Shangri-La defensiedialoog: groten blijven op hun standpunt

Op de jaarlijkse Shangri-La  defensiedialoog zijn de Chinese en de Amerikaanse ministers van Defensie op hun standpunten gebleven. Tot een ontmoeting tussen de twee is het niet gekomen hoofdzakelijk omdat China de dialoog weigert zolang minister van Defensie Li Shangfu op de VS-lijst staat van ongewenste personen.

Chinese Defensieminister Li Shangfu Foto CGTN/YouTube Disclaimer

Het westen heeft zijn jaarlijkse veiligheidsconferentie te München, het oosten heeft zijn jaarlijkse defensiedialoog in het Shangri-La hotel te Singapore. De Shangri-La Dialogue is aan zijn 20e editie toe en de tweede bijeenkomst na een afwezigheid van twee jaar vanwege de pandemie. Ministers uit meer dan 40 landen woonden de bijeenkomst bij, waaronder 48 afgevaardigden op ministerieel niveau en meer dan 35 hoge defensiefunctionarissen.

De in maart aangetreden minister van Defensie generaal Li Shangfu lichtte op de conferentie het Chinese Global Security Initiative toe. Dit verzet zich tegen unilaterale sancties en het gebruik van economische ontwikkeling om instabiliteit en conflicten in te dammen. ‘Wij in China geloven dat de sleutel voor landen om in harmonie te leven wederzijds respect is en elkaar als gelijken behandelen,’ zei hij. ‘We zijn er sterk tegen om de eigen wil aan anderen op te leggen, de eigen belangen boven die van anderen te stellen en de eigen veiligheid na te streven ten koste van anderen.’ Hij vond dat sommige niet-gespecificeerde landen zich opzettelijk bemoeiden met de interne aangelegenheden van andere landen.

Ten aanzien van de VS zei Li China is van mening dat een grote mogendheid zich verantwoordelijk moet gedragen in plaats van uit eigenbelang blokconfrontaties uit te lokken. Hij stelde dat de VS oprecht moeten handelen en met China concrete actie moeten ondernemen om te stabiliseren en verdere verslechtering van de banden te voorkomen. Hij bevestigde dat China open staat om te communiceren met de VS en hun militairen als dit gebaseerd is op wederzijds respect. Momenteel staat Li echter op de VS zwarte lijst van Specially Designated Nationals and Blocked Persons. Over Taiwan ondervraagd zei Li dat de vrijheid van navigatie wordt misbruikt voor hegemonistische doeleinden. Hij verklaarde dat indien iemand er aan denkt Taiwan van China te scheiden, de militairen geen ogenblik zullen aarzelen om de nationale soevereiniteit en de territoriale integriteit ten koste van alles te verdedigen. Li sprak te Singapore nog met 11 defensieleiders uit andere landen, maar niet uit de VS.

VS

De Amerikaanse minister van Defensie Austin zei dat ‘voor verantwoordelijke defensieleiders elk moment het juiste moment is om te praten ook nu. En hoe meer we praten, hoe meer we de misverstanden en misrekeningen kunnen vermijden die tot een crisis of conflict kunnen leiden.’ Conferentiedeelnemer kolonel Zhao Xiaozhuo vond niets in deze ‘dialoog om de dialoog’ zolang de VS de politiek van omsingeling, containment en onderdrukking’ voert en de militaire allianties in de regio opvoert.

Austin ziet dit uiteraard anders hij verklaarde dat dat het Amerikaanse netwerk van bevriende landen in Azië zich zou verdedigen tegen dwang, vooral in de Straat van Taiwan. ‘Voor alle duidelijkheid: we zoeken geen conflict of confrontatie, maar we zullen niet terugdeinzen voor pesten of dwang’, verklaarde hij. Austin zei dat het Amerikaanse beleid is om te ‘erkennen dat Beijing de enige regering van China is’, en dat de VS er ‘kennis van neemt dat Beijing Taiwan als een deel van China beschouwt, zonder het daarmee eens te zijn’.

Landen

De Australische eerste minister Albanese vond dat de stabiliteit en de zekerheid in de regio Azie-Pacific enkel kan verzekerd worden door de collectieve verantwoordelijkheid van alle landen. ‘Diplomatieke diepvries’ door grootmachten leiden tot misvatting en wekken argwaan op. Om collectief verantwoordelijk te zijn, moeten alle landen altijd betrokken blijven, een open dialoog en diplomatie onderhouden – dat wil zeggen, vangrails opzetten en de voor alle landen overeengekomen multilaterale regels volgen’. Hij noemde de aankoop van onderzeeërs ‘de grootste sprong in het defensievermogen in de Australische  geschiedenis -die de vastberadenheid  weerspiegelt om een sterkere partner te zijn en een effectievere bijdrage te leveren aan stabiliteit in de regio’. Zijn minister van Defensie Richard Marles kwam nog meer provocerend over. Hij zei dat Australië altijd open was geweest over zijn nucleaire expansie en vond dit een schril contrast met Chinese geheimdoenerij over de militaire opbouw .

De Canadese minister van Defensie Anita Anand had een dubbel standpunt over China: ze vond China ‘een almaar meer ontwrichtende wereldmacht die steeds meer internationale regels en normen negeert’. ‘We zullen China uitdagen’ zei ze maar anderzijds wil ze samenwerken met China over wereldwijde problemen. Ze geloofde vooral in de rol van ASEAN als stabiliserende factor in de regio. Nog verschillende andere sprekers hebben op de conferentie hun bezorgdheid geuit dat de rivaliteit tussen China en de VS niet bevorderlijk is voor de regio.

De Indonesische minister van Defensie Prowobo Subianto stelde een staakt het vuren voor tussen Rusland en Oekraïne gevolgd door het maken van een gedemilitariseerde zone tussen de frontlinies een UN-missie en referenda in de betwiste gebiedsdelen. De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov schoot het plan af en zei geen vredesplannen nodig te hebben vooraleer Rusland uit zijn land is verdreven. Zaterdag had hij al op de conferentie verklaard dat er geen onderhandelingen nodig zijn zolang de oorlog duurt. EU topdiplomaat Borrell  verklaarde in antwoord op Subianto dat er gewoon vrede moet zijn en geen overgave-vrede. China verwelkomde daarentegen wel het Indonesische plan.

Bronnen: SCMP, FT, Global Times

..

Print Friendly, PDF & Email