De Oeigoeren: feiten versus fake

Zopas verscheen een lijvig dossier van de hand van China Vandaag-hoofdredacteur Ng Sauw Tjhoi over de Oeigoeren in de Chinese autonome regio Xinjiang. In deze tijden van Koude Oorlogsretoriek tegen China biedt het dossier stevig weerwerk tegen de desinformatie die over deze Chinese minderheid wordt verspreid. Het is verschenen als speciaal themanummer van China Vandaag, het tijdschrift van de Vereniging België-China.

Een recensie van Erwin Carpentier

Buitenlandse delegatie bezoekt tentoonstelling over strijd tegen terrorisme Foto Zhao Jia/China Daily Disclaimer

Het dossier telt 242 bladzijden, beslaat acht hoofdstukken en is rijk geïllustreerd met foto’s en grafieken, inclusief teksten in het Chinees (mét vertaling).

In de inleiding lees je over de geopolitieke context en het belang van het dossier, in de hoop “dat mensen een genuanceerder beeld krijgen van Xinjiang en dat de stem van de meerderheid van de Oeigoeren, die gewoon een rustig en vreedzaam leven willen en terreur grondig beu zijn, meer gehoord zou worden.”

Het eerste hoofdstuk vertelt wat meer over de auteur en zijn betrokkenheid met China. In hoofdstuk 2 maken we kennis met TIP, ETIM, ETIPS, ETIP …, groepen die allemaal banden hebben met Al-Qaeda en aanverwante terreurorganisaties. Het derde hoofdstuk gaat dieper in op de – door het Westen onderschatte – terreur die China overspoelde en die ook veel Oeigoeren trof.

In hoofdstuk 4 lees je wie de Oeigoeren zijn en welke plaats ze in het multi-etnische China innemen. Hoofdstuk 5 is gewijd aan de Chinese deradicaliseringsprogramma’s en de beeldvorming over concentratiekampen, dwangarbeid, gedwongen sterilisatie … en genocide.

Hoofdstuk 6 draagt de titel “De ‘sinofobia-fabriek’, of het ‘militair-industrieel-media-academisch complex’. Grote westerse media hebben mee “het vuur in de brandstapel van halve waarheden en hele leugens opgepookt’, vanuit de VS-politiek om China “in te dammen”. Tjhoi citeert uit ‘Manufacturing Consent’, de media-analyse door Noam Chomsky en Edwart Herman uit 1988: “De media dienen en propageren namens de machtige maatschappelijke belangen die hen controleren en financieren.” En ook de gekende woorden van nazi-minister van propaganda Goebbels: “Als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt, zullen mensen die leugen uiteindelijk geloven.” Onder die financiers bevinden zich overigens wapenindustrieën … Tjhoi beschrijft hoe een ware golf van anti-Chinese sentimenten de VS en stilaan ook meer de EU overstroomt, met de campagnes tegen Huawei als een van de voorbeelden.

In hoofdstuk 7 verneem je meer over de raderwerken die de sinofobiafabriek doen draaien en hoe het westerse narratief over ‘dé Oeigoeren’ een anti-China-campagne vanuit extreemrechtse en (neo)conservatieven is. Ook de Belgische politiek bleef daarvan niet gespaard, zoals blijkt uit de discussies in de Kamer en Senaat in 2021, waarbij zowat alle partijen dat narratief slaafs volgden.

Het laatste hoofdstuk weerlegt omstandig de leugens over dwangarbeid, vervolging van moslims, genocide … De Belg Danny Decombel, een industrieel ingenieur die al ruim 36 jaar in China werkt en zo’n 20 jaar met zijn gezin in Xinjiang woont, komt uitgebreid aan het woord, naast andere getuigenissen en reacties van deskundigen.

Het dossier vormt een indrukwekkend arsenaal aan argumenten om de anti-China-campagne te begrijpen en te weerleggen. Verplichte lectuur voor iedereen die met kennis van zaken over China wil spreken.

Het speciaal themanummer van China Vandaag kost 8 euro en is te bestellen via Chinavandaag@belchin.be of mits 8€ te storten op rek. KBC BE82 7340 7021 4568