’s export van elektrische voertuigen, lithiumbatterijen en fotovoltaïsche producten niet enkel het wereldwijde aanbod heeft verrijkt en de wereldwijde inflatiedruk heeft verlicht, maar ook in grote mate heeft bijgedragen aan de wereldwijde reactie op klimaatverandering en groene en koolstofarme transformatie’.

Repliek Scholz

Kanselier Scholz antwoordde dat onder de indruk was geraakt van de ontwikkelingsprestaties van China en de nauwe, goede samenwerking tussen Duitse en Chinese bedrijven. Duitsland is bereid om de relatie met China te blijven versterken, de bilaterale dialoog en samenwerking op verschillende gebieden te verdiepen en uitwisselingen tussen mensen te bevorderen op gebieden als onderwijs en cultuur. Duitsland is tegen protectionisme en steunt vrijhandel. Scholz verklaarde dat Duitsland bereid is om de communicatie en coördinatie met China te verbeteren, samen mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering aan te pakken en zich inzet voor het handhaven van de multilaterale internationale orde, het bevorderen van wereldvrede en ontwikkeling en zich verzet tegen confrontatie. De beide leiders discussieerden ook over de conflicten in Oekraïne en in Palestina.

Premier Li Qiang

Premiers Scholz en Li Qiang Foto Xinhua Disclaimer

Tijdens het gesprek met premier Li Qiang stelde de Chinese premier voor nieuwe groeipunten voor samenwerking te creëren zoals nieuwe-energievoertuigen, digitale economie, kunstmatige intelligentie en groene ontwikkeling  en ook meer inspanningen te leveren om uitwisselingen en samenwerking op lokaal, cultureel, sportief, jeugd-, onderwijs-, wetenschappelijk onderzoek- vlakken China wil meer Duitse kwaliteitsproducten invoeren en zal regelmatig blijven luisteren naar de standpunten van buitenlandse bedrijven, actief ingaan op hun redelijke verzoeken en daartoe praktische maatregelen blijven nemen. Li hoopte  dat Duitsland ten aanzien van de Chinese bedrijven maatregelen treft voor een eerlijk, transparant en niet-discriminerend bedrijfsklimaat.  Li Qiang argumenteerde nog over de nieuwe energie sector dat deze in China de gunstige positie niet behaald heeft door overheidssubsidies maar door concurrentie en zelfverbetering. Volgens die Tageszeitung bereikten beide regeringen overeenstemming over een gezamenlijk actieplan voor samenwerking op het gebied van recyclage en efficiënt gebruik van hulpbronnen. Het plan voorziet in één keer per jaar regeringsbijeenkomsten op hoog niveau voor een strategische dialoog over de kringloop economie. De dialoog zal zich richten op materialen zoals kunststoffen en metalen en productgroepen zoals verpakkingen en batterijen. Er werd ook een intentieverklaring ondertekend over samenwerking op het gebied van geautomatiseerd rijden.

Diverse bronnen

Bekijk ook uitzending Dialogue over het bezoek (13 minuten)

en World Inside over hoe de Duitse bedrijven het maken in China (28 min)

Print Friendly, PDF & Email