Pentagon: “China’s vredesmissies gevaarlijk” (update)

Het jaarrapport van het Pentagon over de Chinese strijdkrachten bevat behalve de traditionele aantijgingen, dit jaar een waarschuwing dat de internationale vredesmissies waaraan China deelneemt “gevaarlijk” kunnen zijn. Zo vlooide de website Russia Today uit. De Chinezen reageren verontwaardigd.

Chinese blauwmutsen: een gevaar voor het Pentagon


Een woordvoerder van het Chinese Ministerie van Landsverdediging heeft verklaard dat China  ‘zeer ontevreden’ is over en ‘volledig oneens’ met het recente rapport van het Pentagon over de militaire ontwikkeling van China.  China’s leger is louter defensief en alle beschuldigingen over een Chinese militaire bedreiging zijn ‘verkeerd en ongegrond’. Ook de beschuldiging van cyberaanvallen is uit de lucht gegrepen. De woordvoerder was vooral verontwaardigd over het plan om meer wapens aan Taiwan te verkopen, en beschuldigt het rapport ervan daartoe voorwendsels uit te vinden.
Wat staat er voor speciaals  in het rapport? We weten al lang dat hackers in de VS van Chinese afkomst heten te zijn; dat de toenemende invloed van China in Latijns-Amerika die de VS als zijn achtertuin beschouwt hen niet welgevallig is en we hebben ook al ettelijke bijdragen gespendeerd aan de aanklacht van Chinees “neokolonialisme” in Afrika. In het laatste jaarlijkse Pentagonrapport aan het Congres ontbreken ook de traditionele dooddoeners niet zoals de “ondoorzichtigheid” van China’s defensiebegroting, technologische spionage en bewapening gericht op Taiwan.
Nieuw is dat het Pentagon gealarmeerd is over China’s groeiende humanitaire rol, meer bepaald de internationale vredesmissies waaraan het land deelneemt. Het rapport stelt zonder omwegen dat deze missies bedoeld zijn “om diplomatiek, invloed uit te oefenen om gemakkelijker toegang te krijgen tot markten, kapitaal en grondstoffen”. Het Pentagon voegt er aan toe “dat wat er ook bijgeleerd wordt gedurende deze missies, het ultieme doel is opnieuw controle te krijgen van Taiwan want dat is de uiteindelijke motor van de Chinese militaire investeringen”
China heeft momenteel 2000 troepen die betrokken zijn in 10 UNO-missies, meer dan om het even elk ander lid van de Veiligheidsraad. Recentelijk was er een evacuatie in Libië en een langdurige anti-piraterij operatie in de Golf van Aden. Tot voor 1990 had China geen enkele vredessoldaat waar ook. Zelfs als het meedeed in multinationale operaties was het niet door gewapende eenheden, maar door medici of ingenieurs. De vredesoperaties begonnen in 2000 en sinds 2004 zei Hu Jintao dat China nieuwe historische missies op zich moest nemen. Zo is China actief betrokken in het conflict tussen Soedan en Zuid-Soedan, gebied dat één tiende levert van China’s petroleum. Zegt een geleerde professor van het New Zealand Contemporary China Research Center bij de Victoria University te Wellington “China begint zich te nestelen in de rol van grootmacht…en het begint ook meer te zien naar zijn eigen interesses”. Tsja, wie niet?
Het Pentagon vindt wel dat de gemeenschappelijke missies tussen VS en China de sleutel zijn om de vrede te handhaven, maar kan het echter niet hebben dat Peking zijn missies pragmatisch uitkiest. Zo weigert China een missie te sturen naar het door de VS-gecontroleerde Afghanistan, maar stuurt het wel troepen naar zijn grondstoffenrijke geallieerden in Afrika. Ook stelt het rapport vast dat de missies gebruikt worden voor opleiding. So What?  Kortom de VS ziet China’s groeiende internationale rol als een bedreiging voor zijn nationale belangen. Het vreest voorts dat de vredesmissies gebruikt worden voor regionale dominantie en economische expansie. Of hoe vredesoperaties toch verdacht kunnen zijn voor de Amerikaanse haviken.
Bron: Igor Ogorodnev, Russia Today, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *