Alle zeilen bijgezet voor vijfdaagse invoer-expo te Shanghai

Geen moeite werd gespaard voor de organisatie van de eerste Chinese invoer expo die gedurende vijf dagen te Shanghai doorgaat. Meer dan 2800 ondernemingen uit 130 landen en regio’s nemen deel en 4100 journalisten verslaan het gebeuren. Voor de doorsnee Chinees is het een gelegenheid om op eigen terrein een rondje rond de wereld te doen op zoek naar de laatste snufjes.

De eerste China International Import Expo (CIIE) die te Shanghai plaats vindt van 5 tot 10 november heeft als doel om aan de wereld te tonen dat China niet enkel een uitvoerland is. 2800 ondernemingen uit 130 landen en regio’s tonen er op 270.000 m² of 38 voetbalvelden hun producten. Uit Europa komen 500 bedrijven. 1000 zijn afkomstig uit landen langs de zijderoutes. Voor de organisatie werden de meest geavanceerde technieken aangewend zoals de installatie van 10.000 IoT sensoren, een volledige wifi dekking, 20 5G-stations en 30 infostations die naast het aanbieden van inhoud en vertaaldiensten ook slim opladen mogelijk maken. China Mobile Shanghai heeft er een speciale in China ontworpen antenne staan die de snelheid van de draadloze verbindingen kan verdrievoudigen.

Voor de naar verwachting 300.000 bezoekers vormt de expo een uitstekende gelegenheid om kennis te nemen van de laatste producten en trends. China heeft 60.000 Chinese bedrijven gemobiliseerd om producten te kopen. 5000 vrijwilligers staan ten dienst voor vertaling en 4100 journalisten verslaan de gebeurtenis. Toch blijft deze expo toch nog maar een klein broertje in vergelijking met de Kanton beurs die 26.000 exposanten telt.

De beurslocatie

Xi Jinping hield de welkomsttoespraak waarin hij 52 maal het woord openheid gebruikte. Hij beloofde dat China de komende 15 jaar voor 40.000 miljard $ zal invoeren. Vooral de sectoren telecom, gezondheid en onderwijs zullen meer open gesteld worden voor buitenlandse investeringen verklaarde hij nog. De invoerexpo zou jaarlijks weerkeren. De tentoonstelling zelf is onderverdeeld in 8 onderdelen per onderwerp: auto’s, kledij, geavanceerde uitrusting, huishoudtoestellen, voeding en landbouwproducten, geneeskunde, diensten en handel. Op de talrijke fora zal onder meer gesproken worden door Jack Ma, Bill Gates, secretaris generaal Gurria van de OESO, NetEase CEO William Ding en Xiaomi’s CEO Lei Jun.

Het Chinees ministerie van Handel organiseert een forum over samenwerking tussen Chinese provincies en VS-Staten. De Chinese Nationale Bank houdt een forum over de financiering van het ‘Belt & Road Initiative’. De Britse delegatie zal een ceremonie houden waar contracten worden getekend. Pakistan houdt een modeshow. Hoewel topverantwoordelijken uit 18 landen aanwezig zullen zijn zenden de westerse landen over het algemeen geen topofficials. De Tsjechische president Milos Zeman is aanwezig en Ruslands eerste minister Dimitri Medvedev. Het VK stuurt prins Andrew en minister voor buitenlandse handel Liam Fox die vergezeld is van toplui uit 30 bedrijven waarbij BP, GlaxoSmithKline en Jaguar Land Rover. Australië vaardigt voor het eerst sinds een jaar een top-delegatie af onder leiding van Handelsminister Simon Birmingham. China blijft niettegenstaande meningsverschillen over veiligheid de grootste handelspartner van het land met een kwart van de buitenlandse handel. De Canadese delegatie wordt geleid door Landbouwminister Lawrence MacAulay die vergezeld is van 600 personen. Ook 30 weinig ontwikkelde landen hebben exposanten zoals Afghanistan, Myanmar, Laos, Ethiopië en Zambia

Handelsbalans

China kent vooral met de VS een handelsoverschot. Volgens het Chinese ministerie van Handel zal China de komende 5 jaren echter voor 10.000 miljard dollar goederen en diensten uit de VS kopen. Uit dit land nemen 180 bedrijven deel aan de expo. Bij de grote bedrijven behoren Qualcomm en Honeywell, General Electric, Johnson & Johnson, GM, Microsoft en Dupont.. Het Greater Houston Partnership zendt 15 afgevaardigden die 12 bedrijven vertegenwoordigen. Tien innovatieve bedrijven uit Wisconsin worden opgevoerd in het Foxconn Innovation Pavilion terwijl Wisconsin zelf de Chinese verbruiker probeert te verleiden met zijn ginseng producten.

Gedurende de eerste 9 maanden van het jaar steeg de Chinese uitvoer met 12,2% terwijl de invoer toenam met 20%. China heeft een handelstekort met Rusland, Zuid-Afrika, Brazilië, Australië en Nieuw Zeeland. Volgens de regering werden de heffingen op ingevoerde consumptiegoederen dit jaar al drie maal verlaagd zodat deze gemiddeld daalden van 9,8% tot 7,5%. Van 2001 tot 2017 steeg de jaarlijkse groei van de Chinese invoer met 13,5% wat bijna 7% hoger is dan het wereldgemiddelde. China werd zo ’s werelds tweede grootste invoerder en dit ter waarde van 20.000 miljard dollar. De invoer van diensten steeg zelfs met 16,7%.

Winkel met buitenlandse waren

Thepaper.cn citeert een studie van de China Chamber of International Commerce, Deloitte en AliResearch dat China al ‘s werelds grootste invoerder geworden is van e-commerce goederen. Het aandeel van de bevolking die online producten koopt in het buitenland groeide van 1,6% in 2014 tot 10,2% vorig jaar, aldus het rapport. Het aantal gebruikers van Tmall Global – de Alibaba site voor grensoverschrijdende handel – vertienvoudigde sinds 2014. De voorbije 4 jaar introduceerde de site 19.000 buitenlandse merken in 3900 categorieën uit 75 landen. Volgens het rapport zijn de EU, de VS, ASEAN, Japan, Nieuw Zeeland en Australië de grootste aanbieders van verbruiksgoederen aan China. De EU heeft het grootste aandeel met 39,7 % van deze invoer.

Bronnen: People’s Daily , SCMP, chinadaily.com.cn, Global Times

Lees ook speciale website van China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar