Nieuwe capaciteit aan elektriciteit maakt groene ommekeer

Volgens officiële gegevens werd tijdens het eerste semester in China voor 69% aan elektriciteit geïnstalleerd op basis van zon, wind en water en maar 28% aan thermische elektriciteit. Hoewel er onmiskenbaar een groene ommekeer is en China vooruit loopt op de eigen doelstellingen, blijft de energie op basis van fossiele stoffen vrij dominant.

De cijfers voor het eerste semester komen van de National Energy Administration  en de China Electricity Council (CEC). Hieruit blijkt dat de nieuw geïnstalleerde elektrische capaciteit voor 69 % opgewekt werd door hernieuwbare bronnen (water, wind, zon) en voor 28% door warmteopwekking voornamelijk steenkool. Kernenergie is beperkt tot 2%. Het is de eerste keer dat de groene stroom doorbreekt want vorig jaar bedroeg het cijfer maar 51% van de nieuw geïnstalleerde capaciteit. Ook bij de nieuwe investeringen kaapten duurzame bronnen met 55 miljard yuan 52% weg terwijl de thermische bronnen 30% van de investeringen kregen. 17% ging naar kernenergie.
Tijdens het eerste semester werd voor in totaal 3000 TWh aan stroom opgewekt: daarvan staan de groene bronnen in voor 21%, kernenergie voor 4% en thermische bronnen voor 75%. Dit laatste is meer dan vorig jaar en zou te maken kunnen hebben met opgewekte zonne- of windenergie die (nog) niet verbonden is met het elektriciteitsnet.

Zonne-energie

Tijdens het eerste semester heeft China voor 23 GW aan PV-capaciteit geïnstalleerd en dat is een record. Voor dit jaar wordt 45 GW aan nieuwe zonne-installaties verwacht. Ter vergelijking Duitsland beschikt over een totale capaciteit van 41 GW aan zonne-energie. In totaal heeft China nu voor 112 GW aan geïnstalleerde zonnecapaciteit en daarmee heeft het land al zijn doel van 2020 bereikt. Het Energiebestuur heeft het doel voor 2020 verdubbeld tot 213 GW en dat is vijf maal de geïnstalleerde capaciteit in de VS.

Wind

Tijdens het eerste semester werd voor 6 GW aan nieuwe windenergie capaciteit geïnstalleerd of elke maand 1GW. Dit komt neer op 400 nieuwe windmolens van 2,5 MW elk. Dit cijfer ligt 4,7% hoger dan vorig jaar. Volgens Greenpeace is China goed op weg om tegen 2020 110 GW te installeren waarbij de cumulatieve wind capaciteit 259 GW zou bedragen, ruimschoots boven het doel van 210 GW uit het dertiende vijfjarenplan. Volgens het laatste plan van het Energiebestuur zou China tegen 2020 voor meer dan 400 GW aan zonne-en windenergie capaciteit hebben.

Water

Waterkracht blijft zich gematigd uitbreiden. Tijdens H1 werd 5,6 GW aan capaciteit toegevoegd en dat is 28% meer dan vorig jaar. De totale cumulatief geïnstalleerde capaciteit aan waterkracht bedraagt 340 GW en daarmee werd eveneens het doel voor 2020 bereikt.

Evolutie

 

Evolutie van 1990 tot 2017


Vanaf 2015 tot en met het eerste semester werd in China voor 152 GW aan capaciteit op basis van warmtebronnen geïnstalleerd en daartegenover staat 169 GW aan capaciteit op basis van hernieuwbare bronnen. Op tien jaar tijd is het aandeel van de groene bronnen in de elektriciteitsvoorziening met 15% toegenomen namelijk van 20% in 2006 tot 35% nu. Als dit zo doorgaat wordt binnen 10 jaar de helft groene bronnen bereikt en dit zou de koolstof uitstoot ook in verhouding doen afnemen. Negatief punt blijft dat sommige groene elektriciteit stations niet verbonden zijn met het net, maar ook daar tegen werden al maatregelen uitgevaardigd.
Bronnen: https://reneweconomy.com.au
http://energydesk.greenpeace.org/
www.ecowatch.com/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *