Ongewone stormen kosten leven aan 86 mensen

Er zijn sinds het begin van mei ten minste 86 mensen omgekomen tijdens regenstormen in het zuidwesten van China. De meeste doden vielen volgens de Global Times door het instorten van huizen. De directe economische verliezen vanaf 12 mei worden volgens het ministerie van Burgerzaken geschat op 5,9 miljard yuan (702 miljoen euro).

Soldaten helpen busreizigers

Soldaten helpen busreizigers


Een reeks van heftige regenstormen heeft sinds mei het zuiden van China getroffen. De daaropvolgende overstromingen en modderstromen hebben dijken doen barsten, reservoirs bedreigd en snelwegen, bruggen en elektriciteitscentrales beschadigd. In Guilin zijn meer dan 30 huizen ingestort, is 1100 hectare landbouwgrond overstroomd en zijn veel openbare gebouwen door de zware regenval beschadigd, verslaat The Standard. Ten minste 8 miljoen mensen zijn getroffen door de slechte weersomstandigeden. Ten minste 275.000 mensen in 10 provincies en gemeenten, waaronder Guangdong, Jiangxi, Hubei, Hunan en Guizhou, moesten verhuizen. In Shanxi zitten minstens 8000 mensen vast door het noodweer. Ze zijn nu afhankelijk van reddingswerkers die materialen te voet aanleveren.
Jiao Yong, viceminister van waterbronnen, vertelde China Daily dat het de omstandigheden ongebruikelijk hard zijn. Het is 26 jaar geleden dat de provincie Jiangxi op deze schaal met regen en overstromingen te maken kreeg. In Guangzhou, de hoofdstad van de provincie Guangdong, viel 440 mm regen en dat is meer dan 25 % van de normale totale regenval in één jaar. Nu viel dit in 3 aparte buien vanaf 7 mei. Yang Guiming, hoofd weersvoorspelling van China Meteorological Administration (CMA), verschilt van mening met Jiao. Hij zegt dat het regenseizoen van dit jaar niet extremer is dan de afgelopen jaren. Men verwacht dat de provincies Hubei en Guizhou en de stad Chongqing deze week met hevige regenval en stormen te maken zullen krijgen. Het oostelijk gelegen koudefront zal de komende 3 dagen ook koudere temperaturen en sterke wind naar het noordwesten van China brengen. Men verwacht dat Binnen-Mongolië te maken zal krijgen met stofstormen, verslaat China Daily.Volgens Lin Liangxun, hoofd weersvoorspelling van ‘Guangdong Meteorological Center’, is de opwarming van de aarde op zijn minst medeverantwoordelijk voor de toename van extreme weersverschijnselen.
Bron:  Radio86.com
Zie ook CNTV over het stormweer

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *