Groot-Brittanië laat een beperkt gebruik van Huawei in het 5G-netwerk toe. De EU presenteerde een dag later een ‘toolbox’ met gelijkaardige inhoud. De VS had nochtans alle bondgenoten onder druk gezet om Huawei volledig te bannen ‘om veiligheidsredenen’.
Dinsdag heeft de Britse regering een beperkt gebruik van Huawei in het 5G-netwerk toegelaten. De kern van het net zou moeten komen van Europese leveranciers Ericsson en Nokia of het Koreaanse Samsung. De beslissing is positief voor Huawei, want de VS had van de Britten geëist dat het volledig zou geband worden, zoals in de VS al het geval is. Het bleef tot het laatste moment onduidelijk of de Britten die eis zouden durven negeren.
5G is de communicatietechnologie achter de nieuwe generatie ultrasnel internet dat de ruggengraat zal vormen van onder meer industriële automatisering, zelfsturende voertuigen en slimme steden.
Betere kwaliteit en kostprijs afwegen tegen onbewezen onveiligheid
De VS beweert dat het gebruik van Huawei voor 5G een groot risico op spionage inhoudt. Veiligheidsexperts – waaronder ook de Britse veiligheidsdiensten- hebben echter bij Huawei nog geen enkele gevaar voor bewust lekken van data gevonden.
In een verklaring stelt de Britse regering dat ‘leveranciers met hoog risico’ niet gebruikt mogen worden voor de ‘kern’ van het netwerk. Voor de andere delen van het net mogen deze leveranciers maximum 35% leveren.
Nicky Morgan, de minister voor digitalisering, verklaarde: ‘We willen zo snel mogelijk de beste connectiviteit ter wereld, maar dat mag niet ten koste van onze nationale veiligheid gaan’.
Huawei vice-president Victor Zhang verklaarde dat het bedrijf opgelucht is door de bevestiging dat het in het VK verder kan werken aan 5G.
Het gedeelte van het netwerk dat niet tot de kern behoort is het uitgebreide netwerk van basisstations. In zakenvolume is het het grootste deel.
Een volledige ban op Huawei zou de uitrol van 5G in het VK vertragen, 15-20% duurder maken en een deel van het Huawei materiaal in het 4G netwerk onbruikbaar maken.
VS offensief loopt loopt vast in Europa
Andere Europese landen, waaronder Duitsland, moeten binnenkort ook beslissen en zullen zich misschien laten inspireren door het Britse voorbeeld.
In Duitsland, dat veel uitvoert naar China, is kanselier Merkel tegen een ban op Huawei maar een deel van de parlementsleden van haar eigen partij willen de VS volgen. De beslissing zou daar uitgesteld worden in de hoop dat half maart een gezamenlijk standpunt ingenomen wordt op de EU top.
De EU commissaris voor handel heeft deze week aangekondigd dat niemand zal uitgesloten worden, maar dat er ‘strenge regels’ voor de veiligheid komen. De EU heeft een ‘toolbox’ voorgesteld. Het gaat om niet bindende richtlijnen voor de EU-landen.
De EU toolbox stelt dat materiaal van ‘bedrijven die een hoog risisco vormen’ niet gebruikt wordt in het kernnetwerk. Voor de perifere installaties kan dat wel , maar beperkt om niet van dergelijke leveranciers afhankelijk te worden.
Huawei heeft positief gereageerd op de toolbox
De Chinese missie bij de Eu is in een verklaring voorzichtiger. ZE zal de toolbox bestuderen en roept de EU op vast te houden aan multilateralisme, vrijhandel, marktprincipes eneen eerlijk, open, rechtvaardig en niet discriminerend speelveld.. Ze wijst op de kansen voor win-win samenwerking en vraagt dat de EU resoluut weerstand zou bieden aan de druk van ‘eenklein aantal landen en politici’.
Amerikaanse diplomaten en politici hebben het voorbije jaar Europa en de wereld plat gelopen om hun zaak te bepleiten. Ze dreigden onder meer alle samenwerking te stoppen met inlichtingendiensten van landen die met Huawei werken.
Canada, Australië, en Japan hebben besloten zich neer te leggen bij de Amerikaanse eis. Landen als Brazilië en India verwelkomen Huawei.
Technologie-oorlog kantelt?
De pogingen van de VS om Huawei overal te laten bannen vormen een belangrijk onderdeel van de technologie-oorlog tegen China. Dit kan de uitrol van 5G wereldwijd aanzienlijk vertragen – Huawei staat onbetwist het verst met de technologie – en zou tot een opsplitsing van de wereld in twee stelsels technologienormen kunnen leiden. De VS heeft zelf geen bedrijven met eigen 5G technologie maar steunt Ericsson, Nokia en Samsung.
China zelf is intussen al volop bezig met de uitrol van 5G in de belangrijkste steden.
Ondanks de ban van de VS draaide Huawei in 2019 een omzet van 110 miljard euro, 18% meer dan in 2018.
Volgens verschillende bronnen beseft de VS nu dat een volledige ban van Huawei niet zal lukken en heeft ze recentelijk haar tactiek bijgesteld.
Wall Street Journal meldt dat een lang aangekondigde wijziging in uitvoerregels ten nadele van Huawei niet doorgaat: het ging om een verbod voor Amerikaanse bedrijven om via hun buitenlandse filialen nog materiaal aan Huawei te verkopen. Huawei heeft alternatieve leveranciers in Taiwan en bij ARM in het VK gevonden.
Amerikaanse chipsbedrijven zouden niet alleen Huawei maar onrechtstreeks andere belangrijke Aziatische klanten verliezen en bovendien bang zijn dat een drooglegging China zou dwingen nog sneller eigen hoogwaardige chipbedrijven te lanceren die geduchte concurrenten kunnen worden. Zo zouden op Taiwan 3000 chipspecialisten weggekocht zijn om fabrieken op het vasteland te bouwen.
Daily Telegraph weet dat de VS afziet van vroegere dreigingen om geen handelsakkoord met het VK te sluiten indien Huawei niet geband wordt. Sterker nog, minister van financiën Mnuchin zei tijdens een toepsraak in Londen op 25 januari dat de VS zich niet verzet tegen een beperkte inschakeling van Huawei door het VK. Hij zei: ‘Het hangt ervan af voor welk deel’.
Asiatimes interpreteert deze gebeurtenissen als een bekentenis van nederlaag in de technologische oorlog.
Bronnen: SCMP, Reuters, Financial Times, China Daily, Asiatimes