Op een groen blaadje 114

Samenwerking tegen luchtvervuiling
hebeibjgBeijng, Tianjin en de provincie Hebei gaan samenwerken om de luchtvervuiling in de regio tegen te gaan. Smog heeft in de regio dit jaar al verschillende keren hoogst alarmerende niveaus bereikt, bijvoorbeeld alleen in januari vijf keer. Elk apart kunnen ze het probleem niet oplossen, want fijn stof door kolenverbranding of van auto’s verplaatst zich over de grenzen. Hebei gaat 100 miljoen bomen planten om de lucht te zuiveren, waardoor er in 2013 al minstens 2.800 km² (het oppervlak van een Belgische provincie) bos bijkomt. Beijing gaat 2.300 km² extra bos aanleggen, waaronder 10 stedelijke bossen van 10.000 mu elk. De drie regio’s gaan samenwerken voor de controle van de luchtkwaliteit, informatie-uitwisseling, waarschuwen en optreden bij noodsituaties en grensoverschrijdende projecten tegen luchtvervuiling, (Beijing News)
 Tibets hydro dam klaar voor stroomvoorziening
pondowcprTibets grootste waterkontroleproject zal dit jaar nog elektriciteit leveren. Het Pondo Water Control project bevindt zich in het arrondissement Lhunzub op de Lhasarivier. Het project startte op in 2008 met een investering van 4,5 miljard yuan en zou af moeten zijn in 2016. Het bevat een spaarbekken en een elektriciteitsstation, kan 43.250 ha landbouwgrond irrigeren en 599 miljoen kWh elektriciteit leveren jaarlijks.
6 miljoen ha meer bos
bamboobosVorig jaar werd in China voor meer dan 6 miljoen ha bos bijgeplant aldus cijfer van het Bestuur voor Bosbouw dat bekend gemaakt werd naar aanleiding van de jaarlijkse boomplantingsdag. De afgelopen 10 jaren kwam er jaarlijks gemiddeld 4 miljoen ha bij. . Het plan voorziet tegen 2020 40 miljoen bijkomende ha bos in vergelijking met 2005. Vorig jaar hebben 600 miljoen vrijwilligers 2,6 miljard bomen geplant. De steden zijn al voor 39% bedekt met groen. Negatief is dan weer dat jaarlijks 80 miljard eetstokjes weggeworpen worden.
Oorlog rond zonnepanelen goed voor Taiwan
zonnepan5Invoerders van Chinese zonnepanelen, zonnecellen en zonnewafers in Europa moeten vanaf nu hun invoer laten registreren zodat er later retroactief hogere douanerechten kunnen op geheven worden. Volgens EUProSun, de vereniging van Europese producenten van zonnepanelen, worden de Chinese panelen onder de kostprijs verkocht. In de VS zijn er sinds juli vorig jaar invoerrechten van 30 tot 150%. Het is; Taiwan echter dat profiteert van deze handelsoorlog tussen de VS/EU en China. Het Taiwanese Green Energy Technology krijgt immers veel bestellingen uit het vasteland om de VS-heffingen te omzeilen. In handelszaken wordt Taiwan immers als een aparte entiteit beschouwd en bijgevolg outsourcen Chinese bedrijven hun productie uit naar Taiwan. Dit schept een bonanza voor de bedrijven van zonnepanelen wier aandelen op de Taiwanese beurs met een derde stegen de afgelopen 6 maanden. De Europese unie onderzoekt ook of China zijn sector zou ongeoorloofd steunen en als vergelding onderzoekt China of de VS, EU en Koreaanse import van Chinees polysilicium volgens het boekje verloopt.. wantchinatimes
Tegen graanverspilling.
De laatste jaren was de oogst goed
Volgens een onderzoek van de State Administration of Grain wordt elk jaar 60 miljard kg graan verspild: 20 miljard komt door ontoereikende opslag bij de boeren, 7,5 miljard door verouderd transport en 6,5 miljard door de verbruikersvoorkeur voor fijn gemalen graan. Het agentschap zal samen met regeringsdepartementen een werkgroep opzetten die de situatie gaat onderzoeken om daar nadien de passende maatregelen uit te distilleren. China is al voor een derde afhankelijk van het buitenland voor zijn voedselvoorziening.
Jaarlijks 20 % groei in kerncentrales
Dit jaar is China van plan zijn capaciteit aan kerncentrales met 20 % te verhogen. Dit komt neer op de uitbreiding met 3,2 GW. Momenteel heeft China 15 kerneenheden die een capaciteit hebben van 12,5 GW. 30 eenheden zijn in opbouw en deze zijn goed voor 32 GW bijkomend. Zelfs met de naar planning voorziene 58 GW in 2020 zal kernenergie maar instaan voor 4 % van de energievoorziening.
Meer kwaliteit in verstedelijking

Karamay

Karamay


Volgens een deze week verschenen rapport van een denktank bij de Chinese Academy of Social Sciences (CASS) moeten de Chinese steden meer aandacht verlenen aan de kwaliteit van hun verstedelijking en dit houdt 3 zaken in: de kwaliteit van de stadsontwikkeling, de efficiency van de verstedelijking en de coördinatie van stad en platteland. 286 steden werden onderzocht en Shenzhen, Peking en Shanghai staan vooraan in de hitlijst. Kuststeden doen het in het algemeen beter dan steden in het binnenland of het westen hoewel Karamay uit het Noordwesten vierde staat. Helemaal achteraan de lijst staat de stad uit Binnen Mongolië Ulanqab een stad rijk aan steenkool. (Global Times)

Urumqi krijgt lucht terug blauw

urumqilucht

Schoorsteen sneuvelt


Urumqi kende voorheen een erge luchtvervuiling omdat de stad langs 3 zijden omgeven is door Bergen en omdat de verwarming door steenkool gebeurde. Ondertussen werden 1600 eenheden van stadsverwarming op steenkool gesloten. Het plan om deze te vervangen door verwarming op aardgas kost 12 miljard. Tegen 2015 moet 90% van de stad door aardgas verwarmd worden. Ondertussen telt Urumqi ook 500.000 voertuigen, ook een bron van vervuiling, maar ondertussen is de lucht veel blauwer, de sterren terug zichtbaar en dat sneeuw reinigen veroorzaakt geen zwarte strepen meer China Daily
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *