Leestafel # 77 Chinese stemmen over geopolitiek

Waarom luisteren naar ‘Chinese stemmen’ over geopolitiek? Omdat te vrezen valt dat er nog veel westerlingen zijn die het niet de moeite waard vinden kennis te nemen van wat er in China wordt gepubliceerd. Want “louter propaganda en grijze eenheidsworst”. Misschien hebben zelfs sommige lezers van ons dierbare ChinaSquare nog last van dat vooroordeel. Dus gaan we door met het aanbod van artikelen die de diversiteit en de scherpzinnigheid van Chinese publicisten laten zien.

geopolitiek
Enkele recente area studies-magazines en monografiën uit China (disclaimer foto Zhang Lin via Qiushi/Seek Truth)
geopolitiek

QIUSHI via PEKINGNOLOGY over studies in geopolitiek
Further deepen our country’s area studies

In het nummer van Qiushi/Seek Truth dat op 8 april van dit jaar uitkwam stond een artikel over ‘area studies’. ‘Area studies’ is een interdisciplinair vakgebied dat zich richt op de grondige verkenning van specifieke regio’s of landen, met de nadruk op hun politieke, economische, sociale en culturele aspecten. Het belang van het artikel komt voort uit het feit dat Qiushi/Seek Truth het voornaamste theoretische magazine is van de CPC, en uit het gegeven dat bijna alleen de essays van topleiders en ministers in het blad komen. Dit terwijl Further deepen our country’s area studies geschreven is door Qian Chengdan, een professor geschiedenis en medestichter van het Institute of Area Studies van Peking University. Ten behoeve van de buitenlandse lezers hebben de redacteurs van Pekingnology de nodige achtergrondinformatie gegeven over de structuur van academische disciplines en het belang daarvan in China vandaag.
Qian Chengdan betoogt in zijn artikel dat ‘area studies’ niet zomaar een discipline is die wordt beoefend uit academische interesse. Het is een strategisch studieterrein, dat essentieel is voor de modernisering en de geopolitiek van China. Talentrijke onderzoekers werken erop en krijgen daarbij terecht ondersteuning van de overheid.  

geopolitiek

INSIDE CHINA
China-Russia Relations amid the Ukraine Crisis
Een lang, maar zeer goed geschreven artikel van professor Zhao Huasheng die het standpunt van China over de kwestie Oekraïne uitlegt. Zhao is voormalig directeur van het Centrum voor Rusland- en Centraal-Aziëstudies aan de Fudan Universiteit en van het Onderzoekscentrum van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie (SCO). Hij heeft zowel in de vroegere Sovjet-Unie als in de Verenigde Staten gewerkt en gedoceerd. Zhao Huasheng bespreekt begrippen en verklaringen rond de relatie van China met Rusland, die voor misverstanden en vooroordelen zorgen in het Westen. Zo relativeert de professor bijvoorbeeld het idee van neutraliteit, en vindt hij ‘constructieve betrokkenheid’ beter. Ook de formule ‘samenwerking zonder grenzen’ analyseert hij. Volgens Victor Gao van Inside China laat het artikel zien ‘welke debatten er in China zijn rond de relatie met Rusland’. Tegelijkertijd krijgt de lezer ‘een genuanceerd beeld van de strategische berekeningen die meespelen’ in de geopolitiek van China. Professor Zhao schrikt er niet voor terug ‘om de spanningen en afwegingen in China’s positie aan de orde te stellen en uit te leggen waarom het onderhouden van stabiele relaties met Rusland China’s langetermijnbelangen dient zonder dat China noodzakelijkerwijs alle acties van Rusland goedkeurt’. Een onmisbare aanvulling bij het dossier van ChinaSquare hierover.

geopolitiek

CHINA – US FOCUS
China Pushes Back in Geneva

Er werd substantiële vooruitgang geboekt in de handelsbesprekingen tussen China en de VS in Genève, Zwitserland. Er is al veel over geschreven, zeker in het Westen. Echter, hoe zien Chinese deskundigen geopolitiek de tactiek die hun regering heeft gevolgd, en hoe schatten ze de resultaten in? Wat houdt dit alles volgens hen in voor de toekomst op korte en lange termijn? Wie daarvan een duidelijk en gedocumenteerd beeld wil krijgen moet dit stuk lezen van de hand van Fu Suixin, een Assistant Researcher bij het Institute of American Studies, Chinese Academy of Social Sciences (CASS). Hij bespreekt de risico’s en de sterke punten van het Chinese tit-for-tat. Verder heeft hij het over de weerslag op de relatie van de VS met andere landen en op de belangen van de (witte) leden van de Amerikaanse arbeidersklasse. Fu koppelt realisme aan optimisme. Hij roemt de verbluffende veerkracht van de Chinese economie, en voorziet dat China zal blijven proberen om zaken te doen met de Verenigde Staten, in beider belang. Echter, als de VS weigert, en de verwachting is dat dit nog een tijdje zo zal doorgaan, dan is het enige wat er op zit: terugslaan.

CHINA TRANSLATED
A unique glimpse into how public opinions might be shaped in our era
Robert Wu van China Translated is opgezet met de uitnodiging die hij van The New York Times kreeg om een opiniestuk te schrijven over de relatie China – VS tijdens de pediode Trump II. Wu geeft een link mee naar dat stuk en vertelt hoeveel voeten het in de aarde had en welke wijzigingen hij moest aanbrengen voor het wat de NYT redactie betrof mocht geplaatst worden. Hij geeft ook kritisch weer hoe er in China op gereageerd werd: de Global Times was positief. China Daily reageerde met een selectieve keuze aan citaten en was selectief met lof, wat de redactie op een kwaaie uitval kwam te staan van Chinese lezers. Wu vindt het allemaal wel grappig en geeft nog wat toemaatjes: een essay van een Amerikaanse collega en een artikel van een van zijn favoriete Chinese bloggers, Mufen. De hele post zit vol met uitdagende ideeën en interessante informatie over nog meer goede Chinese bronnen en een enkele buitenlandse dus. Wij doen er ook nog een schepje bovenop met onderstaand video. Veel lees- kijk- en luistergenot.

How the China-US Deal in Geneva is a Win for Everyone | China | U.S. | Tariff | Trade Talks

Copyright matters

disclaimer over de volgende illustraties:
Foto professor Qian bij boekvoorstelling Peking University in 2024

Foto professor Zhao bij de Valdai Club
Foto Dr. Fu Suixin Institute of American Studies CASS