Op 2 maart geen nieuwe Amerikaanse heffingen in handelsconflict?

In de recentste gespreksronde over het handelsconflict tussen VS en China zou er over een aantal kwesties een wezenlijke vooruitgang zijn geboekt. Trump wil een geplande reeks heffingen uitstellen.

handelsconflict

foto Xinhua

De bijeenkomsten waren in Washington van 21 tot en met 24 februari. Het was de zevende keer dat onderhandelaars van de beide landen elkaar over het handelsconflict ontmoetten.

De zevende ronde

Zij discussieerden over de invoerheffingen en andere offensieve maatregelen van de VS tegen China en de reactie van China daartegen. De Chinese afvaardiging werd geleid door Liu He, de vicepremier en speciaal gezant van president Xi Jinping. Aan het hoofd van het Amerikaanse team stonden handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin.

Wapenstilstand

In december 2018 hadden de presidenten van de beide landen een ontmoeting na de top van de G20 in Argentinië. Zij spraken een soort wapenstilstand af en een versnelling van de onderhandelingen. Het doel zou zijn om binnen de 90 dagen tot afspraken te komen waar zowel de VS als China voordelen in zouden zien. Als dat lukte zou de VS op 2 maart 2019 de Chinese export niet met een nieuwe serie invoerheffingen treffen. En inderdaad, de  gesprekken zijn een tandje hoger gegaan. In februari alleen al zijn er drie rondes geweest, ondanks de viering van het Chinese Nieuwjaar.

Visies van Xi en van Trump

Xi Jinping benadrukte tegenover de Amerikaanse onderhandelaars in Beijing de noodzaak tot samenwerking en wederzijds respect. Trump had een ontmoeting met Liu He en noemde betrekkingen tussen de beide landen ‘uiterst belangrijk’. De afgelopen dagen heeft de Amerikaanse president ook laten uitschijnen dat ‘er grote vooruitgang is geboekt, maar dat er nog veel werk moet worden verricht’.

Resultaten?

Aan het officiële persbureau Xinhua hebben leden van de Chinese delegatie laten weten dat er op bepaalde terreinen positieve resultaten zijn bereikt. Over technologietransfers, bescherming van intellectueel eigendom, invoerrechten, de dienstenindustrie, landbouw en wisselkoersen zouden Washington en Beijing nader tot elkaar zijn gekomen. Afspraken voor een volgende gespreksronde zijn gemaakt.

Tweets van Trump

Trump leek dat, zoals hij gewend is, in een tweet te bevestigen. Op zondag, na de zevende ronde van onderhandelingen, beloofde hij dat er op 2 maart voorlopig niet nog meer invoerheffingen zouden komen. Volgens de Amerikaanse president waren ‘de gesprekken erg productief geweest’. In een volgende tweet, tien minuten later, zei Trump ook nog dat Washington een top voorbereid tussen Xi en hemzelf. Die bijeenkomst zou in het presidentiële buitenverblijf Mar-a-Lago plaatsvinden. De president van de VS gaat ervan uit dat er in de komende weken van ‘nog meer vooruitgang’ sprake zal zijn en dat er een overeenkomst zal worden afgesloten.

Reacties

In Japan en Korea reageren de beurzen positief op het aangekondigde uitstel van verdere invoerrechten. Ook een invloedrijke ondernemersclub, de Retail Industry Leaders’ Association (met o.a. Walmart) keurt het goed. Belanghebbenden beseffen dat miljoenen Amerikaanse consumenten nadeel zouden ondervinden van de prijsstijgingen ten gevolge van nog meer invoerheffingen. Het uitstel is echter alleen nog maar door Trump persoonlijk gemeld, niet door de regering. Anonieme bronnen beweren dat Washington opnieuw ‘strafmaatregelen’ zal nemen als Beijing zich ‘niet aan bepaalde afspraken houdt’. Wat die afspraken precies zijn en wie er op de naleving ervan toeziet is nog helemaal niet uitgemaakt.

Gematigd enthousiasme

Chinese waarnemers beseffen dat er nog voetangels en klemmen op het terrein liggen. Het kan wel eens de laatste kans zijn om een echte handelsoorlog te vermijden. Misschien draait Trump enigszins bij uit opportunisme: tussentijdse verkiezingen in de VS naderen. Toch zijn de voornaamste media in China vrij enthousiast over het nieuws. Het lijkt een erkenning van wat Beijing stelt: de twee landen moeten wel samenwerken voor hun eigen bestwil en dat van wereldeconomie. Verder spreekt de Chinese pers over ‘uitdagingen en kansen’. Ook China zelf wil immers dat handels- en economische betrekkingen beter geregeld worden.

Waarschuwing

Song Guoyou, van de Universiteit van Fudan, waarschuwt: China moet vasthouden aan vier punten. Een overeenkomst in het handelsconflict mag geen invloed hebben op het politieke systeem. China mag zijn economische soevereiniteit niet uit handen geven. Het land moet ook zijn nationale veiligheid verdedigen. Ten slotte moet het in staat blijven om zich verder te ontwikkelen.

Bronnen: Xinhua, South China Morning Post, Global Times

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *