ASEAN BuZa-ministers op bezoek

Vier ASEAN BuZa-ministers zijn naar China gekomen waar ze discussieerden met minister Wang Yi. Pikant is dat een door de VS geplande bijeenkomst met de ASEAN landen die zou plaats vinden op 28 en 29/03 niet kon doorgaan en voor onbepaalde tijd is uitgesteld.  

Nauwelijks heeft BUZA-minister Wang Yi de gesprekken afgerond met de buurlanden van Afghanistan of vier ASEAN-BuZa ministers komen op bezoek. Wang sprak met de ministers van Thailand, Indonesië, Myanmar en de Filipijnen.

Vooreerst de Thaise BuZa minister en vicepremier Don Pramudwinai. Hoewel verdere samenwerking over het BRI besproken werd en meer bepaald de uitbouw van de spoorweg China Thailand drongen de twee landen ook aan op verdere vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne. Tijdens de gesprekken met de Myanmar minister U Wunna Maung Lwin werd toegezegd dat de uitbouw van de China-Myanmar Economic Corridor wordt versneld.  Hij was bezorgd dat de internationale spanningen negatieve gevolgen zouden hebben voor zijn land. 

Aan de Indonesische minister Retno Marsudi merkte Wang eerst op dat beide landen opkomende economieën zijn en vele belangen delen. Beiden wisselden van gedachten over de verdieping van het alomvattend strategische partnerschap tussen China en ASEAN en kwamen overeen zo spoedig mogelijk een actieplan op te stellen om de coördinatie tussen het Belt and Road Initiative en de ASEAN Outlook op de Indo-Pacific te versterken. Retno Marshudi merkte op dat China de grootste economische en handelspartner van Indonesië is geworden. Vorig jaar steeg de handel tussen de twee landen met 54 procent, wat 250.000 banen opleverde voor Indonesië. Indonesië verwelkomt meer (investeringen uit China en de deelname aan de bouw van de nieuwe hoofdstad van Indonesië.

Retno Marsudi links; Wang Yi rechts

Het is Indonesië die tijdens de tweede jaarhelft gastheer is van de G20-top op Bali. Hoewel de VS bij Indonesië aandringt op het weren van Rusland als G20 deelnemer steunt China de neutrale houding van Indonesië en wil een politisering van de top vermijden ten voordele van macro-economisch beleid. Het gesprek met de Filipijnse minister Tocsin leek wat koeler wellicht gezien de recente gezamenlijke militaire oefeningen van het land met de VS. China verklaarde zich bereid de bouw van infrastructuur op te voeren en verdere steun te verlenen in het bestrijden van Covid.

Economisch raamwerk

De Singaporese eerste minister Lee Hsien Loong was zopas op bezoek in Washington waar president Biden hem vertelde dat de ‘Indo-Pacific’-focus een strategische pijler blijft van het VS-beleid. Lee Hsien Loong gebruikte liever de term ‘Asia-Pacific’-politiek omdat de term Indo-Pacific door Trump gebruikt werd als middel tegen China. De premier verwelkomde wel dat de VS werkt aan een ‘Indo-Pacific economic framework’. Volgens de mededeling van het Witte Huis is dit raamwerk gericht op de uitbreiding van de samenwerking op het gebied van handel, toeleveringsketens, schone energie, de carbonisatie, infrastructuur, belastingen en corruptiebestrijding.

Een van de ASEAN-kritieken luidt immers dat de VS strategie in de regio tegen China gericht is, maar geen opbouwende economische maatregelen bevat. De Global Times vreest echter dat het nieuw raamwerk er een zal zijn dat China uitsluit in de leveringsketens. Het blad repliceert dat wat de regio nodig heeft, zijn economische plannen gericht op lokale economische en handelsontwikkeling die banen, kansen en welvaart kunnen opleveren. Eigenlijk had de VS met de ASEAN landen op 28 en 29 maart een gezamenlijke top gepland maar die is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het is dus te meer merkwaardig dat de ministers wel met China kwamen discussiëren. De ASEAN-kritiek dat de VS politiek in de regio meer een anti-politiek is dan een politiek voor iets, wordt blijkbaar door meer landen gedeeld.

Bronnen Global Times, SCMP, chinamission.be

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *