Vooruitgang in bestraffing gelatineschandaal

vernietiging giftige capsules in Xinjiang


De voedings- en geneesmiddelenautoriteit van de staat (China State Food and Drugs Administration, SFDA) heeft de namen bekendgemaakt van 15 bedrijven die voor de geneesmiddelenindustrie gel capsules hebben geproduceerd met buitensporige gehalten aan chromium.
Namen die worden genoemd zijn onder andere: Chuangshi Capsule, Linfeng Capsule, Tonghua Golden-Horse Pharmaceutical industry,  Hebei Xueyang Glair Gelatin Factory (waar brand werd gesticht om bewijsmateriaal te laten verdwijnen), Xiuzheng Pharmaceutical Group Company (dat zich al heeft verontschuldigd tegenover het publiek) en Zhuokang Capsule. De giftige stof chromium werd in aangetroffen in 74 partijen van de onderzochte waren van de 15 bedrijven. De SFDA heeft het bevel gegeven om alles uit de rekken te halen en voor vernietiging op te sturen. Op dat laatste moet nauwgezet worden toegezien. Het is immers al eerder gebeurd dat vervuilde producten (melaminezuivel bijvoorbeeld) werden verborgen en dan later weer op de markt gebracht. Een teken dat het nu weer mis kan gaan was de ontdekking eerder deze week dat hoeveelheden gelatinecapsules zomaar waren weggegooid.
De fabrikanten zullen worden verhoord door de politie en verliezen hun vergunning. De schuldigen moeten op verzoek van de autoriteit op een zwarte lijst komen en sneller en strenger worden gestraft. Ze moeten ook verbod krijgen om zaken te doen in of met de geneesmiddelensector. Er zijn al 53 verdachten gearresteerd door het ministerie van Openbare Veiligheid. Het schandaal heeft, zo verklaart de SDFA nu, laten zien dat er ondernemers zijn zonder maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel, maar ook dat er in de controleorganen van de overheid functionarissen zitten die hun plicht niet doen of die zeer laks zijn. Dat er met chroom vergiftigde gelatinecapsules voor medicijnen op de markt waren, werd onthuld door de nationale televisie en snel opgepikt door ander media. Het nieuws heeft tot grote onrust, verontwaardiging en ook tot veel kritiek op de overheid geleid.
De SFDA had de openbaarmaking verwelkomd, maar er ook op gewezen dat er op basis van reportages geen vervolging kan worden ingesteld. De juiste volgorde was: eerst een grondig onderzoek dat bewijsmateriaal oplevert en daarna berichtgeving. Scherpe commentaren ook in de staatsmedia, volgden hierop. China Daily publiceerde een artikel met als titel ‘Wetteloos winstbejag en lakse waakhonden, het recept voor producten die levensbedreigend kunnen zijn’. Het schandaal en de reactie van publiek en journalisten heeft de ambtenaren aangespoord om haast te maken en ook de schuld bij zichzelf te zoeken.
Bronnen: www.sfda.gov.cn , www.in-pharmatechnologist.com, China Daily, Xinhua

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *