Vicepresident Xi maakt kennis met VS

Net zoals Hu Jintao 10 jaar geleden, maakt Xi Jinping deze week een bezoek aan de VS dat een kennismaking moet worden vooraleer hij volgend jaar topleider wordt. Veel problemen blijven, maar naar verwacht wordt zou president Obama vooral de klemtoon leggen op medewerking om de kwakkelende economie te steunen.
In 2002 maakte Hu Jintao zijn kennismakingsbezoek in de VS en kwam er terecht in een mijnenveld van haviken onmiddellijk na 9/11. Nu is het de beurt aan Xi die naar verwachting de toekomstige president wordt om zijn staatsmanschap te tonen in een tijd waar de spanningen toenemen, maar bovenal de crisis zijn tol eist. Het is overigens het eerste topcontact sinds president Obama in november vorig jaar bekend maakte vooral Azië te gaan beklemtonen in het buitenlands beleid. Volgens de presidentiële adviseur voor Azië Daniel Russel zijn er elementen van samenwerking als van tegenstelling in de wederzijdse relatie, maar tijdens dit tegenbezoek van Xi na Bidens bezoek aan China in augustus wil de VS het opkomend China positief beoordelen als China “de regels van regionale en globale economische-en veiligheidsnormen respecteert”. De andere presidentiële adviseur voor Internationale economie Michael Froman  wil dat China’s het overschot op de betalingsbalans te vermindert dat China het groeimodel vooral afstemt op de binnenlandse markt. Naar verluidt zou het VS aandeel in Chinese import gevallen zijn van 10 % tot 7 % en de VS wil tegen 2014 terug aan 10 % zitten. Daarnaast moet wel gezegd dat multinationals die eerst uitweken om in China goedkoper te produceren, meer en meer produceren voor deze Chinese markt.
Economie

Branstad en Xi Jinping


Xi komt maandag aan en zijn vergaderingen op het Witte Huis beginnen dinsdag. Voor de Amerikanen is de zaak een goede verstandhouding op te bouwen met de man die wellicht voor tien jaar de leider zal zijn van China. Xi zal het echter niet onder de markt hebben: vooreerst aangaande China’s standpunt aangaande Syrië, Iran en de Zuid-Chinese zee; vervolgens de steeds weerkerende thema’s als de waarde van de munt, bescherming IPR, de handelsbalans en handelsbelemmeringen en daar bovenop komt nog de crisis en Amerika’s economie die niet echt her opleeft.  Obama verwacht vooral dat China hier op inspeelt, want zijn herverkiezing hangt er van af. Xi kan niet zoals Hu vorig jaar beloven om voor 45 miljard Boeings te kopen, want hij heeft dat profiel nog niet. Hij kan wel een grotere openheid beloven aangaande de toegankelijkheid van de Chinese markt voor VS firma’s. Daartegenover kan Xi vragen dat de VS China’s 3.200 miljard $ investeringen in schatkistbons beschermt. Tevens kan samenwerking op het vlak van schone energie en schaliegas worden verwacht. Dat China eveneens jobs bijbrengt in de VS wordt bewezen door de Chinese producent van auto-onderdelen Wanxiang die nu 6000 personen te werk stelt in minstens 14 staten. Overigens zal het ook geen toeval zijn dat GM juist vorige week de toelating verkreeg om een nieuwe fabriek van 7 miljard $ te mogen bouwen in Wuhan.
De aankoop van sojabonen, mais en varkensvlees zal aan bod komen tijdens Xi’s bezoek aan Iowa. Iowa’s export naar China steeg van 2000 tot 2010 met 1300 % en dit omdat beiden complementair zijn. De universiteit van Iowa vond zelfs dat deze lucratieve handel de oorzaak was dat de waarde van landbouwgrond er vorig jaar met één derde steeg. Gouverneur Branstad wil de samenwerking echter niet tot landbouw beperken en spreekt ook over nijverheid, pensioen-consulting tot samenwerking in schone energie. Iowa is eveneens een van de grootste producenten van ethanol en wekt een vijfde van de elektriciteit op door windenergie. Voor Branstad is Xi’s bezoek het belangrijkste aan zijn staat sinds het pauselijk bezoek in 1979 en Kroetsjevs in 1959. In tegenstelling tot het eerder grimmig China-klimaat in Washington maken vele goeverneurs trips naar China hengelend naar investeringen. Enkel in oktober vorig jaar waren dat de goeverneurs van Washington, Georgia, Hawaii en North Carolina. Vanzelfsprekend zien ze ook graag hun tegenpartij op bezoek komen.
Bronnen SCMP, deccanherald. Forbes, The Gazette, Businessweek

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *