FTSE opent buitenlandse financieringskraan voor Chinese overheid wijder

FTSE Russell neemt China op in zijn wereldwijde index van overheidsobligaties. Daardoor zal de Chinese overheid beroep kunnen doen op ongeveer de helft meer buitenlandse financiering.

FTSE Russell is een bedrijf dat wereldwijde indexen van de belangrijkste aandelen en obligaties opstelt. Een aantal grote beleggingsfondsen – de indextrackers- baseren zich op deze indexen om de samenstelling van hun portefeuilles te bepalen.

FTSE maakt nu bekend dat het vanaf 29 oktober zal beginnen met het opnemen van obligaties van de Chinese overheid in zijn index van overheidsobligaties. De geleidelijke invoering zal 36 maanden tijd vragen. Dat wordt gedaan omdat de indextrackers op overheidsobligaties eerder passieve beleggingen zijn waarvan de portefeuille slechts beetje bij beetje aangepast wordt.

Wanneer de invoering voltooid is schat FTSE dat Chinese overheidsobligaties voor 5,25% van de index zullen tellen. Men gaat uit dat in deze indextracker in totaal 2500 miljard dollar belegd is. In dat geval zou er 130 miljard dollar bijkomend buitenlands kapitaal in de vorm van obligaties beschikbaar komen voor de Chinese overheid.

Gespreid over 36 maanden levert dat 3,6 miljard dollar maandelijks op. In 2020 kochten buitenlandse beleggers gemiddeld maandelijks Chinees overheidspapier voor 7 miljard dollar. Er is dus een stijging met de helft te verwachten.

Van de drie grootste opstellers van dit soort indexen is FTSE de laatste om Chinees overheidspapier in de index op te nemen. Bloomberg en JPMorgan Chase & Co hadden dit al in 2019 gedaan.

Goed nieuws voor China

Dit is goed nieuws voor de Chinese regering die al een hele tijd probeert de Chinese munt een grotere internationale rol te doen spelen. Vice-gouverneur Pan Gongsheng van de People’s Bank of China, de nationale bank, verwelkomde dan ook de beslissing. Hij wees erop dat investeringen in Chinese yuan (RMB) steeds interessanter worden voor beleggers.

FTSE heeft ook een aparte index met uitsluitend obligaties van Chinese overheidsinstellingen. Die gaf in 2020 een rendement van 3%, wat aantrekkelijk is voor buitenlandse beleggers. De Chinese obligatiemarkt bedroeg einde februari 118.400 miljard yuan (12.500 miljard euro) , waarvan 20.100 miljard overheidsobligaties. Buitenlanders waren eigenaar van 3.700 miljard yuan bedrijfsobligaties en 2.100 miljard yuan ( 260 miljard euro) overheidsobligaties.

Het besluit van FTSE komt er luttele maanden nadat zij en andere indexproviders een aantal Chinese bedrijven uit hun aandelenindexen verwijderd hebben toen die op de Amerikaanse zwarte lijst van verboden investeringen kwamen of op bevel van de Amerikaanse regering van de beurs van New-York gegooid werden.

Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *