Bezoek van Chinees buitenlandminister aan Europa

De Chinese buitenlandminister Wang Yi is deze week in Europa voor strategische dialogen en gesprekken met de EU, Duitsland, Frankrijk en… België. Het Chinese doel is de weg te effenen voor wederzijdse engagementen die meer zekerheid brengen in een steeds onzekerder wereld.

Wang Yi met Kaja Kallas tijdens een eerder gesprek Bron: Xinhua/Gao Jing Disclaimer

Chinese analisten zetten in de staatskrant Global Times uiteen wat de Chinese verwachtingen van de reis zijn: een vlottere dialoog tussen China en de EU over veiligheid en economische relaties die moet leiden tot meer gezamenlijke inspanningen om wat meer zekerheid te scheppen in een chaotische wereld. Ze hopen dat Europa een meer rationeel en opener perspectief tegenover China zal aannemen.

‘Strategische dialogen’ alom

Wang Yi zal deelnemen aan de 13de China-EU strategische dialoog op topniveau in Brussel. Daarna neemt hij in Duitsland deel aan de 8ste China-Duitsland strategische dialoog over diplomatie en veiligheid. In Frankrijk neemt hij deel aan de China-Frankrijk dialoog op hoog niveau over uitwisseling tussen personen en zal hij gesprekken hebben met de Franse buitenlandminister.

Tijdens zijn bezoek aan Brussel zal hij ook praten met de Belgische premier en buitenlandminister in de hoop dat België de betrekkingen tussen de EU en China kan helpen verbeteren.

Vóór de reis benadruktee een vertegenwoordiger van het buitenlandministerie de positieve bedoelingen van Wang Yi: China blijft de EU zien als een partner, wil meer wederzijds begrip en vertrouwen en meer samenwerking; het wil meningsverschillen correct oplossen en politieke goodwill kweken voor de toekomstige relaties.

Chinese analisten benadrukken dat betere communicatie zal bijdragen tot de verdediging van gedeelde belangen en meer stabiliteit in de wereld

De gesprekken van Wang Yi met de EU zijn op het hoogste niveau sinds de nieuwe Europese commissie aantrad.

In Duitsland zullen de gesprekken vooral rond industrie en technologie gaan. In Frankrijk zal meer nadruk liggen op internationale politiek en regionale conflicten. In België ziet China meer samenwerking mogelijk op financieel-technisch niveau.

De reis van Wang Yi is voorafgegaan door enkele andere diplomatieke zetten, zoals de eerste jaarlijkse ontmoeting van de gouverneurs van de Chiense en Europese Centrale Bank. Wang Yi was al in februari in Europa en ontmoette deze keer ook vooraf de Europese diplomaten in Beijing. De reis wordt ook gezien als voorbereiding op een China-EU top waaraan president Xi zelf zou kunnen deelnemen.

Complexe achtergrond

De achtergrond is overal de wereldsituatie, met Oekraïne, het Midden-Oosten, het handelsprotectionisme, de toegenomen concurrentie bij de groene transitie en het toenemende risico op technologische ontkoppeling in twee blokken.

China hoopt dat de EU en China samen meer stabiliteit in deze chaos kunnen brengen.

Van Europese zijde lijkt de benadering minder unaniem positief.

De Europese buitenlandvertegenwoordiger Kaja Kallas riep op een voorafgaande persconferentie op tot ‘realisme’ over de relaties en verweet China meteen machtsmisbruik in handelspraktijken en cyberaanvallen op de EU.

Op de G7 in Canada waarschuwde commissievoorzitter von der Leyen voor een ‘nieuwe China schok’. Maar in mei verklaarde ze : ‘Tegen de achtergrond van de huidige mondiale onzekerheden en de evoluerende geopolitieke dynamiek is de EU bereid haar partnerschap met China te verdiepen, de uitwisselingen en samenwerking te versterken, de doelstellingen en beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties hoog te houden, gezamenlijk gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken en de wereldvrede, veiligheid, welvaart en duurzame ontwikkeling te bevorderen.’

Het Amerikaanse persagentschap Bloomberg ziet pogingen om de relatie tussen de Eu en China te normaliseren als een antwoord op de dreigende Amerikaanse tarieven tegen de EU.

Chinese analisten ontkennen dit echter. Achter constructieve relaties tudssen de EU en China zit volgens hen een diepe logica van gedeelde verantwoordelijkheid en gedeelde belangen. Recente diplomatieke uitwisselingen zijn geen snelle reactie op Amerikaanse dreigingen maar deel van een logisch proces van toenadering.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de unilaterale acties van de VS, zoals de tariefoorlogen, een grote invloed hebben op de houding van veel landen.

Een woordvoerder van het Chinese buitenlandministerie verklaarde op de 50ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen China en de EU op 6 juni: ‘China en de EU hebben verschillende geschiedenissen, culturen en systemen, maar zolang beide partijen elkaars ontwikkelingspad en het door hun volk gekozen sociale systeem respecteren, gemeenschappelijke grond zoeken en verschillen opzijzetten en oplossen zoeken waar mogelijk, kunnen we altijd gezamenlijke vooruitgang, win-winsituaties en wederzijds succes bereiken door wederzijds leren en open samenwerking’

Bron: Global Times