Pakistaanse premier Khan op zoek naar financiering

De Pakistaanse premier Khan die 6 miljard $ toegezegd kreeg van Saoedi Arabië wilde ook van China een gelijkaardig bedrag krijgen om IMF-leningen te vermijden. China heeft steun beloofd, maar wil verder praten over de praktische modaliteiten.

Centraal in de politieke strategie van Pakistan staat de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC). China heeft beloofd om hiervoor over 15 jaar gespreid 60 miljard $ uit te trekken in de vorm van leningen en investeringen. 28 miljard $ werd al besteed en uitgevoerd. Tijdens de verkiezingen had Kham het vorig bewind bekritiseerd omdat de hoge investeringen een te zware last voor afbetaling betekenden. Hij beloofde de kiezers het project opnieuw te willen beoordelen, overigens zoals ook de nieuwe regering in Maleisië wil. Feit is dat de Pakistan maar met een minimum aan geldvoorraad zit. China leende Pakistan echter vorig jaar al 6 miljard dollar opdat het land zijn reserves zou kunnen verhogen. Na een bezoek aan Saoedi Arabië kreeg Khan eveneens 6 miljard $ steun toegezegd, zogezegd zonder bijkomende voorwaarden.

Bezoek

Khan kwam een dag eerder dan gepland in China aan waar hij na de besprekingen met president en premier deelneemt aan de Shanghai importexpo. Premier Li Keqiang en Imran Khan tekenden in de hall van het Volk 15 overeenkomsten en MOUs voor sterkere samenwerking qua armoedebestrijding, landbouw, nijverheid en wetenschap. Li bleef Pakistan bestempelen als een vriend door dik en dun en beloofde in theorie verdere financiële steun. Over de praktische uitwerking hiervan moet echter nog verder onderhandeld. Een blanco cheque wordt het dus niet.

Khan nodigde Li uit voor een tegenbezoek. Hij zei ‘in 2013 was de CPEC enkel een idee. Nu is het werkelijkheid en spreekt het tot de verbeelding van de bevolking’. Khan noemde het project ‘een grote opportuniteit voor zijn land om vooruit te gaan en investeringen aan te trekken en dit geeft de mogelijkheid om onze levensstandaard en groei te verhogen’. Ook China gelooft dat het project de lokale economie ten goede zal komen, nieuwe banen zal scheppen en geld injecteren in de lokale gemeenschappen. Volgende week al bezoekt een IMF delegatie Pakistan voor een dertiende reddingsoperatie sinds 1980. De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken Pompeo heeft echter al gezegd dat de mogelijke IMF-gelden niet mogen dienen om schulden aan China af te betalen.

Saoedi’s

Gwadar haven

China wacht blijkbaar af tot er meer duidelijkheid komt na de onderhandelingen met het IMF en ook over de achterliggende motivatie van de deal met de Saoedi’s. China is immers bevreesd betrokken te worden in een conflict tussen Saoedi Arabië (Soennieten) en het Sjiitische Iran. Premier Khan zou immers beslist hebben om de westelijke route van de China-Pakistan Economic Corridor te schrappen wat 12 miljard $ besparing oplevert. 8 miljard $ wil hij gebruiken om het slecht onderhouden spoorwegnet te moderniseren. Deze westelijke route maakte wel betere verbindingen met Iran mogelijk. Volgens analist Theodore Karasik bij Gulf State Analytics is de 6 miljard financiële steun van Saoedi Arabië een poging om Pakistan op de VS-lijn te krijgen van de ‘Islamic Military Counter Terrorism Coalition’. Deze alliantie wordt beschouwd als gericht tegen het Sjiitische Iran. De Chinese onderminister Kong Xuanyou ontkent echter dat er minder projecten zouden ondernomen worden en stelt dat het tegendeel waar is.

Khan heeft ook de Saoedi’s uitgenodigd om te investeren in energie en grondstoffen nabij de Pakistaanse grens met Iran. Een MOU werd afgesloten tussen ARAMCO en Pakistan State Oil voor een olieraffinaderij van meerdere miljarden en ook een strategische opslagplaats te Gwadar, het sluitstuk van de CPEC. Ook over Reko Diq’s goud en kopermijnen werden akkoorden gesloten. Pakistan beschouwt deze investeringen als een aanvulling op de CPEC-corridor.

Bron: SCMP, Asia Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *