Vlottend platform maakt doorbraak in elektrolyse

Een Chinees drijvend zee platform van nauwelijks 63 m² is er in geslaagd gedurende tien dagen waterstof uit zeewater te produceren zonder eerst het water te moeten ontzilten. De technologie kost de helft minder dan waterstof elektrolyse door aardgas.

Het elektrolyse platform op zee Foto SCMP Disclaimer

Een team van Chinese onderzoekers staat een stap dichter in de zoektocht naar duurzame energie door het omvormen van zeewater in waterstof- en zuurstof.  Een offshore platform van de Universiteit van Shenzhen en Dongfang Electric Corporation is er voor het eerst in geslaagd zonder het zeewater te moeten ontzilten.  Het platform van 63 m² combineert een waterstofproductiesysteem met een stabiel offshore windenergiesysteem. Door de twee componenten te combineren, creëerden de onderzoekers een milieuvriendelijk drijvend station dat zeewater elektrolyseert tot waterstof zonder ongewenste neveneffecten of vervuiling te veroorzaken. Het platform genaamd  Dongfu Number One bevindt zich langs de kust van Fujian en is bestand  tegen golven en windvlagen tot 8 Beaufort. Het heeft gedurende 10 dagen onophoudelijk waterstof vervaardigd? aldus Xinhua.

Zuiver

Het team publiceerde in november al een artikel in Nature. De samenstelling van zeewater is complex omdat het vol micro-organismen en zwevende deeltjes zit wat vaak leidt tot een lage efficiency van de elektrolyse. Vorige projecten als in Nederland en Duitsland steunden eerst op ontzilting vooraleer tot de elektrolyse van het zuiver water over te gaan. Het team van Xie Heping uit de Universiteit van Shenzhen kreeg in 2022 erkenning door het Ministerie van Wetenschap en Technologie als een van de tien top wetenschappelijke vorderingen.

Aangedreven door een 10 megawatt windturbine en uitgerust met een 28 kilowatt energieopslagsysteem, handhaafde het drijvende elektrolyseplatform de waterstofproductie met bijna 100 procent Faraday-efficiëntie gedurende 10 opeenvolgende dagen, aldus de onderzoekers. Zelfs onder de voorwaarden op zee bleven de prestaties en het energieverbruik van het platform vergelijkbaar met laboratoriumomstandigheden. De vervaardigde waterstof was 99,9% zuiver.

Doordat geen ontzilting nodig is, biedt het platform een kostenbesparende oplossing ten aanzien van de huidige industriële productie. De technologie kost 11,2 yuan per kilo waterstof, duidelijk minder dan de huidige reguliere kosten van waterstofproductie uit aardgas die van 20 tot 24 yuan per kg variëren. Het team is nu van plan een meer efficiënt waterstof productiesysteem te ontwikkelen door het bij de hand nemen van de grote vennootschappen voor de industrialisatie .

Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email