Urumqi ruimt krottenbuurten op (upd)

Urumqi is volop bezig met het opruimen van zijn krottenbuurten, waarin vooral een Oeigoerse bevolking leeft. De stad, die wil dat de nieuwe gebouwen aardbevingen kunnen weerstaan,  plant op 5 jaar tijd 300 miljard yuan uit te trekken voor de heropbouw.

Urumqis achterbuurten (Foto Flickr)

Urumqis achterbuurten (Foto Flickr)


De meeste woningen in Urumqi’s  sloppenwijken staan er reeds 40 jaar en zijn niet bestand tegen aardbevingen. Neem nu de buurt Hejianshan, waar 200.000 personen woonden: het is een broeihaard voor armoede en misdaad en de meeste huizen hebben geen voorzieningen, gas of verwarming. De rellen vorig jaar vonden er een rijke voedingsbodem. Na de aardbeving in Sichuan vroeg de regering  dat alle nieuwe woningen bestand zouden zijn tegen aardbevingen. In Urumqi zal dit ook het geval zijn.  Zij waarvan de woningen afgebroken worden, zullen eenzelfde oppervlakte in hun nieuw huis krijgen ofwel het bedrag in geld uitbetaald, aldus nog een verantwoordelijke Xie. Zij die leven in huizen zonder vergunning, krijgen ofwel 70 % van de oppervlakte of 70 % van de kost.
Oud vooraan; nieuw op de achtergrond

Oud vooraan; nieuw op de achtergrond


Tijdens de overgangsperiode, die 18 tot 30 maanden kan duren, wordt een tijdelijke woonst aangewezen door het bestuur, indien de uitgewezene niet terecht kan bij vrienden of familie. Een voorbeeld wordt verstrekt van Mamet Niyaz, die met zijn familie van 9 personen leeft in een bungalow van 157 m² : in plaats daarvan krijgt zijn familie 3 appartementen, elk met keuken, bad- en slaapkamer.
Vorig jaar besteedde het stadsbestuur 3,6 miljard yuan om 6259 gezinnen uit 19 slums een nieuwe woonst aan te bieden.  Dit jaar zullen 15.000 gezinnen uit 50 sloppengebieden worden geholpen. Momenteel leven 250.000 hoofdzakelijk Oeigoeren in deze sloppenbuurten. Daarnaast wil het bestuur dit jaar nog 340.000 sociale woningen bouwen voor lage inkomens. Tegen 2012 zouden de 234 sloppenwijken helemaal heropgebouwd moeten zijn, waarna de bouw begint van buurtinfrastructuur. Deze zou een tweetal jaren in beslag nemen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *