Vriendschap China – Cuba, ‘win win’ en politieke idealen

De Chinese president Xi Jinping heeft op 30 augustus gebeld met de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel. Een vrij belangrijk en tijdig belletje, zo blijkt.

China - Cuba

Xinhua en Prensa Latina meldden dat de presidenten afspraken hadden gemaakt om goede partners te blijven bij het nastreven van ‘gemeenschappelijke ontwikkeling’. Xi heeft, zo liet het officiële Chinese persagentschap weten, zijn collega verzekerd dat China samen met Cuba wil optreden ‘voor de opbouw van het socialisme’.

Covid – geopolitiek – socialisme

Het partnerschap tussen de beide landen behelst enkele duidelijk afgebakende terreinen: de pandemie, de wereldpolitiek, economische ontwikkeling en ‘de socialistische weg’. Ze willen elk van hun kant laten zien hoe je de strijd tegen COVID-19 op een correcte manier kunt voeren. Diaz-Canel bedankte China voor voorraden medische hulpmiddelen die daarbij nuttig zijn. Cuba zelf en de hele regio Latijns-Amerika en de Caraïben is bijzonder hard getroffen door COVID-19 en zal de handel en economische banden met China nodig hebben om te herstellen. Het lijkt dus een goede zaak dat China intussen Cuba’s grootste handelspartner is, dat meer en meer Chinese bedrijven investeren in het land en de regio en dat Cuba sinds november 2018 aangesloten is bij het Belt & Road Initiative. Haviken van de Amerikaanse politiek erkennen dat, en ze beweren uiteraard dat China hieraan een grotere invloed in de ‘achtertuin van de VS’ zal willen ontlenen. Zij zien de geopolitieke betrekkingen immers meer en meer als een strijd tussen twee politieke systemen die volgens hen ook in Cuba en de regio zal worden gevoerd, zoals bleek uit een artikel van twee adviseurs van het Pentagon in The Diplomat, begin augustus.

Ontwikkelingslanden

China en Cuba zullen dus terecht ‘hun strategische coördinatie bij internationale en multilaterale bijeenkomsten en andere evenementen intensiveren om de gemeenschappelijke belangen van alle ontwikkelingslanden te beschermen’. China zal bovendien opkomen opdat Cuba op het wereldtoneel een faire behandeling krijgt. ‘Landen moeten immers het recht hebben om hun eigen weg naar sociale ontwikkeling te kiezen’. Xi benadrukte in het telefoongesprek met Diaz-Canel dat China Cuba blijft steunen bij het inslaan van een ontwikkelingsweg die in overeenstemming is met zijn nationale omstandigheden. Cuba bouwt volgens Xi aan een welvarend en duurzaam socialisme. Het land voert een rechtvaardige strijd om zijn veiligheid en zijn nationale soevereiniteit te verdedigen.

Tegen inmenging

Samen zullen China en Cuba eenzijdige sancties tegen andere landen of externe inmenging in hun interne aangelegenheden op alle beschikbare manieren tegengaan. Cuba zal bijvoorbeeld vasthouden aan het één-China-beleid en de standpunten van China blijven steunen over kwesties die de kernbelangen van de Volksrepubliek raken, zoals die rond de Chinese provincies Taiwan en Xinjiang. De Cubaanse kant is volgens Canel-Diaz ook bereid een positieve rol te spelen bij het bevorderen van de betrekkingen tussen Latijns-Amerika en China. Negen van de 15 (kleine) landen in de wereld die China nog niet diplomatiek erkennen liggen in dat continent of in de Caraïben. Misschien is dat een van de zaken waarin Havana zou kunnen bemiddelen. 

Het goede moment

Het moment en de onderwerpen van het telefoongesprek waren met zorg gekozen. Cuba beleeft immers zware tijden ten gevolge van de nog verscherpte economische blokkade door de VS en de zeer besmettelijke deltavariant van het nieuwe coronavirus. Ook Oxfam Solidariteit is van mening dat het VS-embargo Cuba belemmert bij zijn inspanningen om de verspreiding van de pandemie een halt toe te roepen.

De socialistische weg(en)

Specifiek aan de relatie tussen de twee landen en de wederzijdse steun die zij elkaar bieden is, in elk geval volgens hun presidenten, het feit dat het allebei socialistische landen zijn, al volgen ze dan ook een eigen weg die aangepast is aan hun specifieke en sterk verschillende situaties. Dus wees Xi erop dat de ‘Cubaanse kameraden onder de sterke leiding van de Communistische Partij van Cuba hun revolutionaire prestaties krachtig hebben verdedigd zonder angst voor de noodzakelijke krachtige en onverzettelijke strijd’. Diaz-Canel reageerde daar positief op. De twee presidenten willen de uitwisselingen tussen partijen en de communicatie tussen de twee landen versterken. ‘Ze willen van elkaars ervaringen bij het bestuur van partij en staat leren, om de zaak van het socialisme te bevorderen’.

Bronnen: Xinhua, Prensa Latina, worldpopulationreview.com, DeWereldMorgen, Oxfamlibrary.openrepository.com, The Diplomat, newcoldwar.org, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *