Xi Jinping bezoekt Europa

De Chinese president Xi Jinping is sinds zaterdag op bezoek in Europa. Hij doet eerst Nederland aan en vervolgens Frankrijk en Duitsland. Zijn Europese trip eindigt op 31 maart met België en het hoofdkwartier van de Europese Unie.

xipeng2Xi’s bezoek aan Europa is zijn eerste als president en hij reist in gezelschap van zijn vrouw Peng Liyan, 20 ministers en 200 zakenlui. Eerder was hij al hier in zijn functie van vicepresident. Eerst neemt Xi in Den Haag deel aan de Internationale top over Nucleaire Veiligheid die duurt van 24 tot 25 maart. Xi zal daar ook zijn Amerikaanse ambtsgenoot Obama ontmoeten, de Z-Koreaanse-,  de Kazahkse en de Finse presidenten evenals  VK-premier Cameron. Het is de eerste maal dat een Chinese president Nederland bezoekt sinds het aanknopen van de diplomatieke betrekkingen in 1972. Na zijn ontmoeting met de minister-president zondag woont president Xi het Sino-Dutch Economic Forum bij in Noordwijk.
De Nederlandse Koning opent het economisch forum waar ruim tweehonderd vooraanstaande Chinese bedrijven en hetzelfde aantal vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Op het forum pleiite wergeversvoorzitter Wientjes om elk jaar een handelmissie te sturen, een idee waar minister Ploumen het mee eens was. Na het forum vertrekken Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, de Chinese president en zijn echtgenote naar Kasteel Keukenhof. Daar krijgt het gezelschap een presentatie over de technologie in de Nederlandse agro- en voedselproductieketens en de mogelijkheden voor bilaterale samenwerking bij toepassing daarvan in China. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken ontvangt het gezelschap en geeft een korte uitleg over de expositie. Vervolgens doopt mevrouw Peng een speciale tulp. Op maandagochtend wordt de Chinese president in het gebouw van de Eerste Kamer ontvangen door voorzitter Ankie Broekers van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In de Eerste Kamer ontmoet president Xi enkele leden van de commissies van Buitenlandse Zaken van beide Kamers.
Vanuit Nederland trekken Xi en Peng naar Frankrijk waarmee het 50 jaar diplomatieke betrekkingen viert. In 50jaarfrhin2Frankrijk bezoeken Xi en Peng eerst Lyon, daarna Parijs. In Lyon zal hij het onderzoekscentrum BioMérieux bezoeken en het Institut franco-chinois. In Parijs volgen gesprekken met premier Ayrault en de parlementaire leiders Bartolone en Bel. De 2 presidenten zullen een toespraak houden naar aanleiding van 50 jaar diplomatieke betrekkingen. De te verwachten akkoorden gaan over onderwijs, wetenschap en technologie, energie, luchtvaart, verstedelijking en luchtvaart. Xi zal in Parijs ook het UNESCO-hoofdkwartier bezoeken.
Daarna gaat de reis naar Duitsland. Xi zal zowel spreken met President Gauck als met kanselier Angela Merkel. De twee partijen zullen proberen vast te leggen hoe hun betrekkingen er de komende 5 tot 10 jaar zullen uitzien. Zowel in Frankrijk als in Duitsland zou gepraat worden over de mogelijkheid dat China 150 bijkomende Airbussen besteld ter waarde van $ 20 miljard. Airbus zou ook in vergevorderde gesprekken zijn over de opening van een tweede assemblagefabriek voor A330′s in China.

EU

Xi’s Europese trip eindigt in België waar hij zal spreken met de Belgische toppolitici en Europese instellingen bezoeken. Het is het eerste bezoek van een Chinees staatshoofd in 27 jaar. Gesprekken zijn gepland met koning Filip en premier Di Rupo. Samenwerkingsakkoorden worden verwacht van economie en handel, wetenschap en technologie tot telecom en onderwijs. Xi brengt normaal ook een bezoek aan Volvo Gent en aan het inmiddels beroemde Pairi Daiza om te zien of de panda’s het goed maken. Voor het Europacollege te Brugge zal Xi een “sleutel”- toespraak houden. De Amerikaanse president Obama houdt van zijn kant een toespraak in BOZAR.
Economische samenwerking staat bovenaan Xi’s Europese agenda. De bilaterale handel met de EU bedroeg in 2012 meer dan $ 546 miljard waardoor de EU de grootste Chinese handelspartner werd en China de op een na grootste van de EU. Duitsland is de grootste handelspartner binnen de EU, gevolgd door Nederland en Frankrijk. Vooral samenwerking wordt verwacht op de vlakken van wetenschap, technologie, innovatie; energie en milieu, verstedelijking en connectiviteit. In november lanceerden China en de EU onderhandelingen over een investeringsverdrag.

yangyanqi

Yang Yanqi bij overhandigen geloofsbrieven aan voorzitter Barroso


Volgens de Chinese ambassadrice bij de EU Yang Yanqi waren de kansen om de wederzijdse betrekkingen te verbeteren, nooit groter dan nu. Ze herinnert aan de 3 pijlers: de jaarlijkse strategische dialoog, de jaarlijkse economische-en handelsdialoog en de tweejaarlijkse dialoog tussen de volkeren. Yang die recentelijk benoemd werd, zei sterk onder de indruk te zijn van wat het afgelopen decennium bereikt werd. China en de EU willen ook de wederzijdse samenwerking consolideren en ontwikkelen, meer bepaald door de uitvoering van een strategische agenda. De ambassadrice meent dat beide partners elkaar en de gehele wereld veel te bieden hebben .

Polysilicium

Vorige week voerde staatsraad Yang Jiechi in Londen besprekingen met de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague in het kader van de strategische dialoog tussen beide landen. Dit jaar is het de tiende verjaardag van dit strategisch partnerschap tussen het VK en China. Hague zei dat het VK expertise kan bieden op de vlakken van gezondheidszorg, koolstofarme technologie, onderwijs en professionele diensten. Yang had ook een gesprek met premier Cameron.
De Financial Times brengt alvast het nieuws dat de EU en China een overeenkomst bereikt hebben over de prijs van polysilicium, een sleutelcomponent in de zonnepanelen waarover beiden een geschil hadden. Volgens Wacker Chemie AG en het Chinese ministerie van Handel is er een akkoord over de minimumprijs van het Europees geproduceerde polysilicium. Premier Li Keqiang zei vorige week nog bestaande geschillen met de EU te willen oplossen: zo lang beide partijen elkaar respecteren en onderhandelen zoals het hoort, kunnen de problemen worden opgelost, aldus nog Li op zijn persconferentie. . Over de wijn werd zopas een akkoord bereikt, zo meldt het Chinese ministerie. Blijft nog de meer politiek geladen sector telecom omdat de factor overheidssubsidies hierbij verondersteld wordt mee te spelen.
Bronnen: Peoples Daily, China Daily, FT, Shanghai Daily, Rijksoverheid.nl
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *