Ook China rouwt om dood van basketlegende Bryant


De dood van de NBA superster Kobe Bryant in een helikopter crash heeft de Chinese basketfans diep geraakt. Bryant was ongemeen populair in het land. Hij zei ooit dat China zijn ‘thuis ver van huis’ was.

Fans in Shanghai 2015

Toen de dood van de basketspeler bekend werd, werd het op het microblog platform Weibo het belangrijkste onderwerp. De hashtag ‘Kobe is overleden’ werd 2,3 miljard keer aangeklikt. Gebruikers reageerden soms erg emotioneel.

Basketbal werd populair in China doordat de vroegere baas van de NBA (de Amerikaanse basketbond) David Stern het lanceerde op de Aziatische markten. De opkomst van Yao Ming, de eerste Chinees die in de NBA speelde, gaf een stevige duw.

In 2003 tekende Bryant een contract met Nike. Voor dat bedrijf begon hij vanaf 2006 jaarlijks rond te trekken in China, om kinderen te leren basketten. Nike was ook een belangrijk sponsor van de Olympische Spelen in Beijing in 2008 en van de Chinese basketbond, wat de bekendheid van Bryant vooruit hielp. Bij zijn aankomst in Beijing werd hij door een grote groep enthousiaste supporters verwelkomd.

Bijzondere band met China

Maar de man droeg zelf ook bij aan zijn populariteit. Na de rampzalige aardbeving in Wenchuan in 2008 stichtte Bryant het Kobe Bryant China Fund dat vijf miljoen yuan (730.000 dollar) schonk aan getroffen gemeenschappen.

In 2009 kreeg hij de Global Ambassador Award van de Asia Society, een vzw die partnerschappen tussen de VS en China promoot. Volgens de toenmalige voorzitter van de Society had ‘Bryant meer fans in China dan er inwoners van de VS zijn’.

Bryant heeft een Weibo account met 9 miljoen volgers. Geen enkele NBA-speler heeft er meer. Twee dagen voor zijn dood postte hij nog een video met nieuwjaarswensen voor zijn Chinese fans.

Het in Shanghai gevestigd sportmarketing platform Mailman kroonde hem in 2019 tot de nr1 onder de NBA-spelers in China omwille van ‘zijn toewijding en voortdurend contact met de Chinese fans op persoonlijk vlak’.

Voorbeelden van dit ‘voortdurend contact’ zagen we in 2008 toen hij zijn eigen reality show Kobe Mentu maakte over zijn training en uiteindelijke selectie van een Chinese beschermeling. In 2011 speelde hij samen met pop megaster Jay Chou in een Chinees reclamefilmpje voor Sprite om kinderen meer zelfvertrouwen te geven.

In 2015 opende hij zijn eigen internet winkel op het Alibaba platform T-mall.

Na zijn pensioen als basketter schreef Bryant succesvolle boeken om jongeren aan te sporen tot sportieve inzet. In september 2019 kwam hij nog naar China om samen met gewezen tennisster Li Na en journalisten publiciteit te maken voor zijn nieuwe boek “Legacy and the Queen.”

De laatste wedstrijd uit zijn carrière, in 2013, werd door Tencent live uitgezonden voor 11 miljoen kijkers. Televisie-analist en voormalig basketter Zhang Weiping sprak na de wedstrijd met Reuters. Volgens hem was Bryant populairder dan de Chinese NBA-ster Yao Ming en misschien zelfs legende Michael Jordan. ‘De mensen in China houden van hem omwille van zijn karakter, zijn persoonlijkheid, zijn baskettalent en ook omdat hij altijd de uitdaging aanging, hoe moeilijk het ook was’.

Bron: Sixthtone

Print Friendly, PDF & Email

8 comments for “Ook China rouwt om dood van basketlegende Bryant

  1. Das wel sensationeel nieuws. Gelukkig maar dat er niks te melden valt over het falen van het bureaucratische systeem.

  2. https://www.asiatimes.com/2020/01/article/is-china-at-its-most-vulnerable-now/

    During the Ebola epidemic in West Africa in 2014 – considered a maximum urgency, and facing a virus with a 90% fatality rate – the CDC took no less than two months from getting the first patient sample to identifying the complete genomic sequence. The Chinese did it in a few days.

    During the swine flu in the US in 2009 – 55 million infected Americans, 11,000 killed – the CDC took over a month and a half to come up with identification kits.

    The Chinese took only one week from the first patient sample to complete, vital identification and sequencing of coronavirus.

  3. Dat is waar. Wetenschappers in Peking slaagden erin om al op 31 december het virus volledig in kaart te brengen.

    De vraag blijft: wat is er met die info gedaan door de overheid? In plaats een de virusuitbraak te bestrijden, was de overheid in Wuhan druk bezig met het muilkorven van klokkenluiders. Volgens de wet over bestrijding van besmettelijke ziekten was Wuhan hiervoor verplicht toestemming te krijgen van de Centrale Overheid.

    Het is iedereen wel duidelijk dat het systeem aan de oorzaak ligt van de verdere virusuitbraak.

  4. Waar komt je aan het info dat het op 31 december op kaart hebt gekregen?
    https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200131114748.htm

    In December 2019, an outbreak of apparently viral pneumonia of unknown etiology emerged in the city of Wuhan, in the Chinese province of Hubei.

    On January 9, 2020, the Chinese health authorities and the World Health Organization (WHO) announced the discovery of a novel coronavirus, known as 2019-nCoV, which was confirmed as the agent responsible for the pneumonia cases.

    Over the weekend of January 11-12, the Chinese authorities shared the full sequence of the coronavirus genome, as detected in samples taken from the first patients. “Sequencing the genome of pathogens is crucial for the development of specific diagnostic tests and the identification of potential treatment options,” explains Sylvie van der Werf, Director of the National Reference Center (CNR) for Respiratory Viruses at the Institut Pasteur.

  5. Zie een laatste studie (29 januari) van Chinese wetenschappers voor een overzicht: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001316?query=featured_home

    – On the basis of this information, there is evidence that human-to-human transmission has occurred among close contacts since the middle of December 2019.

    – We estimated the epidemic growth rate by analyzing data on the cases with illness onset between December 10 and January 4, because we expected the proportion of infections identified would increase soon after the formal announcement of the outbreak in Wuhan on December 31.

    De China Daily berichtte op 31 december over het coronavirus. Daarna werd het stil. Geen nieuwe gevallen werden meegedeeld.

  6. Dit rapport was geschreven op 29 januari dus alles met hindsight geschreven. Ze wisten niet eens hoe besmettelijk het was van mens op mens en hoe dodelijk het was (meeste doden waren anker patiënten toen). Het was een nieuw virus. Anders dan SARS heb je bij dit virus 2 weken nodig om symptomen te zien. Iemand die niks van virus af weet zit nu als een expert op internet die beter weet dan WHO virusloog.
    https://www.youtube.com/watch?v=GNKgXhwQiYU

  7. “De autoriteiten, zowel op lokaal als nationaal niveau waren wel degelijk bewust over de ernst van de feiten.”

    Er is een verschil tussen feiten en opinies. Als bovenstaande bewering juist zou zijn, dan zouden we te maken hebben met een overvloed aan politieke asielaanvragen in Amerikaanse consulaten en ambassades. Als dit de perceptie van het merendeel van bevolking zou zijn, dan zouden we minstens een emigratiegolf uit China zien (inclusief onze zelfverklaarde ChinaSquare-correspondent uit Peking). Quod non.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *