Wang Yi bezoekt 3 Afrikaanse landen

Dit jaar is Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi begonnen met 3 Afrikaanse landen te bezoeken namelijk Eritrea, Kenia en de Comoren. In Kenia maakte hij de drie doelstellingen van zijn reis bekend. Opvallend is dat China uitpakt met een plan voor de Hoorn van Afrika.

Wang Yin en president Afwerki

Het is 32 jaar na een dat de Chinese ministers van Buitenlandse Zaken in het nieuwe jaar eerst Afrikaanse landen gaan bezoeken. Eerste land dat Wang in 2022 bezocht was Eritrea waar overeenstemming werd bereikt dat de betrekkingen tussen China en Eritrea tot een strategisch partnerschap worden opgetrokken. Eritrea gaat akkoord met het negen punten programma dat China naar voor bracht op de achtste Ministerial Conference of the Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC). De Eritrese president Afwerki verklaarde dat zijn land een stappenplan heeft opgesteld voor de samenwerking met China en naar China uitkijkt voor meer dynamische samenwerking, vooral op het vlak van infrastructuur, grondstoffen, landbouw en human resources. Afwerki weerlegde ook het verwijt van een Chinese ‘schuldenvalkuil’ waarin andere landen zouden trappen. ‘China is nooit tussengekomen in de binnenlandse zaken en is een onmisbare en echte ontwikkelingspartner van Afrika’, aldus nog de Eritrese president.

Kenia

President Kenyatta en Wang Yi onthullen gedenkplaat van met Chinese hulp gebouwde olieterminal in de haven van Monbasa

Tijdens zijn bezoek aan Kenia kwam Wang Yi terug op deze beschuldiging van ‘schulden valkuil’. Hij bestempelde dit als een ‘praat-valkuil’ die uitgevonden werd door externe krachten die niet wensen dat de ontwikkeling van Afrika versnelt. ‘Als er in Afrika een valkuil bestaat, is het de armoede- en de achterstand valkuil’. Wang merkte overigens op  dat Kenia 80 procent van zijn buitenlandse schuld verschuldigd is aan multilaterale financiële instellingen en dat de schuld aan China voornamelijk bestaat uit concessionele leningen. President Kenyatta voegde hier nog aan toe dat de verwezenlijkingen van de Keniaanse ontwikkeling onmogelijk waren geweest zonder de sterke steun van China.

In Mombasa legde Wang de drie doelstellingen van zijn Afrikaans bezoek uit.  Het eerste objectief is met Afrika te werken om de pandemie te verslaan. President Xi Jinping heeft Afrika nogmaals 1 miljard vaccins beloofd, het grootste steunpakket voor Afrika ooit. Kenia ontvangt 10 miljoen dosissen. Tweede doel is de ten uitvoer legging van de negen FOCAC programma’s. Kenia en China ondertekenden overigens een reeks bilaterale samenwerkingsprogramma’s als ‘vroege oogst’ hiervan. Ten derde wil China met Afrika samenwerken in internationale- en regionale zaken tegen hegemonie, pesten en unilaterale daden. Beide landen verklaarden zich tegen de sancties die het VS-ministerie van Financiën tegen Eritrea afkondigde en die volgens het land gebaseerd zijn op valse beschuldigingen.

Plan Hoorn van Afrika

Na gesprekken met zijn ambtsgenoot Raychelle Omamo legde Wang het ‘Initiative of Peaceful Development in the Horn of Africa’ uit. China wil dat de regio een langdurige stabiliteit, vrede en welvaart realiseert. Eerst zou de Hoorn van Afrika de intra-regionale dialoog hoeven te versterken. Hij suggereerde een vredesconferentie en verklaarde dat China bereid is een speciale gezant te benoemen om dit proces te ondersteunen.

Ten tweede vond hij dat de twee assen namelijk de Mombasa-Nairobi spoorlijn en de Ethiopia-Djibouti spoorlijn uitgebreid dienen te worden, terwijl de ontwikkeling langs de kusten van de Rode zee en van Oost Afrika versneld worden. Wang meent dat de landen in de regio de opbouw van nijverheids- en economische gordels zouden moeten versnellen om meer banen en groei te scheppen.

Ten derde zou de Hoorn van Afrika effectieve manieren moeten onderzoeken om bestuurlijke uitdagingen het hoofd te bieden.  De landen zouden uitwisselingen over het nationaal bestuur kunnen versterken, nuttige ervaringen met elkaar delen en bestuurlijke knelpunten doorbreken. Wang beloofde tot slot de synergie tussen het Chinese Belt & Road Initiative en de Afrikaanse ontwikkeling te zullen verdiepen.

Comoren

Wang Yi met minister Dhoihir Dhoulkamal

Na Kenia bezocht Wang het eiland de Comoren waarvan China het eerste land was om de onafhankelijkheid te erkennen. Toch heeft geen enkele Chinese minister van Buitenlandse Zaken het eiland de laatste 10 jaar bezocht. BuZa minister Dhoulkamal zei dat de Afrikaanse landen verheugd waren met de FOCAC-initiatieven en de Comoren omdat ze aansluiten bij het ‘Emerging Comoros Plan for 2030‘. Wang beloofde het land verdere hulp hiervoor en ook in de strijd tegen de pandemie. De Comoren hebben voordelen, zoals kruidenverwerking en visserij, aldus Wang. Ze zijn welkom om goed gebruik te maken van het ‘groene kanaal’ voor de uitvoer door Afrikaanse landbouwproducten naar China en het nultariefbeleid voor producten uit de minst ontwikkelde landen om meer kwaliteitsproducten uit de Comoren te promoten om de Chinese markt te betreden, aldus nog Wang Yi. Daarna bezoekt de minister nog de Malediven en Sri Lanka.  

Global Times, Peoples Daily

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *