Vogelgriep: besmetting blijft vrij beperkt (update)

 
 

Dankbaar voor ontslag in Sjanghai

Dankbaar voor ontslag in Sjanghai

De besmetting met H7N9 breidt zich tegen hetzelfde lage tempo toch gestaag uit, maar blijft in het oosten van het land. Mensen besmetten elkaar nog steeds niet. Intussen is het wel mogelijk dat er een aantal nog niet bekende dragers van het virus rondlopen. Een eerste geval is vastgesteld buiten het vasteland.

Tot nog toe is er bij 108 mensen een besmetting met H7N9 met zekerheid vastgesteld. Daarvan vonden 22 patiënten de dood en zijn er 14 in die mate hersteld dat ze naar huis mochten. De meeste gevallen zijn intussen geconstateerd in Zhejiang, dan komen Shanghai, Jiangsu, Anhui, Henan en Beijing. Ook Shandong heeft nu twee besmettingen. Er is ook één besmetting in het zuidoosten, in Jiangxi
Het oosten van het land blijft dus de haard van het nieuwe vogelvirus.

De nieuwe vogelgriep is voor het eerst opgedoken buiten het Chinese vasteland. Het slachtoffer is een 53-jarige Taiwanees die uit Suzhou teruggekeerd was. Verontrustender is het voorlopig  onbevestigde bericht dat die verplegers die met de patiënt in contact kwamen ook ademhalingsproblemen zouden hebben, wat het spook van besmetting van mens op mens doet opduiken. Keiji Fukuda, een griepexpert van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, verklaarde na een studiebezoek aan Beijing dat het H7N9 het dodelijkste griepvirus is dat men kent. Bovendien gebeurt de besmetting van mensen, hoogstwaarschijnlijk via pluimvee, sneller dan door het eerdere vogelgriepvirus H5N1, dat 360 doden veroorzaakte sinds 2003. Op verschillende plaatsen wordt gezocht naar een vaccin maar succes kan nog tijd vragen omdat men nog zo weinig over het virus weet. Het juiste besmettingsmechanisme is nog onbekend. In Shanghai, het epicentrum van de besmetting, is sinds vier dagen geen nieuw geval ontdekt. Hopelijk betekent dit dat de genomen maatregelen om contact tussen mens en pluimvee te verminderen, succes hebben.
 

Nog niet ontdekt

Een team van de University of Hong Kong Public Health Research Centre heeft vergelijkingen gemaakt tussen eerdere epidemieën en tussen studies over koopgedrag op markten met levend pluimvee. Op die manier hebben ze doorberekend dat er naar schatting honderd nog niet ontdekte gevallen kunnen zijn. De onderzoekers leggen er de nadruk op dat het niet gaat om besmettingen die verborgen of verzwegen zouden zijn. Mensen met lichte symptomen worden immers niet in het ziekenhuis opgenomen of gaan niet eens naar de dokter. Een dergelijk geval van zo’n lichte besmetting is ook toevallig tijdens een uitgebreide bevolkingscontrole aan het licht gekomen bij een jongetje in Beijing. Vermits het er inderdaad op lijkt dat er geen besmetting van mens op mens is, maar dat mensen louter via contact met dieren worden besmet geeft het bestaan van verborgen gevallen geen extra aanleiding tot vrees voor een pandemie. Het belang van het onderzoek is dat het de experts ertoe kan aanzetten die onbekende dragers van een milde vorm van het virus op te sporen. Dat kan immers meer informatie geven over H7N9 en hoe het te bestrijden. De WHO beaamt wat het ministerie van gezondheid in China zegt: nog geen gevallen van transmissie tussen mensen. De gezondheidsorganisatie van de VN voegt er aan toe dat we te maken hebben met een nieuw en nog vrij onbekend virus.

Bronnen: Renmin Ribao (People’s Daily), SCMP, wantchinatimes
De Renmin Ribao heeft nog steeds de meest uitgebreide en actuele informatie over H7N9
http://english.people.com.cn/102775/207149/207151/index.html

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *