
Het is 75 jaar geleden dat Vietnam en China diplomatieke betrekkingen aangingen. Hoe staat het met de vriendschap tussen deze twee Aziatische socialistische landen? We brengen op de leestafel twee stukken die hoog opgeven van de vriendschap tussen beide en twee teksten die dat relativeren.
FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Vietnam boosts China friendship at Summer Davos
De Vietnamese premier Pham Minh Chinh bracht van 24 tot 27 juni een werkbezoek aan China op uitnodiging van zijn Chinese ambtgenoot Li Qiang. Het hoogtepunt van zijn bezoek was zijn deelname aan het World Economic Forum (WEF) in Tianjin. Het was ook het eerste bezoek van een belangrijke Vietnamese leider aan China in 2025. Dit viel in feite kort na het staatsbezoek aan Vietnam van de Chinese president en communistisch partijleider Xi Jinping in april. China is verheugd dat Vietnam onlangs een partnerland (let wel: geen lid) is geworden van BRICS. Nhân Dân, het orgaan van de Communistische Partij van Vietnam en Xinhua, het officiële persbureau van China, publiceerden optimistische artikelen over het bezoek van de Vietnamese premier. FoSC voorzag ze van de nodige context.
SOUTH CHINA SEA STRATEGIC SITUATION PROBING INITIATIVE (SCSPI) via PEKINGOLOGY
Vietnam’s Massive Reclamation in the Spratly Islands
Een merkwaardig document dat (ongewild?) een deuk slaat in het optimisme over de goede betrekkingen tussen Vietnam en China. De onafhankelijke, maar nationalistische Chinese denktank SCSPI publiceerde onlangs een studie over Vietnamese activiteiten (landwinning) in de Zuid-Chinese Zee. Veel satellietfoto’s moeten bewijzen dat Vietnam bezig is met de uitbreiding en militarisering van Spratly-gebieden in de regio. Het document laat zien dat westerse landen, waaronder de VS, die hun verhalen over de Zuid-Chinese Zee voornamelijk op China richten nu ook niet anders kunnen dan Vietnam te bekritiseren. Eerder wezen we in de leestafel op een kritisch stuk van SCSPI. Dat was toen gericht tegen de VS. Nu gaat de denktank over de schreef door ook de Chinese socialistische bondgenoot Vietnam op de korrel te nemen. Of niet?

EGMONT INSTITUTE
BRICS+: an Odd Family of (un)Likely Frenemies (PDF)
In een policy brief, een beleidsnota, geven twee Belgische deskundigen internationale politiek een beschrijving en beoordeling van BRICS en zijn metamorfosen en uitbreidingen. Zij noemen BRICS+: an Odd Family of (un)Likely Frenemies. Vrij vertaald zou je kunnen zeggen dat de grote landengroep volgens de onderzoekers van Egmont een ‘rare familie van (on)waarschijnlijke vrijanden is’. Wat negatiever dan concullega’s dus. Zij gebruiken Vietnam en zijn partnerschap als typevoorbeeld van een land dat zowel met het Westen als met de BRICS-landen goede banden wil. De Belgische academici Dessein en Roctus zien kansen voor de EU om China weg te lokken van nog inniger betrekkingen met Rusland, via landen als Vietnam (een gevalletje don’t hold your breath?).
NHÂN DÂN via FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
China and Vietnam jointly promote Red Tourism
De Vietnamese krant Nhân Dân meldde onlangs dat een tentoonstelling over de revolutionaire carrière van president Ho Chi Minh in China gezamenlijk werd georganiseerd door het Guangdong Museum of Revolutionary History of China en het Ho Chi Minh Museum van Vietnam als onderdeel van de activiteiten om de 75e verjaardag van de bilaterale diplomatieke betrekkingen en het ‘Jaar van de uitwisseling tussen mensen uit de twee landen’ te vieren. In een eerste artikel staat een beschrijving van de revolutionaire activiteiten en contacten die Ho Chi Minh tijdens zijn 12-jarig verblijf in China had. Een tweede stuk brengt een verslag van het wederzijdse ‘rode toerisme’ door jongeren uit de twee socialistische buurlanden. Ook de Vietnamese premier doet aan rood toerisme, blijkens zijn bezoeken tijdens zijn werkreis in China. Pham Minh Chinh bezocht op 26 juni de Memorial Hall van het eerste Nationale Congres van de Communistische Partij van China (CPC). Hij ging overigens ook naar het district Pudong, een ‘ontwikkelingsmodel van het nieuwe tijdperk’.