Kapitaalsvlucht

Rijke Chinezen zoeken zowel voor henzelf als hun fortuin buitenlandse bestemmingen. De VS en Canada hebben de voorkeur.
60% van de rijke Chinezen met een fortuin van minstens 6,5 miljoen euro, denkt aan emigreren. Daarbij staan de VS op kop als bestemming, met 40%, gevolgd door Canada en Singapore.In 2010 reikten de VS 772 verblijfsvergunningen uit aan Chinese investeerders, dat is 41% van al dergelijke vergunningen; om in aanmerking te komen moet men minstens een half miljoen dollar in de VS investeren, in een sector die de overheid aanbeveelt.
Al ongeveer een derde van de rijke Chinezen heeft een deel van zijn fortuin naar het buitenland gebracht; gemiddeld 19%. Nog eens 30% wil in de komende drie jaar in het buitenland investeren. Dat staat in een gezamenlijke rapport van de Bank of China en het private Hurun Onderzoeksinstituut. In de studie worden Chinezen als rijk beschouwd indien ze minimum 10 miljoen kunnen investeren en minimum 60 miljoen bezitten aan activa.
Hun geld in het buitenland zit voornamelijk in vastgoed. Bedoeling van de helft van hen is de buitenlandse opvoeding van hun kinderen veilig te stellen, terwijl een derde eraan denkt zelf te emigreren.  Overigens verdienden een kwart van die rijken hun fortuin in vastgoed.
Volgens sommige experten zouden bemiddelde Chinezen op een berg geld van 400 miljard zitten, die ze omwille van de beperkende regeringsmaatregelen niet meer in Chinees vastgoed kunnen investeren. Buitenlands vastgoed werd zo een alternatief. Colliers International, het grootste netwerk van internationale vastgoedinvesteerders, heeft zo in het eerste semester 130 miljard uit China naar het buitenland zien vertrekken. 29% van die Chinese investeerders koopt vastgoed in Vancouver, Canada, soms ook Hongcouver genoemd.In de VS zouden Chinezen in die periode met 9% de tweede belangrijkste groep buitenlandse investeerders worden, na Canada met 23%. In Londen zouden vorig jaar één op tien van de verkochte gebouwen naar Chinese eigenaars gegaan zijn; in het financieel district Canary Wharf ging een derde van de verkochte woningen naar Chinezen.In Zuid-Korea verviervoudigden de Chinezen hun investeringen in vastgoed in één jaar tijd. In Singapore hebben de Chinese aankopers de Maleisische en de Indonesische voorbijgestoken en staan nu op kop.
(Bron: Volksdagblad, Caijing)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *