China plant 40 ruimtelanceringen in 2022

China Aerospace Science and Technology Corporation is van plan dit jaar 40 ruimtetuigen te lanceren waarvan 6 bemande. Het Tiangong ruimtestation zal verder afgewerkt worden en dit jaar wordt eveneens een nieuw vijfjarenplan voor ruimtesamenwerking getekend met Rusland.

Maanbasis

Als China’s grootste firma voor ruimtevaart China Aerospace Science and Technology Corporation (CNSA) is van plan om in 2022 40 ruimte missies uit te voeren waarbij 6 bemande waarvan 2 met de Shenzhou. Het ruimtestation Tiangong dat nu bemand is, zal worden afgewerkt. Gisteren heeft de robotarm van het station een vrachtmodule gegrepen en bewogen. De groep zal ook de eerste Long March 6A draagraket lanceren die een vaste kern heeft met vloeibare aanjagers. De CNSA onderdirecteur onthulde dat de vierde fase maanmissies werd goedgekeurd die de China Aerospace Science and Technology Corporation de komende tien jaar mag uitvoeren. De Chang’e-8 zal in laatste instantie een primaire vorm van International Lunar Research Station (ILRS) opzetten.

Robotarm verplaatste donderdag de vrachtmodule

Wedijver

Vorig jaar telde China 55 lanceringen, meer dan de 51 door de VS. 48 gebeurden door CNSA dat er een 40 tal voor dat jaar gepland had. Voor 2007 verrichte China maar tien lanceringen per jaar. De voorbije 5 jaar werden er 152 gelanceerd, meer dan welk ander land. Omdat het samenwerkingsprogramma met Rusland dat 2018 tot 2022 loopt, wordt verwacht dat dit jaar een nieuw samenwerkingsprogramma met Rusland zal worden getekend. Volgens Roscosmos hopen de twee landen tegen 2035 samen een International Lunar Research Station (ILRS) op te zetten.

Vijjarenplan

Dit samenwerkingsprogramma waarvan de ondertekening dit jaar verwacht wordt, beslaat de periode 2023-2027. Het het ILRS International Lunar Research Station voorziet tegen 2035 in de bouw van een station op het maanoppervlak, terwijl experimentele en onderzoeksfaciliteiten voor een breed scala aan wetenschappelijk werk in een baan om de maan zouden werken. Roscosmos onthulde aan de Global Times dat de ILRS een Earth-to-Lunar-vluchtsysteem zal omvatten, een hulpsysteem voor lange termijn besturingssystemen op het maanoppervlak, een reis- en operatiesysteem op het maanoppervlak en automatische faciliteiten met complexen van wetenschappelijke instrumenten.


Het nieuwe programma omvat ook plannen ter ondersteuning van de ontwikkeling van de grondsegment stations van de 2 nationale satellietsystemen namelijk het Russische GLONASS en het Chinese BeiDou-navigatiesatellietsysteem (BDS), dat volgend jaar zal worden geïnstalleerd. Daartoe werd al op 29 november 2021 de Russian-Chinese Roadmap for Cooperation in Satellite Navigation for 2021-2025 getekend. Er zijn met name plannen om de ontwikkeling van het grondsegment van nationale satellietsystemen te ondersteunen. In dit verband hebben beide partijen locaties geïdentificeerd van wederzijdse grondmeetstations voor GLONASS en BDS, die in 2022 moeten worden geïnstalleerd, aldus Roscosmos

Global Times, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *