Megaboete en prijsverlagingen door Qualcomm

De Amerikaanse fabrikant van chips Qualcomm maakt bekend dat hij 975 miljoen dollar boete gaat betalen voor het overtreden van de Chinese anti-monopoliewetten. Hij gaat ook licenties voor hoge snelheid draadloze datacommunicatie met mobiele telefoons toestaan tegen prijzen die lager liggen dan in andere landen.

Obama tegen Chinese antimonopolie wet

Obama tegen Chinese antimonopolie wet


De bedrijfsleiding zegt dat de firma hierdoor in een goede positie komt om te profiteren van de snelle groei van de markt in China, waar de helft van haar omzet gerealiseerd wordt. Qualcomm bezit technologie die in bijna elke mobiele telefoon gebruikt wordt. Na 14 maanden bekvechten met  China’s National Development and Reform Commission (NDRC) is een akkoord bereikt.  De boete is bescheiden vergeleken met de 30 miljard liquide middelen van de firma. De nieuwe licentietarieven- 5% voor 3G en 3,5% voor 4G – liggen rond het gemiddelde van de firma. Maar in China zal dat tarief uitzonderlijk berekend worden op slechts 65% van de netto verkoopprijs van toestellen voor de binnenlandse markt.
Een akkoord met de Chinese overheid is belangrijk omdat heel veel fabrikanten van consumentenelektronica in China zitten. Nu Qualcomm geen wettelijke problemen meer heeft kan het gemakkelijker achter licentietarieven van Chinese producenten aan gaan die te weinig gebruik van Qualcomm software aangeven.
Qualcomm lag ook in de VS en de EU al onder vuur wegens monopoliepraktijken. Maar de regulators daar hebben hen geen prijsdaling opgedrongen. Vraag is nu wat het Chinese precedent elders kan losmaken.
De boete die Qualcomm zal betalen is de hoogste ooit in China. Het prijscontrolebureau van de NDRC controleert zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven. Internationale bedrijfslobby’s beweren dat het bureau toch vooral buitenlanders viseert en in november vorig jaar drong president Obama bij president Xi nog aan om soepeler te zijn. Tegen minstens een dertigtal buitenlandse firma’s, waaronder Microsoft en Samsung, heeft al een onderzoek gelopen.
Bron: Financial Times

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Megaboete en prijsverlagingen door Qualcomm

  1. Ben benieuwd wat nu de gevolgen zijn voor het Kuadi-Didi conglomeraat wat 99% van de markt gaat beheersen….

  2. Dit schrijft Global Times: “The two firms refuted concerns over a potential monopoly in the Chinese market after the merger, saying taxi-hailing services are only a small piece of a much bigger transportation market in China.
    Despite their dominance in taxi-hailing services, Didi and Kuaidi are being challenged in ride-on-demand services by newcomers such as Beijing-based rental firm CAR and US taxi and transport service firm Uber, which received an undisclosed amount of investment from Chinese search engine Baidu last year.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *