Nanjing wil hoofdstad software worden

Nanjing besteedde en besteedt van 2008 tot 2010 jaarlijks één miljard voor de ontwikkeling van de software-industrie, wat het het zakencijfer van deze sector in 2011 op 100 miljard zou moeten brengen. Nanjing is in concurrentie met de steden Dalian en Chengdu en dit jaar wordt beslissend, aldus China Today

Nanjings Automation Research Instituut

Nanjings Automation Research Instituut


Van 2008 tot 2010 trekt het bestuur van Nanjing telkens één miljard yuan uit voor de ontwikkeling van de software, aldus Huang Min, algemeen directeur van het ‘Nanjing Science and Technology Bureau’. Tegen 2011 zou de sector volgens de plannen een verkoopscijfer moeten halen van 100 miljard. Nanjing heeft echter stevige concurrenten: Dalian beoogt ook een softwarekampioen te zijn en speelt daarvoor z’n troef als belangrijk outsourcingcentrum uit. Andere concurrent is Chengdu in West-China, dat naast mankracht en financiën, ook z’n historisch en cultureel karakter uitspeelt als soft power. In Nanjing is 90 % van de 1300 softwareondernemingen,goed voor 90.000 personeelsleden, geconcentreerd in twee softwareparken en nog enkele clusters. Elk van deze specialiseert zich in diverse applicaties, zoals chipdesign, telecom, automatisering energienetwerk, computeranimatie, internetveiligheid, outsourcing, systeem software … .
Het Jiangsu softwarepark werd gesticht in december 2000 en ligt op loopafstand van de universitaire buurt. Het huisvest enkele groten zoals Oracle, Linkage Technology en Sinosoft. Het Nanjing softwarepark, dat zich bevindt in de stedelijke hightechzone, werd door het ministerie van Radio, Film en TV goedgekeurd als een basis voor computeranimatie. Deze zone bevat echter meer dan ondernemingen die tekenfilms maken. Zo bevindt er zich ook het insituut voor Automatiseringsonderzoek NARI en nog enkele in het westen minder bekende namen. De Jiangningcluster bevindt zich op de weg naar de luchthaven en dient de elektrische automatiseringsindustrie die 40 % van de Chinese markt zou controleren. De drie Chinese groten in telecomsoftware ZTE, Huawei and Potevio hebben hun stek in het Yuhua Softwarepark, bezuiden het stadscentrum en dichtbij van wat één van Aziës grootste stations moet worden. Dit park heeft een zakencijfer van 20 miljard per jaar. In de Xuzhuang Software Base in het Xuanwudistrict bevinden zich dan weer meerdere firma’s die computerchips ontwerpen. In de Gulou Software Base en Jiangdong Software City House zijn meerdere internationaal bekende namen gevestigd, zoals Alcatel-Lucent en Emerson.
In 2000 waren er 200 softwarefirma’s met een jaarlijkse omzet van 1,8 miljard. Eind 2008 liep het aantal firma’s reeds op tot 1200 met een verkoopscijfer van 47 miljard yuan. Viceburgemeester Wang Yonghong wijst erop dat Nanjing naast de 1300 softwarefirma’s ook beschikt over 100 onderzoeksinstituen en 18 staatslabo’s. Hij vermeldt ook dat de stad elk jaar twee prijzen aan beloftevolle professionals toekent van een half miljoen yuan elk, wat een middel is om talent aan te trekken en te behouden.
Benieuwd wat de race met Dalian en Chengdu zal geven, want deze steden zullen zich ook niet onbetuigd laten. Dalian is een groene stad met prominente aanwezigheid van Koreanen en Japanners. Chengdu is dan weer bekend als de stad waar je op het gemak aan een thee sipt in één van de talrijke theehuizen. Geeft de soft power de doorslag?

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *