Witboek over zeldzame metalen uit

De regeringsinfodienst heeft een witboek gepubliceerd over de zeldzame metalen. Volgens het witboek is een stringentere regeling dringend noodzakelijk zowel voor het milieu als voor een duurzame ontwikkeling van de sector.
China is momenteel de grootste leverancier van de 17 zeldzame metalen die gebruikt worden in tuigen van Gsm’s, windturbines, elektrische auto’s tot missielen. De VS, Canada, Australië en andere landen beschikken ook wel over voorraden, maar stopten met de exploitatie omdat de ertsen uit China goedkoper waren. China zorgt momenteel voor 90 % van het wereldaanbod, hoewel het maar 23 % heeft van de wereldvoorraad. Japan alleen koopt 56 % op van China’s export.
Het Witboek komt er 3 maanden nadat de VS, Japan en de EU een klacht bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben ingediend tegen China. De regering belooft nu een betere regelgeving van de sector, maar wel conform de WTO-regels. De regels zullen zowel versterkt worden betreffende de mijnbouw, de productie als de export van zeldzame metalen. Volgens China zijn deze regels noodzakelijk om het milieu te beschermen tegen roofbouw. Volgens hoofd Gao van de dienst “Zeldzame metalen” op het ministerie heeft China de laatste jaren niettegenstaande zijn controle van de export, toch de marktbehoeften

Onwettelijke mijn in Guangdong


ingewilligd.
Hij wil het dispuut met de betrokken landen bijleggen met de WTO-regels als leidraad. Deze laat de exporterende landen toe maatregelen te nemen ter bescherming van het leefmilieu. In dit kader wil China zijn legitieme interesses verdedigen. Sommige landen beklagen zich over recente prijsstijgingen, maar volgens viceminister van Industrie en IT Su Bo is de regering nooit tussengekomen in de prijsvorming, laat staan dat het land deze metalen zou gebruiken als politieke pasmunt. De prijsverhoging vindt hij doodnormaal omdat deze de schaarste van de goederen vertalen, want vroeger waren deze zo goedkoop als Chinese witte kool of wortelen. Het gevolg was overexploitatie met milieuvervuiling als gevolg, annex smokkel (22.300 ton in 2011). Het witboek raadt andere landen met reserves aan, hun eigen voorraden aan te spreken. De Chinese regering steunt ook het gemeenschappelijk platform dat de industrie onderling heeft opgezet.
Lees ook ons dossier
Het witboek full-text

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *