OogGetuige: Qingming 2022…

Met vrienden in het oude Beijing, in de tuin kiemen van een nieuwe oogst

En ChinaSquare gaat met zijn ‘correspondent in Beijing’, Gordon Dumoulin mee voor feestelijke uitjes naar het platteland en de oude binnenstad.

Vandaag is het Qingming (清明节) of Tomb-Sweeping Day, in 2022 op 5 april. Qingming is in heel China een feestdag om respect te betuigen door graven te bezoeken of naar tempels te gaan. Het lange feestweekend staat ook in het teken van eropuit gaan met familie of vrienden om te genieten van de lente.

Qingming

Gisteren hebben we genoten van een heerlijke dag met vrienden op het platteland bij de stad, om na een lange tijd bij te praten tijdens een gezellige barbecue.

Qingming

Zondag bezochten we de oude Qianmenwijk in het hart van Beijing, ten zuiden van het Tiananmen-plein. Het is jaren geleden dat ik in Qianmen was, voor het laatst in de zomer van 2017 met een zakenpartner uit de VS. De wijk zat in die tijd vol met buitenlandse en binnenlandse toeristen. Dit keer was Qianmen een gezellige plek waar voornamelijk mensen uit Beijing op hun gemakje rondwandelden. We gingen naar de oudste theewinkel van de stad en genoten van het lokale eten; penssoep en gefrituurde snacks met gefermenteerde stinky tofu en knoflook.

Qingming valt op de eerste dag van de vijfde zonneperiode van de traditionele Chinese lunisolaire kalender (de maankalender). Het feest wordt al meer dan 2500 jaar door Chinezen gevierd sinds het tijdperk van de ‘Lente- en Herfstperiode’ (770 tot 476 voor onze tijdrekening). In het huidige China is het sinds 2008 een nationale feestdag. Toen we vanmorgen naar het dorp van de familie op het platteland van Beijing reden, kwamen we langs de landweggetjes oude graven tegen die met lentebloemen waren versierd.

Qingming

Het echte voorjaar is begonnen en in onze moestuin zien we de kiemen van een nieuw oogstseizoen. Zoals elk feest in China kent Qingming veel regionale tradities en voedsel, zoals Qingtuan, groene rijstballetjes van kleefrijst met bijvoet of alsemkruid, Sanzi, de gefrituurde deegkrullen van de Hui uit Xinjiang, of Zitui, gestoomde broodjes in de vorm van dieren of bloemen. En de groene pre-Qingming thee, de jongste theekiemen van de oogst, vindt iedereen in het hele land lekker.

Zie ook VIDEO http://www.xinhuanet.com/english/20220405/681e1ecfacd349edbf5031b01ed53d4b/c.html

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *