Verenigd Koninkrijk met 'Zadenkathedraal' op expo 2010

In de bijdrage van het Verenigd Koninkrijk staat de ‘Zadenkathedraal’ centraal. Het gebouw van zes verdiepingen bevat langs de buitenzijde 60.000  glasvezelstengels van 7,5 meter lang die mee bewegen met de wind en ’s nachts gloeien in het licht. Het einde van iedere stengel bevat een zaadje van een wilde plant.
Het Verenigd Koninkrijk is in China weliswaar bekend inzake technologische vooruitgang, maar het heeft toch een wat saai imago. Om dit te doorbreken willen de initiatiefnemers een even baanbrekend werk afleveren als met het Crystal Palace op de eerste Expo in Londen in 1851. Het paviljoen werd ontworpen door Thomas Heatherwick, de wandelwegen binnenin zijn van Trioka. Het is inderdaad voor de expobezoeker onmogelijk het stekelige paviljoen met zijn 60.000 stengels niet op te merken. Tijdens de dag waaien ze mee met de bries, ’s nachts gloeien ze en geven ze kleur af.
Binnenin is een landschap dat er uitziet als een geschenk voor China dat uit de papieren verpakking is gehaald. Het paviljoen is onderverdeeld in vijf delen. Ze schetsen een beeld van verleden, heden en toekomst van het stadsleven. Het eerste deel benadrukt het groen en aangenaam stedelijk landschap. Het VK heeft een rijke traditie om groen en water te incorporeren in het stedelijk weefsel en langs een eerste wandelweg passeer je doorheen Belfast, Cardiff, Londen en Edingburgh. Vooral Londen is voor 40 % groen. Met de tweede wandelweg kom je aan in de “Open stad” waar de diverse onderdelen zoals het voorstadsgebied, de autoweg,een  stads- nijverheids- en bureeldistrict worden weergegeven met winkels, rijhuizen, fabrieken tot en met de typische Britse regen.
Het tweede deel is dan de zadenkathedraal. Hier komt de collectie aan bod van de “Kew Millennium Seed Bank”, naar verluidt de grootste verzameling van wilde planten in de wereld en die samenwerkt met de tuinbouwexpo van Kunming (zie foto’s).  Met deel drie kom je in de laatste wandelweg, die uitgeeft op de Levende stad, die het leven in de nabijheid van de rivier tentoonstelt. Daarbij wordt duidelijk wat planten en de natuur kunnen en zullen betekenen door technologische innovatie tot en met oplossingen voor de klimaatverandering.  Het vierde deel is een open ruimte waarin voorstellingen/voorlezingen zullen worden gehouden door kunstenaars. Het laatste deel van het Paviljoen legt de link naar de Olympische Spelen die in 2012 in Londen zullen plaats vinden. Na de Spelen zal het Londense olympisch gebied, dat tien jaar geleden nog een desolaat nijverheidslandschap was, worden omgevormd tot een van de grootste parken die in Europa de laatste 150 jaar werden aangelegd.
Zie ook CCTV-video1, CCTV2 UK paviljoen af,   Vimeo-video (5min30)

Stengels buitenzicht

Stengels buitenzicht

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *