Overheid springt bedrijven in moeilijkheden niet langer automatisch bij

De voorbije weken zijn verschillende bedrijven in betalingsmoeilijkheden geraakt. Begin van een grote crisis of signaal van de overheid dat ze de markt echt wil laten spelen?

AfbeeldingZhejiang Xingrun Real Estate, een vastgoedpromotor in Fenghua in de provincie Zhejiang, staat aan de rand van het failliet. De firma heeft 2.6 miljard yuan schulden bij banken en nog eens 1,1 miljard bij particulieren. Ze kan 400 miljoen vervallen schuld niet terugbetalen. De eigenaar van het bedrijf en zijn zoon zijn opgepakt voor het illegaal aantrekken van fondsen. De oorzaak van de moeilijkheden bij Xingrun is de zwakke vastgoedmarkt in de provincie die geteisterd wordt door zware speculatie en grootschalige leegstand. Daardoor zijn de prijzen in deze regio (als enige in China) gedaald.

Nog meer bedrijven in moeilijkheden

Faillissementen komen wel meer voor in China, maar deze keer gaat het toch om een groot bedrijf. Bovendien is het nog geen twee weken geleden dat voor het eerst een bedrijf, de private fabrikant van zonnepanelen Chaori Solar, de interest op een obligatielening (voor 1 miljard yuan) niet kon betalen. Overcapaciteit voor zonnepanelen verklaart de problemen.
En vorige week kon Haixin Steel , een privaat staalbedrijf uit Shanxi, de aflossing op zijn schulden niet betalen. Meteen daalden in China de prijzen voor ijzererts met 10%, waarna ook de prijzen op de wereldmarkt instortten. Haixin zit in een gekruist schuldennetwerk met lokale steenkoolmijnen en andere lokale bedrijven. Het was ondermeer de grootste investeerder in Jinshang Investment Guarantee , een schuldverzekeraar. Haixin betaalt ook 60% van de belastingen in het arrondissement Wenxi. Redenen te over om te vrezen voor een domino-effect. Haixin is het grootste staalbedrijf in de provincie maar is niet bij de top-30 van China.
Er is in China een groot overschot aan productiecapaciteit in een aantal sectoren zoals staal, zonnepanelen, cement, glas…en de overheid wil dat uitwieden. Vandaar dat ze nu sommige zwakke bedrijven laat over kop gaan daar waar ze tot nu toe steevast reddingsmaatregelen trof.

Domino-effect

Eén en ander veroorzaakt vrees voor een domino-effect en leidt in sommige sectoren al tot een lichte paniek met koersdalingen op de beurzen van Sjanghai en Shenzhen. De banken hebben hun leningen aan de probleemsectoren naar verluidt ook al met 20% afgebouwd. De huidige situatie illustreert dat het de overheid menens is met het ‘laten spelen van de markt’ en dat ze niet langer bereid is alle slechtlopende zaken uit te kopen. De Chinese premier heeft gewaarschuwd dat wanbetalingen op obligaties en andere financiële producten onvermijdelijk zijn nu de overheid geleidelijk de financiële markten vrijmaakt. De overheid zal er wel over waken dat er geen domino-effect optreedt, zei Li.
Bronnen: BBC, Reuters, Financial Times
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *