Macron in China

De Franse president Macron heeft China vorige week bezocht. In Shanghai was hij bij de opening van de tweede China International Import Expo (CIIE). Er vielen tijdens het Franse bezoek belangrijke uitspraken te noteren en er werden enkele voordelige deals gesloten.

Macron in China

Dit is het tweede bezoek van Macron aan China. Frankrijk is niet de grootste handelspartner van China, maar het land heeft belangrijke troeven zoals zijn (kern)energie en vliegtuigbouw. Het heeft ook het grootste maritieme domein na de VS en telt naar verluidt met één miljoen Chinezen de grootste Chinese diaspora in Europa. Het Franse paviljoen op de Wereldtentoonstelling 2010 trok het meeste bezoekers. In Shanghai heeft de Franse president een Centre Pompidou geopend.

Voeding

China en Frankrijk sloten contracten af voor een totale waarde van bijna 2 miljard euro. Het ging om deals in de sectoren van luchtvaart, energie en landbouw. Verder kregen 20 Franse bedrijven een vergunning om vlees van gevogelte, runderen en varkens naar China uit te voeren. Eerder overeengekomen protocollen betreffende sommige producten in die sectoren (bijv. de verkoop van foie gras) werden uitgebreid.

Energie

De energiebedrijven Beijing Gas Group en het Franse Engie (ENGIE.PA) gaan samenwerken aan een terminal en opslag voor vloeibaar aardgas in Tianjin. Total (TOTF.PA) begint een joint venture met de Chinese Shenergy Group voor de distributie van LNG in de delta van de Jangtse. Er zijn plannen voor een opwerkingsfabriek van kernbrandstof die zal worden gebouwd door de Orano Groep. China zal zijn luchtvaartmaatschappijen aanmoedigen om nog meer vliegtuigen te kopen bij Airbus (AIR.PA).

Macron in China

Multilateralisme, open wereldeconomie

De Franse president had gesprekken met Xi Jinping en Li Keqiang. Diplomaten van China en Frankrijk onderhandelden. De beide landen beloofden plechtig dat ze het multilateralisme en de vrije handel zouden hooghouden en blijven bouwen aan een open wereldeconomie. Macron probeerde de Chinese gesprekspartners gerust te stellen dat de EU een coöperatieve houding blijft aannemen tegenover China. Anderzijds was zijn boodschap ook dat Europa, net zoals China, voor zijn eigen belangen moet blijven opkomen. Dat is een toespeling op de Europese klacht dat Beijing volgens sommige ondernemers en politici veel belooft, maar nog te weinig doet om Europa ter wille te zijn.

Staatslening in euro’s in Frankrijk

Misschien is het een van de concretere manieren om aan die klacht tegemoet te komen dat China een Chinese staatslening in euro’s heeft uitgegeven in Parijs. Dit voor een bedrag van 4 miljard euro, invorderbaar in 7, 12 en 20 jaar. Het is voor het eerst sinds 2004 dat de Chinese regering staatsleningen in euro’s uitgeeft. Het is meteen de grootste som aan staatsleningen in een buitenlandse valuta die China heeft uitgegeven, en de eerste keer dat dit in Frankrijk gebeurt. Officieel is de uitgifte een gebaar ter gelegenheid van de 55e verjaardag van de betrekkingen tussen Frankrijk en China.Volgens bepaalde waarnemers is dit niet veel meer dan een symbolische daad  om de financiële banden tussen beide landen te benadrukken, hoewel zij er ook een zekere economische logica in zien. De rentevoet van de staatsobligaties in euro’s is historisch laag. Het is dus heel interessant om op dit moment dat soort staatsobligaties uit te schrijven. Ze kosten weinig en ze kunnen geïnvesteerd (in eigen land) veel meer opbrengen.

Macron in China

Succes?

Volgens Bloomberg heeft de obligatie-emissie onmiddellijk een gunstige invloed op de investeringen in China. Er was direct veel vraag naar de obligaties, meer dan verwacht zelfs, voor een waarde van 20 miljard euro, waarvan 57% afkomstig uit Europa. De staatslening zal dan ook op Euronext en de London Stock Exchange worden aangeboden. Het is in elk geval duidelijk dat China hiermee Parijs steunt in zijn ambitie om een internationaal financieel centrum te worden. Xi Jinping en Emanuel Macron vinden de uitgifte van grote betekenis voor de (financiële) betrekkingen tussen Frankrijk en China en bij uitbreiding Europa en China. Betere financiële en handelsbetrekkingen met Europa zouden China goed uitkomen. De handelsoorlog die is aangesticht door de VS dwingt Chinese firma’s om alternatieve financieringsbronnen te zoeken. Bovendien is het nodig om de Europeanen nog meer en voortdurend te stimuleren tot deelname aan het Belt & Road Initiative.

Klimaat en Biodiversiteit

Nog een opvallend gebaar was de publicatie van de Beijing Call for Biodiversity Conservation and Climate Change. Een oproep, door Frankrijk en China samen opgesteld en ondertekend voor het streven naar het behoud van de biodiversiteit en naar een oplossing voor de klimaatverandering. De beide landen bevestigen hierin onder meer dat ze het Klimaatakkoord van Parijs zullen trouw blijven en in de praktijk brengen. Niet toevallig volgde dit communiqué twee dagen na de formele aankondiging dat de VS zich uit het Klimaatakkoord zal terugtrekken.

De tekst, op de website van de Franse Republiek, door het Elysée, is hier te vinden in het Frans, en in het Engels.

Bronnen: Quotidien du Peuple, Reuters, China Daily, Xinhua, Bloomberg, Caixin, dfbonline.nl (De Financiële Begrippenlijst),elysee.fr

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *