Wereldbank: China groeit dit jaar met 8,4 %

Dit jaar groeit de Chinese economie met 8,4 % en volgend jaar met 8,7 %, aldus het laatste kwartaalbericht van de Wereldbank, die vindt dat er geen reden is om een strakkere politiek te gaan voeren.
De groei wordt toegeschreven aan het grootschalig fiscaal programma en investeringsprogramma van de regering. Het handelsoverschot, dat vorig jaar nog 9,8 % bedroeg, zal dit jaar dalen tot 5,6 % en tot 4,1 % in 2010. De groei zal volgend jaar robuust blijven, maar de samenstelling zal veranderen, vertelt Ardo Hansson, hoofdeconomist van de Wereldbank in Peking, die ook voorspelt dat de impact van het stimuleringsprogramma zal afnemen. De overcapaciteit zal een domper zetten op investeringen, aldus de Wereldbank. Deze overcapaciteit zorgt er wel voor dat de inflatie volgend jaar binnen de 2 % zal blijven, na de val met 0,8 % dit jaar.  WGQ094
Louis Kuijs, senior economist van de Wereldbank, vindt dat de macro-economische voorwaarden nog niet rijp zijn voor een strakkere politiek. Nochtans blijft het risico voor een luchtbel in de prijzen van activa reëel, evenals een verkeerde toekenning van gelden in de periode van toegenomen liquiditeit. De bank besluit nogmaals te pleiten voor meer nadruk op consumptie en diensten en minder op investeringen en industrie, en dit om de economie terug in evenwicht te krijgen en een duurzaam snellere groei te verwezenlijken. Hierbij suggereert de bank maatregelen om de concurrentie binnen de dienstensector te bevorderen en ook het meer permanent maken van de migratie.
De Wereldbank bemerkt voorts dat de heropleving in Oost-Azië zonder China duidelijk minder zou zijn dan met. De regio zal dit jaar groeien met 6,7 % en zonder China zouden de ontwikkelingslanden in de regio maar met 1 % groeien, aldus nog de cijfers van de Wereldbank.
Lees ook :  China Quarterly Update, November 2009
Bekijk interview door CCTV van Ardo Hansson

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *