Taiwanees politicus op ‘vredesreis’ naar het Chinese vasteland (upd)

Taiwan
Ma bezoekt archief in Xi’an (foto Xinhua/Chen Yehua) , disclaimer

Ma Ying-jeou, een bekende politieke figuur van Taiwan, is alweer op rondreis door het vasteland van China.

Dit is goed nieuws voor al wie de spanningen in de regio wil ontmijnen en voor wie een toenadering tussen Taipei (leiding Taiwan) en Beijing (hoofdstad China) goedgezind is. Dit betekent een positief gebeuren voor wie hoopt dat er uiteindelijk een vreedzame hereniging van het eiland Taiwan met het moederland China komt.

Verzoening

Ma Ying-jeou was van 2008 tot 2016 leider (‘president’) van Taiwan. Ook vorig jaar bezocht hij al het vasteland van China. Op die manier was hij de eerste ex-leider van de in praktijk autonome Chinese provincie Taiwan die een dergelijke verzoenende stap zette. In 2015 waren Ma Ying-jeou en Xi Jinping met elkaar gaan praten in Singapore. Ook dat was een primeur en een historische gebeurtenis: politieke leiders van de twee zijden van de Straat van Taiwan hadden elkaar niet meer ontmoet sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949.

Jongeren

De voormalige leider van de Kuomintangpartij, die nog steeds een invloedrijk politicus op het Chinese eiland Taiwan is, heeft een jongerendelegatie meegebracht. Ze zijn nu een week op het vasteland. Ma en zijn delegatie gingen in Guangdong onder andere naar Shenzhen, om nog beter kennis te maken met de technologische vooruitgang van het vasteland. Ze deden een aantal hightechbedrijven aan, zoals de Chinese toonaangevende dronefabrikant DJI, technologieconglomeraat Tencent en nieuwe-energievoertuiggigant BYD. Daarnaast bezoeken ze geboorteplaatsen van de Chinese cultuur. Zoals het geval was tijdens zijn eerste gelijkaardige rondreis legt de nationalistische Chinese politicus Ma sterk de nadruk op de culturele kant van zijn bezoek.

Cultuur …

Van Guangdong ging het Taiwanese gezelschap naar de noordwestelijke provincie Shaanxi. Ze zagen er de wereldberoemde iconische Terracottakrijgers in Xi’an. Het leger van Terracottakrijgers, ontdekt in 1974, werd gebouwd door keizer Qinshihuang van de Qin-dynastie (221 v.Chr.-207 v.Chr.), die China voor de eerste keer verenigde. Afgelopen zaterdag bezocht Ma Ying-jeou de Nationale Archieven van China. Deze archieven bewaart zoveel oude boeken in goede staat, die een onuitwisbare bijdrage hebben geleverd aan de verspreiding van de Chinese beschaving’, was het enthousiaste commentaar van de Taiwanese politicus. In Xi’an ging de delegatie uit Taiwan hulde brengen aan Huangdi, bekend als de Gele Keizer, de legendarische gemeenschappelijke voorouder van alle Chinezen. Vervolgens bezochten ze nog meer tempels, musea en een mausoleum, collecties en instellingen waar de eeuwenoude Chinese beschaving centraal staat en gevierd wordt.

.. en politiek

Het gaat om een in hoge mate culturele reis, maar wel een met politieke implicaties. Zo constateerde Ma nadat hij documenten had kunnen inzien op het archief in Xi’an: ‘Dit is iets dat onderzoekers die de Diaoyu-eilanden bestuderen, moeten lezen. Deze oude teksten leveren het bewijs dat de Diaoyu-eilanden niet tot het Japanse Ryukyu behoren.’ Hij zei verder dat hij verwante archieven aan de Universiteit van Oxford had gezien, maar niet volledig, en dat er meer publiciteit zou moeten zijn over dit relevant historisch materiaal. De jongeren die deel uitmaakten van de delegatie waren verbaasd en vol lof over de rijke en kostbare Chinese klassieke edities van uitstekende kwaliteit die in het museum bewaard werden.

‘Ook Taiwan leed onder Japanse bezetting’

(upd) Ma Ying-jeou en de groep jonge Taiwanezen onder zijn leiding bevinden zich nu in de Chinese hoofdstad Beijing, de laatste stop van hun bezoek aan het vasteland. Zij bezochten onder andere een monument en museum ter herdenking van de Oorlog van het Chinese Volksverzet tegen de Japanse Agressie. Vlakbij is de Lugou-brug, in het Westen Marco Polobrug genoemd. Op 7 juli 1937 hadden Chinese en Japanse soldaten daar schoten uitgewisseld. Dat incident werd het begin van de grootschalige Japanse invasie in China. Ma Ying-jeou legde een krans bij het monument en verklaarde dat aan beide zijden van de Straat van Taiwan – op het Chinese vasteland en op het eiland Taiwan – mensen het slachtoffer waren geweest en zwaar hadden geleden van de Japanse agressie. Taiwanese media hebben aan die verklaringen aandacht geschonken.

De vooraanstaande Taiwanese politicus zei verder dat toekomstige generaties lessen moeten trekken uit de geschiedenis, zelfredzaam moeten zijn en de Chinese natie nieuw leven moeten inblazen. Hij voegde eraan toe: ‘mensen aan beide kanten van de Straat zijn afstammelingen van dezelfde voorouders, en we moeten leren geschillen vreedzaam op te lossen en geluk en vrede voor de mensheid te zoeken’.

Taiwan
Ma en zijn delegatie van jongeren uit Taiwan (foto Xinhua/Chen Yehua)disclaimer

Van ontmijning naar toenadering?

Ma Ying-jeou’s eerste rondreis op het vasteland had sterk het karakter van een familiebezoek, een eerbetoon aan zijn voorouders op het vasteland. Nu gaat het meer over het gemeenschappelijke erfgoed van de Chinese beschaving. Dit jaar lopen de spanningen in de zeestraat van Taiwan weer wat op. Op 20 mei heeft in Taipei de eedaflegging van de nieuwgekozen leider William Lai Ching-te plaats – een militant separatist. Met deze uitgesproken pro-Amerikaanse figuur dreigt voor het eiland en de regio het risico op een oorlog. Het is gunstig dat de voormalige Taiwanese leider Ma Ying-jeou, die nog steeds wordt gezien als een belangrijke opiniemaker, zijn bezoek aan het Chinese vasteland een ‘vredesreis, een reis van vriendschap’ noemt.

De functionarissen van het Taiwan Affairs Office die Ma en zijn groep verwelkomden hadden de groeten overgebracht van Xi Jinping. Ze stelden ‘te hopen dat de vreedzame en geïntegreerde ontwikkeling van de betrekkingen tussen de beide zijden van de Straat wordt gestimuleerd’. Ma bedankte Xi voor zijn groeten en sprak zich ook uit voor meer uitwisseling en samenwerking. Hij heeft er wel zin in om de Chinese president te ontmoeten, net zoals vorig jaar, maar laat het initiatief hiervoor over aan het gastland.

Bronnen: Xinhua, Global Times, Reuters, South China Morning Post, NHK world (Japans magazine), Focustaiwan.tw, Taipei Times

Print Friendly, PDF & Email