Wie is bevoegd voor internetspelletjes?

Het Chinese Ministerie van Cultuur beschuldigt de Dienst voor Pers en Publicaties van bevoegheidsoverschrijding. Twistappel is het al dan niet toelaten van het internetspel World of Warcraft (WOW).

 World of Warcraft it is een onlinemassarollenspel, waarbij iedere deelnemer een eigen personage aanstuurt en daarmee een bepaalde missie alleen of met anderen uitvoert. Volgens de uitbaters, Activiation Blizzard, trekt het maandelijks 12 miljoen betalende deelnemers.

Volgens een richtlijn van de regering van juli 2008 is het Ministerie verantwoordelijk voor onlinegames, terwijl de Dienst de inspectie moet doen van games vooraleer ze officieel gelanceerd worden.

WOW wordt in China al gespeeld sinds 2005, maar in juni 2009 verhuisden de rechten naar een nieuwe operator, Net Ease, die een nieuwe vergunning moest aanvragen. Toen de Dienst na twee maanden nog geen antwoord had gegeven zette de operator, die de maandbijdrage van vijf miljoen deelnemers misliep, het spel op het net zonder vergunning. Waarop de Dienst de aanvraag verwierp wegens ‘ernstige overtreding’ en de onmiddelijke stopzetting eiste van de activiteiten. In een zeldzame uiting van onenigheid tussen verschillende ministeries heeft het Ministerie deze order veroordeeld.

Het gaat hier niet zomaar over wat woordenspel tussen bureaucraten, maar over de manier waarop de controle verdeeld wordt over een markt van 2 miljard euro per jaar, met een jaarlijkse groei van 60 %. Er zijn 40 miljoen betalende deelnemers aan onlinegames in China. De aandelen van zowel Net Ease als Activision Blizzard kregen meteen een fikse tik op de Nasdaqbeurs. Internauten die al twee maanden hun geliefde spel gemist hadden, zijn het nu opnieuw kwijt. In theorie dan toch, want via een omwegje langs een buitenlandse server is alles mogelijk.

Bron: Volksdagblad

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *