
Op 15 mei besliste het Chinese kabinet om meer aandacht te geven aan de binnenlandse economie. Premier Li Qiang had hiertoe een werkbespreking bijeengeroepen.
Het belang van de bijeenkomst blijkt uit het feit dat eraan werd deelgenomen door vicepremier Ding Xuexiang, die de vergadering voorzat, en zijn collega’s vicepremiers Zhang Guoqing en Liu Guozhong. Verder waren er de kabinetsleden Wang Xiaohong, Wu Zhenglong en Chen Yiqin. Ook verantwoordelijken van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming, het ministerie van Handel en de regeringen van de provincies Zhejiang, Jiangxi en Gansu hadden een inbreng.
Binnenlandse economie of binnenlandse circulatie
Volgens Xinhua verklaarde Li Qiang ‘dat het zeer belangrijk is om de stabiliteit en langetermijngroei van de binnenlandse economie als hefboom te gebruiken’. Zo zal China volgens hem ‘de mondiale onzekerheden opvangen en tegelijk de gestage langetermijngroei en hoogwaardige ontwikkeling van het land bevorderen’. Het kan van betekenis zijn dat het officiële persbureau spreekt van ‘binnenlandse economie’, terwijl andere Chinese en buitenlandse media de term ‘binnenlandse circulatie’ hanteren. Waarom er een variatie in de terminologie is en of ze toevallig is of niet zal in de komende tijd blijken.
‘Binnenlandse circulatie’ maakt deel uit van de ‘duale circulatie’, het ontwikkelingsmodel dat al in 2020 door het Centraal Comité van de CPC werd aangenomen om de uitdaging van de toenemende wereldwijde onzekerheden aan te gaan. Het is bedoeld om ‘de binnenlandse markt en productie als steunpilaar te nemen, maar tegelijk de binnenlandse en internationale markten elkaar te laten versterken’.
Waarom het accent op het binnenland?
Li Qiang, die zetelt in hoogste leiding van de CPC en premier is van de Chinese regering, nam op 15 mei het woord voor een belangrijke toespraak.
Li zei onder andere: ‘laten we de huidige economische situatie goed begrijpen. Het is nu nodig om de versterking van de binnenlandse circulatie tot strategische basis voor onze ontwikkeling te maken. We kunnen de binnenlandse stabiliteit en het groeipotentieel op lange termijn van de binnenlandse circulatie gebruiken om ons in te dekken tegen de onzekerheden in de internationale circulatie. We zullen de gestage en verregaande ontwikkeling van de Chinese economie bevorderen en blijven streven naar een ontwikkeling van hoge kwaliteit’. De premier van China wil de binnenlandse vraag en economie benutten omdat hij die ziet als ‘unieke voordelen van de economie in een groot land’.
Vierpuntenplan
Li duidt vier terreinen en manieren aan om op te focussen bij de versterking van de ‘binnenlandse circulatie’. Ten eerste, de creatie van een eengemaakte nationale markt. Hiertoe is het nodig versnippering in de toekenning van hulpbronnen en lokaal protectionisme tegen te gaan. Ten tweede, een grondige integratie van technologische en industriële innovatie. Hierbij wil hij doorbraken in belangrijke kern- en speerpunttechnologieën, en de industriële toepassing daarvan, laten bevorderen. Ten derde, de ondersteuning van zelfvoorziening en volledigheid van de eigen industriële en toeleveringsketens. Het is daarom nodig de gespecialiseerde arbeidsverdeling en de samenwerking tussen de verschillende regio’s te versterken. Ten vierde wil Li rekening houden met het ‘dynamische evenwicht tussen vraag en aanbod’ en consumptietekorten sneller laten aanvullen. De Chinese premier pleit voor een economisch beleid dat zich meer richt op ‘het levensonderhoud van mensen, het stimuleren van consumptie’ en ‘structurele hervormingen aan de aanbodzijde’. ‘De industriële opwaardering moet zich richten op producten die meer consumptie, met een hoog kwalitatief aanbod, mogelijk maken’.
Eerste reacties
In de South China Morning Post merkt Sylvia Ma op dat ‘Beijing zijn inspanningen verdubbelt om een sterkere binnenlandse markt te creëren’. De regering wil ‘de kwetsbaarheid van China voor externe tariefschokken verminderen, zelfs nu er een voorlopig staakt-het-vuren is in de handelsoorlog tussen het land en de Verenigde Staten’. In de krant uit Hongkong komen ook experts aan het woord die de benadrukking van ‘binnenlandse circulatie’ aangrijpen voor adviezen inzake hervormingen van het socialezekerheidsstelsel van het land, fiscale stimuleringsmaatregelen en privatiseringen. Immers, zo vinden zij, door dat alles zullen ‘de mensen zich zekerder voelen over hun toekomst. En dan zullen ze meer bereid zijn om te consumeren’.
Prioriteiten
Voor een aantal van die bekommernissen is er zeker oog bij de regering. Li zei bijvoorbeeld ook: ‘alles zal in het werk worden gesteld om de werkgelegenheid te stabiliseren, en bedrijven daarbij te ondersteunen. We zullen de werkgelegenheid op verschillende gebieden uitbreiden, met name in de dienstensector, en om oplossingen te zoeken voor de werkgelegenheidsproblemen van afgestudeerden en werknemers in de binnenlandse migratie’. Ook de noodzaak ‘om effectieve investeringen uit te breiden en particuliere investeringen krachtig te bevorderen’ kwam ter sprake.
Protectionisme of multilateralisme?
Toch is het besluit om de binnenlandse economie, of de ‘binnenlandse circulatie’, te versterken en een grotere rol toe te kennen beslist geen oproep om de ‘externe circulatie’, de relatie met de buitenlandse markten, te verwaarlozen. Immers, Li Qian riep ook op tot ‘sterkere banden tussen binnenlandse en internationale markten, en tot gerichte steun voor Chinese exporteurs die zijn getroffen door de handelsoorlog’. Bovendien en vooral gaat Xi Jinping door met zijn oproepen om een groot front te vormen, tijdens internationale bezoeken en bijeenkomsten. Xi blijft pleiten voor echt multilateralisme, een faire wereldeconomie, en geopolitieke rechtvaardigheid. China zal doorgaan met zijn streven naar de hervorming van het mondiale bestuur en multipolarisering van de wereld en om meer democratie in de internationale betrekkingen te stimuleren.
Wordt vervolgd
De toekomstige ontwikkelingen zullen uitwijzen hoe de grotere nadruk op de binnenlandse economie uitpakt. Het is duidelijk dat de Chinese leiders ook na de gunstige wending van de overeenkomst met de VS in Genève waakzaam en realistisch blijven, en de veiligheid van het land en de belangenbehartiging van de bevolking de absolute voorrang zullen geven.
Bronnen: Xinhua, China Daily, Tracking the People’s Daily, Sinocism, Friends of Socialist China, This Month in China (newsletter P.Coppens)