Betrekkingen tussen China en Griekenland voorbeeldig?

Yanis Varoufakis, minister in de eerste Syriza-regering, heeft twee recente video’s over betrekkingen tussen China en Griekenland uitgebracht. Hij noemt ze voordelig voor allebei en voorbeeldig want ‘niet-koloniaal’.

Het publiek krijgt een leerzame inkijk in de verhouding tussen China en een Zuid-Europees land.

2015

Op 20 september heeft de vroegere minister van Financiën het over China in de haven van Piraeus. In een filmpje van 27 oktober, spreekt Varoufakis over een overeenkomst die Griekenland en China in 2015 wilden sluiten. Die had beide landen winst opgeleverd. Berlijn liet het niet toe. De EU wilde eerst Griekenland op de knieën krijgen. Toch zijn delen van het contract intussen gerealiseerd.

Piraeus & more

Varoufakis geeft, in een televisie-interview met journalisten van het Spaanse El Pais en het Duitse Handelsblatt op 20 september, een algemene visie op de Chinese manier van onderhandelen. ‘China kijkt naar het eigen belang, maar komt met voorstellen die ook voor zijn partners voordelig zijn’. ‘China’s houding is voorbeeldig: het investeert geduldig voor de lange termijn, niet voor de kortlopende snelle winsten’. ‘De Chinese activiteiten van COSCO in de haven van Piraeus waren, voor 2015, een vorm van privatisering die Syriza niet zag zitten’. Toen de linkse partij van Varoufakis aan de macht kwam in Griekenland had ze het voorstel dat China zou blijven, maar onder andere voorwaarden.

Niet alleen geld

Op 27 oktober legt Varoufakis uit wat de betere voorwaarden waren waar Syriza om vroeg, en hoe Beijing op de verzoeken reageerde. ‘Wij vroegen om hevig in nog meer sectoren te investeren en te zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Beijing was bereid daarop in te gaan, maar de EU hield het tegen’. Dat was erg jammer omdat China, in tegenstelling tot Europese landen, niet alleen met geld kwam, maar volgens Varoufakis ook technologische kennis en werk wilde delen.

Het ‘Nein’ van de EU

Athene stelde Beijing voor ‘om te investeren in spoorwegen, technologieparken, de scheepsbouw en het toerisme’. ‘De Chinezen reageerden ruimdenkend en accepteerden collectieve arbeidsovereenkomsten met de vakbonden. Er was geen neokoloniale verhouding. Het was juist een niet-koloniale verhouding. Topfiguren van de EU, vooral van Duitse kant, blokkeerden dat. De EU wilde eerst Griekenland op de knieën krijgen’.

China en links

Volgens de Britse econoom John Ross kunnen de onthullingen van Varoufakis belangwekkend zijn voor linkse partijen en bewegingen in Europa en de wereld. Zij respecteren en vertrouwen de vroegere minister van Financiën over het algemeen. Zijn lof voor China kan bij een deel van links vooroordelen tegen het land wegnemen.

Niet te stuiten

Wat Varoufakis vertelt biedt volgens Ross een verklaring voor de positieve houding die ook de tweede regering geleid door Syriza tegenover China aanneemt. In juni blokkeerde Athene in de Verenigde Naties bijvoorbeeld een Europese verklaring over de mensenrechten die tegen China was gericht. In de afgelopen jaren zijn delen van het win-win contract tussen Griekenland en China toch gerealiseerd. Zelfs westerse waarnemers moeten schoorvoetend erkennen dat de Chinese activiteiten in Griekenland gunstig uitpakken voor de economische heropleving en de werkgelegenheid in Griekenland.

Video’s

De video’s van Varoufakis staan op zijn website www.yanisvaroufakis.eu en op Project Syndicate, www.project-syndicate.org. De Griekse politicus levert regelmatig bijdragen aan die pluralistische website voor opiniestukken. Project Syndicate heeft een lezerspubliek in 150 landen en werkt samen met 500 mediakanalen.
Bronnen: Learning from China, Project Syndicate, Reuters, New York Times

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Betrekkingen tussen China en Griekenland voorbeeldig?

  1. Dus EU is meer aan het neo-koloniseren in de EU en China niet zo. Vraag me af als een EU land niet meer bij de EU zit ook zulke gevoelens zou krijgen. Zoals UK, Schotland en Catalonië ect ect… Ik denk dat Spanje nu blij is dat andere EU landen zich niet met hun mensenrecht beleid bemoeit.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *